13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαρουσία Χαρδαλιά στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών της Σχολής Πολέμου

Παρουσία Χαρδαλιά στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών της Σχολής Πολέμου

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς,παρέστη σήμερα, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της 19ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στη Θεσσαλονίκη. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σωκράτης Δωρής ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, o Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Μωϋσίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος ως εκπρόσωπος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πρεσβευτικών και ακαδημαϊκών αρχών, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων.

Συνολικά αποφοίτησαν 276 Αξιωματικοί, εκ των οποίων 128 του Στρατού Ξηράς, 48 του Πολεμικού Ναυτικού, 65 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 του Κοινού Σώματος, 1 της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος, 25 Αξιωματικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και 6 Αξιωματικοί ξένων χωρών [από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Ιορδανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2) και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επέδωσε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς, και στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, να απευθύνομαι σήμερα από το βήμα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, σε εσάς, τους εκλεκτούς απόφοιτους σπουδαστές της 19ης Εκπαιδευτικής Σειράς, οι οποίοι έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την απαιτητική ακαδημαϊκή σας εκπαίδευση, είστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθείτε πλήρως στις υψηλές προσδοκίες της Υπηρεσίας.

Σας δόθηκε η ευκαιρία, να φοιτήσετε σε μία εκ των ανωτάτων στρατιωτικών σχολών της χώρας, έναν επιστημονικό φορέα υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα σχολείο διακλαδικού χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο σας παρείχε ακαδημαϊκές σπουδές και εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου, με σκοπό την περαιτέρω επαύξηση της ικανότητάς σας στη σχεδίαση, διεύθυνση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την κατάρτισή σας για τη στελέχωση εθνικών και συμμαχικών Στρατηγείων.

Η Σχολή, μέσω του πολυσχιδούς εκπαιδευτικού προγράμματός της, σας εφοδίασε με εξειδικευμένες γνώσεις επί θεμάτων Διακλαδικότητας, Άμυνας και Ασφάλειας και διεύρυνε το μορφωτικό σας επίπεδο σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, παρέχοντάς σας, αφενός την ευχέρεια στρατηγικής ανάλυσης του διεθνούς και περιφερειακού γεωπολιτικού περιβάλλοντος και αφετέρου τη δυνατότητα διαμόρφωσης εποικοδομητικών προτάσεων, επί προβληματισμών που εγείρονται σε θέματα Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Κυρίες και Κύριοι,

ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, ότι ζούμε σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου η ρευστότητα κυριαρχεί, η σταθερότητα αμφισβητείται, η ασφάλεια διακυβεύεται και η ειρήνη απειλείται.

Πολλές είναι οι αντίρροπες τάσεις, που δύνανται ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας, όπως η επιθετική πολιτική αναθεωρητικών δυνάμεων, η εκρηκτική πρόοδος της καινοτόμου τεχνολογικής ανάπτυξης, οι εντεινόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ανασφάλεια, η απειλή επισιτιστικής κρίσης, τα μεταναστευτικά ή προσφυγικά κύματα, η διεθνής τρομοκρατία, οι υγειονομικές κρίσεις και η κλιματική αλλαγή.

Οι παραπάνω τάσεις, σε συνδυασμό με την αναμφισβήτητη γεωπολιτική, οικονομική και τεχνολογική διελκυστίνδα μεταξύ κρατικών δρώντων, οδηγεί σταδιακά σε όλο και περισσότερα περιστατικά, πολεμικών συγκρούσεων, υβριδικών κρίσεων και ασύμμετρων προκλήσεων, που έρχονται να ανατρέψουν την επικρατούσα πεποίθηση, ότι η φύση μιας απειλής και συνεπώς τα μέσα εκδήλωσης αλλά και αντιμετώπισής της, είναι κατά βάση με ακρίβεια προσδιορισμένα και οριοθετημένα.

Το δυναμικό αυτό παγκόσμιο ψηφιδωτό, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την πρόσφατη, απρόκλητη και μη νόμιμη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατιωτικό εγχείρημα που εκδηλώθηκε με έναν επιθετικό πόλεμο, ο οποίος μας αναγκάζει να επαναξιολογήσουμε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της μεταψυχροπολεμικής Ευρώπης.

Ο Ρωσικός αναθεωρητισμός, δημιουργεί αναντίρρητα έντονο προβληματισμό για τη συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα της διεθνούς έννομης τάξης στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ κρατικών δρώντων και εισάγει νέες παραμέτρους στις διεθνείς σχέσεις.

Επίσης αμφισβητεί τα αποδεκτά όρια του διακρατικού ανταγωνισμού, αποδεικνύοντας «εν τοις πράγμασι», ότι η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη και αδιατάρακτη. Η αναζήτηση ενός νέου μοντέλου αρχιτεκτονικής ασφαλείας, χωρίς αναγνώριση τετελεσμένων δια της βίας, οφείλει να παραμείνει ο κεντρικός στόχος της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, και σε αυτό το πλαίσιο η απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της όλης προσπάθειας.

Φυσικά, οι όποιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση ούτε την αξία ούτε τη χρησιμότητά του, αφού οι όροι του συνιστούν τον αναμφίβολο εκείνο κώδικα αρχών και αξιών, που θα έπρεπε να διέπει το σύνολο των διακρατικών σχέσεων.

Έναν κώδικα, που από κοινού και ελεύθερα, διαμόρφωσαν οι λαοί μέσα από Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις και δέχθηκαν ότι συλλογικά θα ερμηνεύεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, διαμέσου του οποίου θα κρίνεται η νομική και ηθική υπόσταση των δράσεων ή παρεμβάσεων που αποφασίζεται να αναληφθούν, προκειμένου να δοθεί μία λύση σ΄ ένα διεθνές ή περιφερειακό πρόβλημα.

Λαμβανομένου υπόψη τα παραπάνω και εστιάζοντας στο εγγύς γεωπολιτικό μας περιβάλλον, θα διαπιστώσουμε ότι δεν μοιράζονται όλα τα κράτη την ίδια προσήλωση στη διεθνή έννομη τάξη, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ειρηνική συνύπαρξη.

Απέναντι σε αυτή την προκλητικότητα, η ελληνική διπλωματία κινείται με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα, καταδεικνύοντας στο διπλωματικό πεδίο όλες τις έκνομες ενέργειες. Απαντά με νηφαλιότητα και ορθολογισμό χωρίς να παρασύρεται από την ακραία εμπρηστική ρητορική, ακολουθώντας μια συνεπή πολιτική αρχών, στη βάση πάντα της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ασκείται έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, αμυντική διπλωματία, μέσω διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, με χώρες όπως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, καθώς και με λοιπούς περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Εντός του πλαισίου αυτού, η Κυβέρνηση και η Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους του αμυντικού σχεδιασμού μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε συντεταγμένα την αναβάθμιση των υφιστάμενων μέσων και υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα τις θωρακίζουμε με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, καθιστώντας τες ικανές να ανταποκριθούν τόσο στις προκλήσεις του σήμερα όσο και σε αυτές του μέλλοντος.

Παράλληλα, με συνέχεια και συνέπεια, ενισχύουμε ποιοτικά και ποσοτικά το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο διαχρονικά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική ισχύ τους, αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα κρίσιμο, διττό και απαιτητικό ρόλο, αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και αφετέρου να συνεισφέρουν δια του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματός τους, ως εργαλείο άσκησης ενεργούς αμυντικής διπλωματίας.

Αγαπητοί Σπουδαστές,

με αυτές τις σκέψεις και πεπεισμένος ότι, θα ανταποκριθείτε στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούνται με την αποφοίτησή σας από τη Σχολή, θα ήθελα να σας ευχηθώ προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία, κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και καλή συνέχεια στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας σας.

Σας προτρέπω να αδράξετε κάθε ευκαιρία που θα σας δοθεί στο μέλλον, να αξιοποιήσετε τις γνώσεις που αποκτήσατε ως σπουδαστές στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και να τις κεφαλαιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της Πατρίδας μας!Σας ευχαριστώ».