Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στην Ημερίδα παρουσίασης του «Εγχειριδίου Δικαίου Ενόπλων Συγκρούσεων» ( https://geetha.mil.gr/imerida-paroysiasis-egcheiridioy-dikaioy-enoplon-sygkroyseon/ ), η οποία διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το NRDC-GR και πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το εν λόγω Εγχειρίδιο συντάχθηκε από το Γραφείο Στρατιωτικού Νομικού Συμβούλου (ΓΣΝΣ) του NRDC-GR και αποσκοπεί στο να καταστούν χρηστικές οι διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τόσο κατά τις δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όσο και κατά την σχεδίαση και εκτέλεση των επιχειρήσεων.
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον χαιρετισμό του συνεχάρη τους Αξιωματικούς του NRDC-GR που εργάστηκαν για την εκπόνηση του Εγχειριδίου, το οποίο όπως είπε κάλυψε «ένα σημαντικό κενό στην Ελληνική βιβλιογραφία», τονίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητά του για κάθε Στρατιωτικό. Αναφέρθηκε επίσης στις αντιφάσεις του πολέμου, ο οποίος αποτελεί έννοια απόλυτα συνυφασμένη με την ανθρώπινη ιστορία και παρότι εξ ορισμού ενέχει το στοιχείο της ένοπλης βίας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη καθίσταται «σχολείο αρετής» υπό την έννοια της υπεράσπισης της ελευθερίας της Πατρίδας και της διαφύλαξης των πατρογονικών βωμών και εστιών.
Επεσήμανε τη σημασία του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε συνάρτηση με την ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που παρέχει τη δυνατότητα μαζικής και ολοκληρωτικής καταστροφής μέσω της χρήσης πυρηνικών ή βιολογικών όπλων, η οποία καθιστά απολύτως επιβεβλημένη την ανάπτυξη νομικών περιορισμών στις πράξεις των εμπολέμων.
Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία έκανε στις αρχές της στρατιωτικής αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, της διάκρισης μεταξύ μαχητών και αμάχων, καθώς και στην προστασία όσων δεν μετέχουν στις ένοπλες συγκρούσεις ή τέθηκαν εκτός μάχης κατά την διάρκεια αυτών, σημειώνοντας το ιστορικό παράδειγμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος αντιμετώπιζε με μεγαλοψυχία τόσο τους αιχμαλώτους του, όσο και τους οικείους τους.
Τέλος, αναφέρθηκε στην διαχρονική προσήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα της Χώρας μας στους συμβατικούς και εθιμικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καθόσον συνιστούν την βάση για την διαφύλαξη και προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
Στην Ημερίδα έγινε αρχικά παρουσίαση του Εγχειριδίου από τους συντάκτες του, τον Διευθυντή ΓΣΝΣ του NRDC-GR Αντισυνταγματάρχη (ΝΟΜ) Βασίλειο Καρατζιά και τους Επιτελείς του Ταγματάρχη (ΝΟΜ) Βασίλειο Ζαλίδη και Λοχαγό (ΝΟΜ) Αλέξανδρο Λιούτα, και ακολούθησαν εισηγήσεις από:
• Τον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου κ. Στέλιο Περράκη.
• Τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου.
• Την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Φωτεινή Παζαρτζή.
• Την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Γαβουνέλη.
• Τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Νικόλαο Ζάικο.
• Τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.
• Τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη.
• Την Επικεφαλής της Αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα κ. Monica Zanarelli.
• Τον Διευθυντή του Γραφείου Νομικών Υποθέσεων της Συμμαχικής Διοίκησης Επιχειρήσεων του SHAPE κ. Andrés B. Muñoz Mosquera (Office of Legal Affairs, Allied Command Operations – OLA ACO).
• Τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικού Δικαίου (Director of the Military Department, Institute of International Humanitarian Law) Συνταγματάρχη Mark Dakers (UK).
Κατά την διάρκεια της ημερίδας τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.