Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθησαν στην επίσκεψη Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής / NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC) στην Κρήτη.
Η Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, αποτελούμενη από τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Salud Carbajal ως επικεφαλής και τον κ. Rick Larsen της Armed Services Committee, καθώς και τον κ. Tony Gonzales της Appropriations Committee, συνοδευόταν από την Α.Ε. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες και την αποστολή του Κέντρου.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά τον σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τα μέλη της Αντιπροσωπείας του Κογκρέσου, επισημαίνοντας την σημασία της επίσκεψής τους στην Χώρα μας, στο πλαίσιο της στενής και διαρκώς εξελισσόμενης στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ.
Σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, αναφέρθηκε στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Επίσης επεσήμανε την εν γένει Τουρκική αναθεωρητική στάση και προκλητικότητα η οποία ειδικά τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνεται με εκτέλεση υπερπτήσεων άνωθεν Ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, που αφενός προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις για την συνοχή της Συμμαχίας, αφετέρου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος που εφόσον συμβεί, ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] (πατήστε εδώ), όπως και στην αυξανόμενη συχνότητα και διάρκεια κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την εποικοδομητική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών, που εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Επεσήμανε επίσης τις Στρατιωτικές Συνεργασίες και τα εταιρικά σχήματα που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με Χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδος ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, τηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.