13.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠεριοδεία Παναγιωτόπουλου σε Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ για φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη

Περιοδεία Παναγιωτόπουλου σε Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ για φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη

Γιώργος Διονυσόπουλος protothema

Διαδοχικές επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τις εν εξελίξει αμυντικές συμφωνίες – Τι θα συζητήσει με τη Γαλλίδα ομόλογό του στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. – Εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση με τον Λόιντ Οστιν στην Ουάσινγκτον στα τέλη Ιανουαρίου

Μήνας εξελίξεων αναμένεται να είναι ο Ιανουάριος για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισκέπτεται διαδοχικά, μέχρι το τέλος του μήνα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για τρεις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αφενός συνάψει αμυντικές συμφωνίες αφετέρου συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προμηθευτών του ελληνικού οπλοστασίου με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα. Κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική και με ξεχωριστή σημασία τη συμμετοχή του κ. Παναγιωτόπουλου στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Aμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 11-12 Ιανουαρίου στην πόλη Βρέστη της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος, για μία ακόμη φορά, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αφού οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την αποσαφήνιση και τον ακριβή καθορισμό των παραμέτρων της συνεχίζονται ακόμη.

belharra_art

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών θα βρεθούν επίσης και τα νεότερα γύρω από τα δύο βασικά ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ανατεθεί στη γαλλική πολεμική βιομηχανία. Ο λόγος για την ένταξη των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία και την πορεία κατασκευής 3 φρεγατών Belh@rra. Ηδη η κοπή της «πρώτης λαμαρίνας» της πρώτης ελληνικής Belh@rra πραγματοποιήθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα στα ναυπηγεία της Naval Group, στην πόλη Λοριάν.

Τις τελευταίες ημέρες, εξάλλου, υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων Αμυνας βρίσκονται σε συνεχείς συνεννοήσεις με στόχο να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την από κοινού μετάβαση του κ. Παναγιωτόπουλου και της κυρίας Παρλί στα ναυπηγεία της Naval Group, μια και η πόλη Λοριάν βρίσκεται σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από τη Βρέστη. Την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Λοριάν έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, με τον τελευταίο να ασκεί πιέσεις στην ελληνική πλευρά ώστε να πραγματοποιηθεί η σχετική επίσκεψη, αφού η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων της εκλογικής του περιφέρειας.

5042098
Στο πριθώριο της άτυπης σύνοδο των υπουργών Aμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 11-12 Ιανουαρίου στην πόλη Βρέστη της Βρετάνης ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. (φωτό αρχείου)

Η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία κρίνεται κομβική και για την πορεία υλοποίησης της προμήθειας των 24 Rafale, αφού η ελληνική πλευρά επιδιώκει την απαρέγκλιτη τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων. Να σημειώσουμε πως τα πρώτα έξι από αυτά (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) αναμένεται να φτάσουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

5006770
Επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ για επαφές με τον ισραηλινού ομόλογό του κ. Ναφτάλι Μπένετ (φωτό αρχείου)

Ταξίδι στο Ισραήλ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Παναγιωτόπουλος θα αναχωρήσει για το Ισραήλ, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, αλλά και παράγοντες της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός τριών ελληνικών αεροσκαφών C-130 στο Ισραήλ. Ηδη ο σχετικός φάκελος έχει φύγει από το ΓΕΑ και βρίσκεται στο γραφείο του ΥΕΘΑ, ενώ σχετική ενημέρωση εκτιμάται ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι Ισραηλινοί έχουν έντονο αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα μας, δεδομένου ότι στον έλεγχό τους έχει περιέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ενώ έχουν αναλάβει και τη δημιουργία Σχολής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, για τη λειτουργία της οποίας η χώρα μας θα καταβάλει 1,68 δισ. δολάρια για τα επόμενα 20 χρόνια.

Παράλληλα, τις συζητήσεις των δύο πλευρών εκτιμάται ότι θα απασχολήσει και η ενδεχόμενη προμήθεια από τις Ε.Δ. σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) για το οποίο η χώρα μας έχει εκφράσει ενδιαφέρον προκειμένου να το εγκαταστήσει στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την προστασίας τους από πυραυλικές επιθέσεις ή πυρά πυροβολικού που θα προέρχονταν από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, στο ενδεχόμενο βεβαίως μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Ηνωμένες Πολιτείες

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται πάντως και η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος στις 31 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί για πρώτη φορά, επί αμερικανικού εδάφους, με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες εξάλλου εμφανίζονται να έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την αυξημένη αμερικανική παρουσία κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην Κρήτη και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν άλλωστε βασικός τροφοδότης του ελληνικού οπλοστασίου σε γη, αέρα και θάλασσα. Ηδη ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα 1.200 τροχοφόρων θωρακισμένων οχημάτων Μ1117, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη παραίνεση που διατυπώθηκε εντός του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού, αναφορικά με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται οι δύο πλευρές να συζητήσουν τρόπους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμήθειας αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από την Πολεμική μας Αεροπορία -κάτι το οποίο θεωρείται πως θα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα ελληνικής υπεροπλίας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο έναντι της τουρκικής απειλής-, ενώ ανταλλαγή απόψεων εκτιμάται πως θα γίνει και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.