13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr

Τον Απρίλιο του 2023, ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις, για την επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών. Μια διαδικασία, μέσα από την οποία πολλοί νέοι και νέες της πατρίδας μας, ξεκινούν μαζί με τις οικογένειές τους, την προσπάθειά τους να γίνουν και αυτοί μια μέρα μέλη της μεγάλης οικογένειας των ενόπλων δυνάμεων. Μεταξύ των σχολών αυτών, φωτεινά διακρίνεται στη Θεσσαλονίκη, η ιστορική συνέχεια της περίφημης Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ένα φυτώριο επιστημόνων αξιωματικών πολλών ειδικοτήτων όπως ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, νομικοί, οικονομικοί και ψυχολόγοι.

Η σχολή για την οποία, συναγωνίζονται μόνο αριστούχοι μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις κατά την εισαγωγή τους, συνεχίζουν ως αριστούχοι φοιτητές με πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις στο πανεπιστήμιο και τελικά αποφοιτούν άριστοι αξιωματικοί, εξειδικευμένοι επιστήμονες που στελεχώνουν υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων.

Η ποιότητα αυτή, εδώ και πολλά χρόνια είναι πασίδηλη και ευρύτατα αποδεκτή από τους Έλληνες και καθημερινά επιβεβαιώνεται από όλους όσους έχουν την τύχη να απολαμβάνουν των υψηλών υπηρεσιών των αποφοίτων της σχολής, σε σημείο μάλιστα που ο σκληρός ανταγωνισμός της αγοράς, επωφελούμενος τις ανεπαρκείς αμοιβές τους, τους υφαρπάζει προς όφελος τρίτων. Η διακριτή ποιότητα των νέων αυτών, πηγάζει από την εγγενή τους ψυχική και πνευματική ευφορία και από το πείσμα τους να αγωνίζονται καθημερινά για την επίτευξη της αριστείας, με σκοπό να υπηρετήσουν τα υψηλά ιδανικά τους προς όφελος της πατρίδας.
Ευνόητο είναι ότι για την κατάκτηση όλων των πιο πάνω ευγενών στόχων από αυτούς τους νεαρούς στρατιωτικούς, απαιτείται η σοφή επιλογή όλων εκείνων, οι οποίοι θα επιλεγούν για να τους διοικούν και να τους εμπνέουν, αποτελώντας για αυτούς τα πρότυπα υποδείγματα, τα φωτεινά παραδείγματα και οι οδηγοί πάνω στους οποίους με ασφάλεια θα πορευθούν προκειμένου να κατακτήσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους ολοκλήρωση. Όμως, τα πραγματικά γεγονότα και οι πράξεις, αποκλίνουν του ορθού και πολλές φορές δυνητικά διαμορφώνουν δυσάρεστες συνθήκες και βλάπτουν ανεπανόρθωτα. Είναι καιρός πλέον, να παρατεθούν κάποιοι σοβαροί προβληματισμοί και απορίες, που διαχρονικά απασχολούν όλους εμάς τους απόστρατους και
τους εν ενεργεία αποφοίτους αλλά και τους ίδιους τους Μαθητές της ΣΣΑΣ.


Ο διοικητής της σχολής, σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας της, ο οποίος σχετικά πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, διευθύνει την εκπαίδευση (επιστημονική και στρατιωτική) των μαθητών και μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της σύμφωνα με το γενικό και αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ποιο είναι τα ουσιαστικότερο γνώρισμα που πρέπει να συνοδεύει τους εκάστοτε διοικητές ώστε να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο όλες οι προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης διοίκησης; Η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα ανατρέχοντας στην απλή κοινή λογική, με βάση την οποία, η διοίκηση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως της στρατιωτικής σχολής ευελπίδων, της σχολής ναυτικών δοκίμων, της σχολής ικάρων και της σχολής αξιωματικών νοσηλευτικής ανατίθεται πάντα και αποκλειστικά σε αξιωματικούς απόφοιτους των σχολών αυτών. Αυτή όμως η απλή λογική, δυστυχώς δεν ισχύει για την περίπτωση της ΣΣΑΣ.

Φαίνεται ότι, οι αξιωματικοί απόφοιτοι της σχολής, αναγνωρισμένοι από την πολιτεία και τη στρατιωτική ηγεσία ως «οι άριστοι των αρίστων» και «το κόσμημα των ενόπλων δυνάμεων», θεωρούνται (κατά την κρίση των κρινόντων) μάλλον ανίκανοι ή ανήμποροι να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας της σχολής από την οποία προέρχονται, ώστε να μπορούν να τη διοικήσουν με επιτυχία. Αντίθετα με την κοινή λογική, αλλά και την ενναλακτική δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, διοικητής της σχολής τοποθετείται ένας «μάχιμος» ανώτατος αξιωματικός απόφοιτος άλλων ΑΣΕΙ, κατά κύριο λόγο του στρατού ξηράς πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ο οποίος φαίνεται ότι εξ ορισμού (πάντα κατά την κρίση των κρινόντων) θεωρείται κατάλληλος για τη θέση αυτή, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι, κανείς από αυτούς δεν επιδιώκει ούτε επιθυμεί αυτή την τοποθέτηση, αφού τη θεωρεί ως προθάλαμο βέβαιης αποστρατείας του και άσχετης με την ιδιότητα και τις ικανότητες του «επιχειρησιακού» αξιωματικού.

Ταυτόχρονα, όσο αποδεδειγμένα ικανός και άξιος να είναι σε αντικείμενα διοίκησης του όπλου του για το οποίο εκπαιδεύτηκε, πως είναι δυνατό να μπορεί να κατανοήσει μέσα σε ένα έτος το πολύ που πρακτικά διοικεί, τις ιδιαιτερότητες που διαμορφώνουν τη ψυχοσύνθεση και καθορίζουν τις προσπάθειες και την αγωνία ενός φοιτητού του ΑΠΘ και παράλληλα να αποτελέσει το πρότυπο για τον μελλοντικό αξιωματικό του υγειονομικού, του νομικού και του οικονομικού σώματος. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης με τη λογική, είναι σίγουρα βλαπτικό για τους μαθητές της σχολής, οι
προσδοκίες των οποίων έρχονται σε αντίθεση με αυτό το οποίο τους ζητούν, επιφέροντας σύγχυση και απογοήτευση τόσο για το ρόλο τους όσο και για τη μετέπειτα αποστολή τους.


Το τάγμα των μαθητών, ο βασικός πυρήνας διοίκησης αυτών, διαθέτει ένα σύνολο αξιωματικών που εκτός από τον διοικητή τους (ανώτερος αξιωματικός του πεζικού) είναι κατώτεροι αξιωματικοί (μάχιμοι και αυτοί) απόφοιτοι της σχολής ευελπίδων. Σε αυτούς ανατίθεται η ευθύνη της στρατιωτικής και ηθικής αγωγής των μαθητών ώστε αυτοί να αναπτύξουν σωματικά και ψυχικά προσόντα που απαιτούνται για έναν αξιωματικό. Οι μαθητές της ΣΣΑΣ καθημερινά αναρωτιούνται, πως γίνεται οι διοικητές των διμοιριών και των λόχων τους, αξιωματικοί περίπου συνομήλικοί τους, με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα από τη δική τους σχολή και με μέσο επίπεδο μαθητικών επιδόσεων οι περισσότεροι εξ αυτών μεταξύ 14000 έως 15000 μορίων, να μπορούν να κατανοήσουν, να συμπαρασταθούν, να εμπνεύσουν και τελικά να προικοδοτήσουν με τις γνώσεις τους αυτούς, με εντελώς διαφορετικό γνωστικό στόχο και με επιδόσεις των 18500 μορίων και άνω; Απορίας άξιον!!!. Δυστυχώς όμως, η αδυναμία κατανόησης της ψυχοσύνθεσης, των καθημερινών κόπων στο πανεπιστήμιο και του τρόπου σκέψης των μαθητών και των μαθητριών της ΣΣΑΣ, νομοτελειακά επιφέρει την απαξίωση των τελευταίων με τη χρήση μεθόδων «Καραβανέα»!. Κατά αντίστοιχο τρόπο, ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να διανοηθεί ότι σε ανάλογους ρόλους οι υγειονομικοί αξιωματικοί θα διδάσκουν μεθόδους πολεμικής τέχνης στους ευέλπιδες, οι στρατιωτικοί νομικοί σύμβουλοι μεθόδους πλεύσης των υποβρυχίων στους ναυτικούς δόκιμους και οι στρατιωτικοί οικονομικοί μεθόδους πτητικής των πολεμικών αεροσκαφών στους ικάρους ;;; Η σκέψη και μόνο προκαλεί θυμηδία και φυσικά είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα αποβούν μοιραία.


Η διεύθυνση σπουδών, που συντίθεται από επιστημονικό προσωπικό αξιωματικών αποφοίτων της σχολής όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, είναι ο σύμβουλος του διοικητή για όλα τα θέματα εκπαίδευσης και μεριμνά για την εύρυθμη διεξαγωγή της πανεπιστημιακής και στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο ρόλος της καθοριστικός, διότι αποτελεί τη μοναδική νησίδα όπου οι μαθητές της ΣΣΑΣ μπορούν να επικοινωνούν με τους «όμοιούς» τους. Ο ρόλος των αξιωματικών της ουσιαστικός και κρίσιμος για την υποστήριξη και καθοδήγηση των μαθητών, αλλά συχνά ως μαχητές και αυτοί του αυτονόητου πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Αυτό γιατί, αντιμετωπίζουν τη μόνιμη καχυποψία εκ μέρους των «μαχίμων», ότι
πιθανό να κάνουν πλάτες στους μαθητές αφού πολλές φορές η επιβεβλημένη συμμετοχή των μαθητών σε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες (που δεν είναι και λίγες) θεωρείται ως «λούφα» και ευκαιρία για κοπάνα και καθισιό. Το κακό βέβαια προσαυξάνεται και γίνεται ανεπανόρθωτο, όταν μεταξύ των επιστημόνων αξιωματικών τυχαίνει να συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι που απλά βολεύονται στη Θεσσαλονίκη ή ακόμη χειρότερα σταθμεύουν στη σχολή ως περιττοί ή ανεπιθύμητοι, αποδιοπομπαίοι των κλάδων τους. Τραγικό και μόνο στη σκέψη.


Επιβάλλεται και είναι ηθικά πρέπον και χρήσιμο η στρατιωτική ηγεσία να κατανοήσει ότι, η φύση και η ιδιαίτερη σύσταση της διττής ιδιότητας και η εξ αυτής ιδιαίτερη εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΣΑΣ, καθιστούν αναγκαία την εκ βάθρων επανεξέταση του θέματος, την αναθεώρηση πολλών αναχρονιστικών νοοτροπιών και οργανωτικών πρακτικών, με πρώτο βήμα την ανάθεση της διοίκησης της σχολής αποκλειστικά σε απόφοιτό της και την αυστηρότερη και με θεσμικό τρόπο αυστηρή επιλογή όλων όσων πρόκειται να υπηρετήσουν στη σχολή. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το αποτύπωμά τους θα μείνει ανεξίτηλο στη ψυχή των μαθητών και θα διαμορφώσει για πάντα το χαρακτήρα και την επαγγελματική τους επάρκεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η ιδιαίτερα υψηλού συμβολισμού, πρόσφατη εικόνα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, του σεβαστού κυρίου Αρχηγού της ΠΑ, ο οποίος μετά από συνεδρίαση του ΑΑΣ, ομοτράπεζος συντρώγει με τον αρχηγό και σπουδαστές της σχολής ικάρων, από την οποία και ο ίδιος προέρχεται! Υψηλότατο ως νόημα και εύηχο ως μήνυμα!


Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σκοπός αυτού του άρθρου, δεν είναι να απαξιώσει ούτε να μειώσει κατά το ελάχιστο τα στελέχη με βάση την προέλευσή τους, αλλά επιτέλους να καταδειχθεί αυτό που ακόμη και οι απλούστεροι επαγγελματίες της διαφήμισης ομολογούν ότι για τα πάντα ισχύει ο λαϊκός κανόνας «καθένας με το είδος του και ο καφετζής στους καφέδες».


Γλαυκός Ολολυγή


ΥΓ: Στο πιθανό αντεπιχείρημα ότι ενώ αναζητούνται αξιωματικοί απόφοιτοι της ΣΣΑΣ προκειμένου να τους αναθέσουν τη διοίκηση της σχολής και αυτοί το αρνούνται, νομίζω ότι είναι ευφυολόγημα, αφού είναι γνωστό ότι τόσο οι κρίσεις όσο και οι τοποθετήσεις στις ΕΔ δεν υπόκεινται στην επιθυμία των ιδίων των στελεχών αλλά διέπονται από το πνεύμα της κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών