13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΠΝ: Σε εγρήγορση χωρίς ανάκληση αδειών προσωπικού

ΠΝ: Σε εγρήγορση χωρίς ανάκληση αδειών προσωπικού

Του Ηλία Προύφα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την αποστολή πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων το τελευταίο 24ωρο έξω από την Κάσο, όπου διεξάγονται έρευνες ιταλικού πλοίου για την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Παρόλα αυτά μέχρι αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα ανάκλησης αδειών προσωπικού, ενώ

Σύμφωνα με την Καθημερινή η παρουσία του ιταλικού πλοίου προκάλεσε αρχικά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας του τουρικού Πολεμικού Ναυτικού (Gokova, Gokcu και Beykoz) σε περιοχή η οποία βρίσκεται μόλις έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Η ελληνική απάντηση, κατά το ίδιο δημοσίευμα, ήταν αρχικά με την παρουσία της κανονιοφόρου «Αήττητος» και στη συνέχεια με την αποστολή της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Η Τουρκία, όμως, συνέχισε να ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή καθώς μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν στην ίδια περιοχή άλλες δύο πυραυλάκατοι, με την Αθήνα να μην επιλέγει περαιτέρω κλιμάκωση στέλνοντας και ένα περιπολικό ανοιχτης θαλάσσης του Λιμενικού.

Ηχηρό μήνυμα απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με τα πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που έστειλε η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.