13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΕΣ: Μέσα μεταφοράς προσωπικού

ΠΟΕΣ: Μέσα μεταφοράς προσωπικού

Σε μιαν εποχή που το προσωπικό των ΕΔ βλέπει το χρήμα να πηγαινοέρχεται, όπως για τη μεταφορά ακόμα και μεγάλων μνημείων και την ανέγερση νέων στη θέση τους, η ΠΟΕΣ θεωρεί ιδιαίτερα εύλογη την απαίτηση να υπάρχει επαρκής μέριμνα. Πόσο μάλλον, όταν αποδεδειγμένα, οι στρατιωτικοί έχουν φτάσει σε μια κατάσταση τέτοια που αναγκάζονται να βρίσκουν τρόπους περαιτέρω μείωσης των βασικών λειτουργικών εξόδων, όπως με την ενοικίαση σπιτιών σε μακρινές περιοχές και τη μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις από και προς τις Μονάδες. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανακατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων μεταφοράς θεωρείται εφικτή και αναγκαία. 

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Μέριμνα Προσωπικού (Μέσα Μεταφοράς)

              Κύριε Υπουργέ.

      Δυστυχώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο πλαίσιο της δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός τους, οι στρατιωτικοί ψάχνουν διαρκώς για νέους τρόπους να μειώσουν περαιτέρω τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα. Πλέον, ο εκρηκτικός συνδυασμός της αύξησης των ενοικίων, του υψηλού κόστους μετακίνησης και της γενικότερης εκτίναξης του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τις αναχρονιστικές και ανεπαρκείς απολαβές τους, τους αναγκάζουν να επιλέγουν τη λύση της διαμονής σε περιοχές μακρινές σε σχέση με τους τόπους υπηρεσίας τους, είτε επειδή εκεί βρίσκονται τα «πατρικά» τους, είτε επειδή βρίσκουν χαμηλότερα ενοίκια.

      Παρόλο που ανά την επικράτεια διατίθενται λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού από και προς διάφορες μονάδες, το τελευταίο διάστημα μας έχουν αναφερθεί προβλήματα βλαβών στα, ούτως ή άλλως παλαιά και ενίοτε ακατάλληλα οχήματα μεταφοράς, καθώς και άλλα ζητήματα συγκυριακής φύσεως (όπως αναρρωτικές άδειες), τα οποία εξαναγκάζουν το προσωπικό στην μετακίνηση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε απόγνωση για μια ακόμα φορά.

      Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μας έχουν αναφερθεί κατανομές σε δρομολόγια με μικρότερη ανάγκη κάλυψης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται προβλήματα που δημιουργούνται σε δρομολόγια με μεγάλη κίνηση προσωπικού. Αντίστοιχα, γνωρίζουμε για τουλάχιστον μία επιβεβαιωμένη περίπτωση όπου δρομολόγιο έμεινε δίχως οδηγό ελλείψει αδυναμία προσωρινής αντικατάστασής του. Παράλληλα, παραμένει άλυτο το πρόβλημα του προσωπικού που «απλώς» δεν χωράει στα οχήματα και ψάχνει άλλους τρόπους μαζικής μετακίνησης. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Αλεξανδρούπολη και οι γύρω περιοχές από μας έρχονται πολλά παράπονα, ή η Κόρινθος. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το κύριο μέρος των παραπόνων έρχεται κατά βάση από στελέχη του ΣΞ και δευτερευόντως του ΠΝ.

      Κατανοούμε ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν. Ωστόσο, σε μια εποχή που προσφάτως ανεγερθέντα μνημεία μεταφέρονται σε άλλους τόπους με ευκολία βαλίτσας και στη θέση προαναγγέλλεται η κατασκευή νέων, άρα προφανώς υπάρχουν πολλά χρήματα για πέταμα, θεωρούμε ότι το προσωπικό δικαίως έχει την απαίτηση να υπάρχει μέριμνα που να ανταποκρίνεται στις δυσκολίες των καιρών, ενέργεια που αν μη τι άλλο θα έδειχνε ότι στην Υπηρεσία υπάρχει κάποιας έκτασης ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των στελεχών.

      Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβανομένου υπόψιν ότι η Πολιτεία αδυνατεί (ή πιθανώς δεν επιθυμεί) να ανταπεξέλθει ακόμα και στα βασικά για τους στρατιωτικούς, παρακαλούμε για την, έστω προσωρινή, ανακατανομή των διαθέσιμων λεωφορείων ή/και οδηγών ανά περιοχή, με βάση τα προβλήματα που ανακύπτουν και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.