13.3 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΕΣ: Παραχώρηση χώρων του ΜΤΣ σε τρίτους

ΠΟΕΣ: Παραχώρηση χώρων του ΜΤΣ σε τρίτους

Η ΠΟΕΣ σχολιάζει την υπαναχώρηση του ΥΠΕΘΑ στο θέμα της υποχρεωτικής διάθεσης χώρων του ΜΤΣ στο ΕΛΚΑΚ ΑΕ, δηλώνοντας μεν δικαιωμένη, διότι ούτε το ΕΛΟΑΣ θα εκδιωχθεί, ούτε δωρεάν θα γίνει η παραχώρηση των δύο ορόφων, αλλά παράλληλα και μη ικανοποιημένη, αφού με τον έγγραφο του ΥΦΕΘΑ που αποκαλύπτει θεωρεί ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για λήψη δυσμενών αποφάσεων σε μελλοντικό χρόνο. Εξάλλου, εάν έχει υπάρξει απόφαση ΔΣ του ΜΤΣ, τότε θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη ανατροπή προηγούμενης, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Σε κάθε περίπτωση οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι αμφισβητούν την ύπαρξη τέτοιας απόφασης και ζητούν από τον ΥΕΘΑ την παρέμβασή του στο πλαίσιο των εποπτικών του αρμοδιοτήτων για τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής. Φαίνεται τελικά ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον θόρυβο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Μετοχικά Ταμεία ΕΔ (Διάθεση Χώρων ΜΤΣ)

ΣΧΕΤ. :   α.  ΥΑ 97191/2023 (Β΄ 5379, «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη»)

    β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 849/2023 έγγραφό μας

               γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1530/2023 έγγραφό μας

               δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 393/2024 έγγραφό μας

               ε.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 538/2024 έγγραφό μας

               στ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 588/2024 έγγραφό μας

               ζ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 608/2024 έγγραφό μας

               η.  Φ. 900/18/72959/Σ.10719/10-Ιουν-2024/ΥΠΕΘΑ/ΣΓ ΥΦΕΘΑ

              Κύριε Υπουργέ.

      Τις προηγούμενες εβδομάδες η Ομοσπονδία μας ανέδειξε σε αγανακτισμένο τόνο τις συστηματικές προσπάθειες εκδίωξης του ΕΛΟΑΣ από το φυσικό του χώρο στο κεντρικό κτίριο του ΜΤΣ στο κέντρο της Αθήνας, προς όφελος μιας (ακόμα τότε) ανύπαρκτης εταιρίας και μάλιστα με διαδικασίες πέραν κάθε υφιστάμενης πρόβλεψης στο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας ικανοποίησε η διαπίστωση ότι ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος, την στιγμή που αλλά άλλοι επικροτούσαν. Παρά ταύτα δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

      Πληροφορούμαστε ότι με το (η) σχετικό το Υπουργείο αποφάσισε μια πολύ μεγάλη τακτική υπαναχώρηση στο θέμα της στέγασης της ΕΛΚΑΚ ΑΕ. Πλέον και μίσθωμα θα δίνεται κατά τα προβλεπόμενα, και το ΕΛΟΑΣ θα παραμείνει (γενικώς και αορίστως) στο κτίριο, ωστόσο παραμένει ένα κρίσιμο ερώτημα: έχει υπάρξει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποίαν να εγκρίνεται η παραχώρηση δύο ορόφων (ισογείου και ημιωρόφου) συνολικού εμβαδού 558 τμ;

      Υπενθυμίζουμε ότι την 28/3/24 το ΔΣ του ΜΤΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του έλαβε την απόφαση με πλειοψηφία 6 προς 2 για «την εκπόνηση σχετικής μελέτης για τυχόν μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του ισογείου και του ημιορόφου» και συνακόλουθα για «την υποβολή αιτήματος στο ΥΠΕΘΑ για την σύνταξη της ως άνω μελέτης, με μέριμνά του». Αντίστοιχα, με νέα απόφασή του την 21/5/24 μετά από διπλή συνεδρίαση, αναίρεσε την προηγούμενη και αποφάσισε με ψήφους 3 υπέρ (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) και 3 κατά, την έγκριση της μεταστέγασης του ΕΛΟΑΣ και ενώ ο επίμαχος περί «καινοτομίας» νόμος ήταν ακόμα σε διαδικασία ψήφισης. Τώρα, εάν όντως έχει υπάρξει νέα απόφαση, αναιρεί την προηγούμενη και δείχνει ενδείξεις ότι (πιθανώς να) ευθυγραμμίζεται με το αποτέλεσμα της αρχικής. Μύλος

      Σε κάθε περίπτωση, το (η) σχετικό θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των στρατιωτικών. Επί παραδείγματι, δεν διασφαλίζει ότι ο ΕΛΟΑΣ δεν θα εκδιωχθεί μετά από ένα έτος ή δεν θα εξαναγκαστεί σε αποχώρηση λόγω ακαταλληλότητας του χώρου που, προφανώς, έχει βρεθεί «σε χώρο πλέον των απεικονιζομένων στα συνημμένα σχεδιαγράμματα». Όσον αφορά εύλογα ερωτήματα του τύπου «πως ξαφνικά κρίθηκε ακατάλληλος χώρος σε άλλο στρατόπεδο που ήταν μέχρι πρότινος κατάλληλος» ή «πως βρέθηκε ξαφνικά χώρος για το ΕΛΟΑΣ εντός του ΜΤΣ», θεωρούμε ότι δεν είναι ο σωστός χρόνος να τεθούν δημόσια προς απάντηση και επιφυλασσόμαστε. Το ερώτημα που οφείλει να τεθεί είναι άλλο: είναι ρεαλιστικό το μίσθωμα των 50.000 € ανά έτος για 258 τμ στο κέντρο της Αθήνας; Αλήθεια, τι θα συμβεί αν πριν την υπογραφή της σύμβασης έρθει μια άλλη εταιρία και προσφέρει τα διπλάσια; Θα απορριφθούν δίχως να έχει γίνει διαγωνισμός;

      Πέραν των ανωτέρω, θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο για τον τρόπο με τον οποίον θα προσεγγίσουμε τις όποιες προθέσεις βρίσκονται πίσω από το (η) σχετικό, να διευκρινισθεί δημόσια εάν έχει υπάρξει νέα απόφαση ΔΣ του ΜΤΣ που να ενέκρινε όσα εμπεριέχει το εν λόγω έγγραφο. Προκειμένου να γίνει αυτό, το ΔΣ του ΜΤ οφείλει να κοινοποιήσει το πόρισμα της μελέτης που είχε αιτηθεί και, προφανώς, έχει στα χέρια του, καθώς και το πλήρες πρακτικό του ΔΣ όπου να αποτυπώνενται λεπτομερώς το σκεπτικό του. Αν μη το άλλο οι μέτοχοι και οι μερισματούχοι έχουν λόγο γνώσεως ως προς το γιατί αναιρέθηκαν δύο συνεχείς αποφάσεις, ώστε να γίνει κατανοητό αν υπάρχει «κίνδυνος» να αναιρεθεί από μελλοντική απόφαση και τρίτη.

              Κύριε Υπουργέ.

      Είναι δεδομένο ότι τα έγγραφά μας κατά το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν αδιαμφισβήτητο θόρυβο και δημιούργησαν ακόμα και διαύλους επικοινωνίας που δεν περιμέναμε. Ωστόσο, δεν θα κρύψουμε ότι ερμηνεύουμε την χθεσινή υπαναχώρηση ως άτακτη, κυρίως λόγω τους αποτελέσματος των ευρωεκλογών, το οποίο θεωρούμε ότι είναι το μόνο που ενδιαφέρει το πολιτικό σκηνικό του τόπου μας, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των στρατιωτικών τα οποία πάντα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν ισχύει, δηλώνουμε δημόσια ότι αμφισβητούμε την ύπαρξη απόφασης ΔΣ και θεωρούμε ότι το σύνολο των ενεργειών που διατάσσονται με το (η) σχετικό πηγάζουν από μη υπαρκτές αρμοδιότητες του ΥΦΕΘΑ οι οποίες προκάλεσαν μια πολιτική απόφαση.

      Το δε, γεγονός ότι υπάρχει μια ορατή μεταστροφή που αποτυπώνεται σε επίσημο έγγραφο θεωρούμε ότι δεν μας διασφαλίζει για το μέλλον. Ευελπιστούμε ότι θα ζητήσετε στο πλαίσιο του εποπτικού σας ρόλου την άμεση δημοσιοποίηση όλων των δεδομένων προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Αν μη τι άλλο, το τελευταίο θα είναι κι αυτό μια καινοτομία πέραν των όσων έχουμε συνηθίσει.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.