13.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΕΣ: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία στραγγαλίζονται οικονομικά μαζί με το σύνολο του ΕΣΥ

ΠΟΕΣ: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία στραγγαλίζονται οικονομικά μαζί με το σύνολο του ΕΣΥ

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις της για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, η ΠΟΕΣ φέρνει στο φως ακόμα πιο ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη μεθόδευση που ακολουθείται ώστε να οδηγηθούν σε στραγγαλισμό. Το ΝΙΜΤΣ έχει μείνει με ρευστότητα που δεν ξεπερνάει τα 80.000 ευρώ. Γιατροί παραιτούνται επειδή δεν μπορούν να χειρουργήσουν ασθενείς. Τα νοσοκομεία πνίγονται στα χρέη, από τα οποία μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Ιούνιο του 2024 έχουν εκτοξευθεί από τα 320 εκατομμύρια στα 2,5 δισεκατομμύρια (800% αύξηση). Πλέον ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Το υποτιθέμενο “οικονομικό θαύμα” έχει καταρρεύσει και το ΥΠΕΘΑ προσπαθεί εναγωνίως να δημιουργήσει ταμειακά διαθέσιμα από διαφοροποίηση στη διαχείριση. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο μέσα από συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης, όπως δηλαδή έχει αποκαλυφθεί και διαφαίνεται ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Παράλληλα, η Ομοσπονδία επαναφέρει τα πάγια αιτήματά της για συνολική ενίσχυση τόσο των στρατιωτικών νοσοκομείων, όσο και του ΕΣΥ γενικότερα. 

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Στρατιωτικά Νοσοκομεία

ΣΧΕΤ.:   α.   ΚΥΑ αριθμ. Υ4α/οικ.137327/2010 (ΦΕΚ Β΄ 1757, Πλαίσιο συνεργασίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων»)

    β.   ΚΥΑ αριθμ. Υ4α/οικ.18421/2011 (ΦΕΚ Β΄ 257, Πλαίσιο συνεργασίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων»)

              γ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1028/2023 έγγραφό μας

              δ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1159/2023 έγγραφό μας

              ε.   Φ. 959.1/91/1449749/Σ.339/28-Δεκ-23/ΓΕΣ/ΔΟΙ

    στ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας

              ζ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2024 έγγραφό μας

              η.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 225/2024 έγγραφό μας

              θ.  Υπ.Υγείας αρ.πρωτ. 8235/13.03.2024

              ι.   Υπ.Υγείας αρ.πρωτ. 10472/28-3-2024

              ια. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 486/2024 έγγραφό μας

              ιβ. ΥΠΟΙΚ/ΓΛΚ αρ.πρ. 2/60114/12-7-2024

              ιγ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 775/2024 έγγραφό μας

              ιδ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 809/2024 έγγραφό μας

              ιε. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 856/2024 έγγραφό μας

              ιστ.Υπ’ αριθμ. πρωτ. 890/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

      Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε τη σταδιακή εφαρμογή της περιβόητης «Ατζέντας 2030», στο πλαίσιο της οποίας πλέον εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εξεύρεση (δημιουργία) πόρων εκ των έσω αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα στόχο. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, βεβαίως, αποτελούν «φιλέτο» σε αυτή την προσπάθεια, κάτι που επιβεβαιώνεται από το σύνολο των ενεργειών και ιδίως από τις μη-ενέργειες.

      Το τελευταίο διάστημα πληροφορούμαστε με διάφορους τρόπους (απευθείας επικοινωνία, αρθρογραφία κλπ) για σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων:

              α.   Για το 401 ΓΣΝΑ πληροφορούμαστε από το δημοσιογραφικό ιστότοπο in.gr ότι πλέον είναι ορατός να μπει λουκέτο στη ΜΕΘ, λόγω μη ικανοποίησης αιτήματος για πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού, το οποίο έχει υποβληθεί ενάμιση χρόνο πριν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι ενώ η θέση έχει εγκριθεί, η υπόθεση κωλυσιεργείτε από τη γραφειοκρατία των υπογραφών.

              β.   Αναφορικά με το ΝΙΜΤΣ, μετά τις αποκαλύψεις μας, καθώς και τις αντίστοιχες δημοσιογραφικών ιστοσελίδων (armyvoice, militaire), πλέον πληροφορούμαστε ότι η ρευστότητα του νοσοκομείου έχει ελαχιστοποιηθεί στα 80.000 €, ποσόν που δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Κατά πολύ περίεργη «σύμπτωση», το εγκεκριμένο ποσόν των 10 εκατομμυρίων δεν έχει εκταμιευθεί λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, μέρος των οποίων σχετίζονται με υπογραφές.

              γ.   Μέσα στο καλοκαίρι αιφνίδια παραίτηση ορθοπεδικού του ΝΝΑ λόγω αδυναμίας διεκπεραίωσης χειρουργείων (ακόμα και πολύμηνης αναμονής), προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και δημιούργησε σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με όσα συζητούνται και δεν αποτελούν καν κοινό μυστικό, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη κλινική και βεβαίως όχι μόνο τα χειρουργεία.

              δ.   Για το σύνολο των νοσοκομείων πληροφορούμαστε ότι πλέον οι αποστολές εξωδίκων για απλήρωτες οφειλές αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, την στιγμή που η Πολιτεία χρωστάει εκατομμύρια σε αυτά. Εξυπακούεται ότι αν τα ποσά αυτά είχαν καταβληθεί, τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργούσαν δίχως προβλήματα. Άραγε ποιος δεν υπογράφει για να εξοφλούνται τα χρέη προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, την στιγμή που με άλλες υπογραφές μέρος των χρεών απλώς διεγράφησαν;

      Σύμφωνα με άρθρο που είχε δημοσιευθεί στο δημοσιογραφικό ιστότοπο insider (δημοσίευση 20/11/23), την 16/11/23 «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο, και την Ιταλία) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών (οδηγία 2011/7/ΕΕ). Ειδικότερα, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Δικαστήριο λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει το 2019.»

      Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η υπόθεση αυτή είναι ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας και ως εκ τούτου διερωτόμαστε:

  • Ποια η εξέλιξή της;
  • Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
  • Μήπως η «πρόνοια» διαγραφής χρεών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία σχετίζεται με αυτή την υπόθεση, ώστε να παρουσιαστεί μια αναληθής εικόνα μείωσης των χρεών αφήνοντας να εννοηθεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης «συσκότισης» ότι αυτά εξοφλήθηκαν;
  • Μήπως αυτός είναι ο λόγος που ο Υπουργός Υγείας σε απαντήσεις του για το θέμα έκανε λόγο για συνέπεια ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;
  • Μήπως η γραφειοκρατική κωλυσιεργία και ιδίως ως προς τις υπογραφές είναι κάτι που επιδιώκεται;

     Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο άρθρο δημοσιεύεται πίνακας από το Δεκέμβριο 2014 και με ετήσια αναφορά, όπου αποτυπώνεται η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, τον οποίον και αναδημοσιεύουμε:

  Από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και ερωτήματα. Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν από τα 607 εκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δεκεμβρίου 2014 εν μέσω καλπάζουσας οικονομικής κρίσης, να αυξάνεται σταδιακά και αλματωδώς σε 1.374 εκ. το Σεπτέμβριο 2023. Σύμφωνα με έτερο άρθρο (Capital, 8/8/24) η αύξηση των χρεών των νοσοκομείων συνεχίστηκε:

  • 170 εκ. το Δεκέμβριο 2023
  • 240 εκ. τον Ιανουάριο 2024
  • 370 εκ. το Φεβρουάριο 2024
  • 660 εκ. το Μάρτιο 2024
  • 640 εκ. τον Απρίλιο 2024
  • 630 εκ. το Μάιο 2024
  • 570 εκ. τον Ιούνιο 2024.

      Διερωτόμαστε εκ νέου: Πως είναι δυνατόν, ενώ «έχουμε βγει από τα μνημόνια», και ενώ «αναγνωρίζεται το ελληνικό οικονομικό θαύμα» κλπ να υπάρχει αυτή η ανησυχητική πορεία που ναρκοθετεί τη βιωσιμότητα της Δημόσιας Υγείας; Μήπως το «οικονομικό θαύμα» βασίζεται στον καλλωπισμό των στοιχείων διά της αποφυγής εξόφλησης αυτών; Και πως συνδυάζεται με τα παραπάνω στοιχεία η καθησυχαστική «συνέπεια» που με παρρησία εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας στις σχετικές (θ) και (ι) απαντήσεις του ως προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία; Άραγε, ποια θα ήταν η κατάσταση των στρατιωτικών νοσοκομείων σήμερα (και κατ’ επέκταση του συνόλου των δημόσιων νοσοκομείων), εάν το σύνολο των οφειλών προς αυτά είχε αποπληρωθεί;

      Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του ιστοτόπου militaire, πληροφορηθήκαμε -δίχως βεβαίως να πέσουμε από τα σύννεφα- ότι το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων προσεχώς προορίζεται να ενταχθεί στις εφημερίες του ΕΣΥ, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των αποκαλύψεών μας. Ωστόσο, η είδηση εμπεριέχει και μια αθέατη πλευρά:

  • Αρχικώς, στο πλαίσιο της υλοποίησης των «Οδικών Χαρτών» προγραμματίστηκε η συγχώνευση των στρατιωτικών νοσοκομείων, ή μάλλον, «κάποιων» από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
  • Υπό το βάρος των αποκαλύψεων που ακολούθησαν ο αρχικός σχεδιασμός προφανώς τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε από τη δημιουργία «κοινής Διοίκησης Υγειονομικού» που θα συνοδευόταν από κάποιας μορφής «Κοινό Σώμα» υπό το ΓΕΕΘΑ. Πιθανώς και αυτή η «λύση» να κρίθηκε ότι έπρεπε να τροποποιηθεί εκ νέου υπό το βάρος των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και για της οποίες η ΠΟΕΣ πρωτοστάτησε.

      Πλέον τι συνεπάγεται η ενσωμάτωση του συνόλου των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες του ΕΣΥ, η οποία είναι μια λύση ήδη δοκιμασμένη; Μα βεβαίως η επιστροφή στα «σίγουρα», δηλαδή στο υφιστάμενο καθεστώς που θεσπίστηκε το 2010-11 [σχετικά (α) και (β)] και μάλιστα διά της επιβαρύνσεως. Σε μια εποχή που η υποστελέχωση μαστίζει και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία εδώ και καιρό καλύπτουν ανάγκες μέσω συμβάσεων με επικουρικούς ιατρούς, με καταγγελίες για απλήρωτες εφημερίες ιατρών να έχουν δει το φως της δημοσιότητας (ενδεικτικά για το ΝΙΜΤΣ), με τις παραιτήσεις να αυξάνονται, υπάρχει, άραγε, κανείς που μην αντιλαμβάνεται ότι η «λύση» της περαιτέρω επιβάρυνσης αποσκοπεί στον ίδιο στόχο, δηλαδή την αύξηση των παραιτήσεων ώστε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να εξωθηθούν στην υποβολή αιτήματος να δοθεί λύση στο πρόβλημα της δυσχέρειας λειτουργίας τους, το οποίο θα οδηγήσει στη «σολομώντειο λύση» της ενοποίησης, με το κίβδηλο πρόσχημα της προστασίας της Υγείας των ασθενών και των δικαιούχων;

      Εδώ και μήνες έχει καταστεί σαφές ότι η Πολιτεία κυριολεκτικώς «παίζει» με την Υγεία των στρατιωτικών και των έτερων δικαιούχων. Θεωρούμε ότι αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από πλήθος ενεργειών όπως η πρόωρη παύση καθηκόντων του Διευθυντή του ΝΙΜΤΣ, όπως η διαρκής κωλυσιεργία σε θέματα υλοποίησης χρηματοδότησης, όπως η άρνηση εξόφλησης των χρεών προς τα νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής λειτουργία τους κλπ.

      Όταν ένα μείζον στρατιωτικό νοσοκομείο όπως το ΝΙΜΤΣ μένει με ρευστότητα 80.000 € μέχρι νεοτέρας, εξυπακούεται ότι υπάρχουν ευθύνες. Και θα αναζητηθούν εάν αυτό απαιτηθεί, το οποίο ειλικρινώς απευχόμαστε.

      Κατόπιν των ανωτέρω επανερχόμαστε στο σύνολο των αιτημάτων μας και απαιτούμε:

              α.   Την άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ.

              β.   Την άμεση εξόφληση όλων των χρεών τρίτων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το ΕΣΥ.

              γ.   Την άμεση αποδέσμευση του ιατρονοσηλευτικού (και λοιπού) στρατιωτικού προσωπικού από υποχρεώσεις «τρίτων φορέων» και επιστροφή του στις οργανικές τους θέσεις.

              δ.   Την άμεση οικονομική ενίσχυση του συνόλου των στρατιωτικών νοσοκομείων.

              ε.    Την εγκατάλειψη κάθε σχεδιασμού μεταφοράς στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, ή αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας αυτών.

              στ.  Την άμεση στήριξη της Δημόσιας Υγείας και κατ’ επέκταση των στρατιωτικών νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών, καθώς και την αύξηση του αριθμού εισακτέων στις σχετιζόμενες στρατιωτικές σχολές (ΣΣΑΣ-ΣΑΝ).

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.