13.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠοιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος - Οι 10...

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος – Οι 10 κατηγορίες που είναι στο “κόκκινο”

Τα δεδομένα αλλάζουν όσον αφορά στον εμβολιασμό για τη γρίπη. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να μην απαιτείται ιατρική συνταγή για το εμβόλιο, δεδομένου πως υπάρχει επάρκεια, αλλά και για να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1,7 εκατομμύρια δόσεις, από τα 4,2 εκατομμύρια που διατίθενται, αν και μπαίνουμε στην περίοδο έξαρσης της γρίπης. Ενόψει του δύσκολου χειμώνα, όπως έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει οι ειδικοί, με συνύπαρξη και του κορονοϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει, όπως λένε, να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους.

Αυξάνονται ήδη οι επισκέψεις

Όπως φαίνεται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από τις 7 έως τις 13 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν αύξηση 11.9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (ΤμήμαΙολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκανγια ιούς γρίπης συνολικά 49 κλινικά δείγματα. Τα 6 εξ΄ αυτών ήτανθετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυποΑ(Η3Ν2).

Επίσης μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ποιοι είναι στο “κόκκινο”

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχ. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται επίσης περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr