Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας μπήκε στη δεύτερη φάση του, με συγχωνεύσεις και μετασταθμεύσεις 21 μονάδων, που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8 μονάδες στη Μακεδονία, 2 στη Θράκη, 2 στη Θεσσαλία, 2 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Πελοπόννησο και 4 σε Βόρειο, Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο. Αθροιστικά, από τα τέλη του 2024 -όταν ξεκίνησε η διαδικασία «συμμαζέματος» στον ελληνικό στρατό- έχουν καταργηθεί 31 μονάδες.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κατά τη Γ’ και τη Δ’ φάση, οι οποίες θα είναι οι πιο σαρωτικές και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, θα καταργηθούν ακόμη 106 μονάδες.
Η επιλογή των 21 στρατοπέδων, που συγχωνεύθηκαν, έγινε κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού και περιλαμβάνει μονάδες που ήταν αδρανείς, υποστελεχωμένες ή αμελητέας επιχειρησιακής σημασίας με το λειτουργικό τους κόστος να είναι μεγαλύτερο από το όποιο στρατηγικό όφελος.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν πραγματοποιηθεί συγχωνεύσεις και μετακινήσεις στρατοπέδων στη Δυτική Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και την εξοικονόμηση πόρων.
Στην περιοχή είχαμε τη συγχώνευση της 76ης Μονάδας Επιστράτευσης (πρώην ΜΟΜΑ) στο ΚΕΤΧ Πατρών και την πλήρη κατάργηση της Σχολής Μαγείρων στο Γήθειο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η συγχώνευση και της Σχολής Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΤΗΛ) από τον Πύργο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πατρών, η οποία θα ανακοινωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Οπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη διαδικασία για το στρατόπεδο του Πύργου θα υλοποιηθεί προς το καλοκαίρι.
Το γεγονός αυτό -που πλέον μοιάζει αναπόφευκτο- είχε πυροδοτήσει το προηγούμενο διάστημα και αντιδράσεις από την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία της Ηλείας, με κορύφωση την αποστολή υπομνήματος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου προς το αρμόδιο υπουργείο και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.
Στην περίπτωση που θα υλοποιηθεί και αυτή η αλλαγή, τότε το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) Πατρών θα μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο στρατόπεδο, με διαφορετικές μονάδες εντός του χώρου και τις ανάγκες αναβάθμισης των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών του να αυξάνονται κατακόρυφα.
Αυτές οι αλλαγές εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο 137 στρατοπέδων και την κατάργηση περισσότερων από 30 σχηματισμών έως το 2025.
Οι συγχωνεύσεις αυτές αποσκοπούν στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των πόρων, καθώς και στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΠΗΓΗ: pelop.gr