Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,
1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, επαναφέρει σε συνέχεια των (στ) και (η) σχετικών επιστολών των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (ΕΣΠΕΛ) και Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ), το θέμα της συνέχισης καταβολής δυσβάσταχτης εισφοράς αλληλεγγύης από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο είχαμε αναδείξει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα με το (ζ) όμοιο. https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1434-pomens-katargisi-eidikis-eisforas-allileggyis-sta-stelexi-ton-e-d
2. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 29 του (δ) σχετικού. Αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει μέχρι το φορολογικό έτος 2014, ωστόσο με τον Ν. 4305/2014 επεκτάθηκε και στο φορολογικό έτος 2015, ενώ με την νέα της μορφή και με νέο τρόπο υπολογισμού των κλιμακίων ενσωματώθηκε ως νέο άρθρο 43Α ΚΦΕ [(α) σχετικό]. Η ενσωμάτωση αυτή η οποία αποτελούσε και μια από τις πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις της Χώρας μας, έγινε με την παράγραφο 9 του άρθρου 112 του Ν. 4387/2016 [(γ) σχετικό] και είχε εφαρμογή στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα. Η παρακράτηση της εισφοράς αυτής από τους μισθούς και τις συντάξεις με τη νέα κλίμακα άρχισε από την 27.5.2016 (Ν. 4389/2016 άρθρο 44 παρ.4 και Ν. 4387/2016 άρθρο 112 παρ.9).
3. Με τη διάταξη του άρθρου 31 του (ε) σχετικού, αποφασίστηκε το «πάγωμα» από 1.1.2021 έως και 31.12.2021 από την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Σημειωτέον, περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ καθώς δεν είναι αμιγώς κρατικές.
4. Επιπλέον από τις διατάξεις του άρθρου 298 του ν. 4738/2020 με τις οποίες προστέθηκαν παράγραφοι 49 και 50 στο άρθρο 72 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ) απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, από ακίνητα, εισόδημα από μερίσματα (στην έννοια των οποίων εμπίπτουν και τα προμερίσματα, καθώς και οι προσωρινές απολήψεις κερδών), όταν η λήψη της απόφασης για την έγκριση της διανομής τους από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας ελήφθη το φορολογικό έτος 2020.
5. Συνεπώς μειώνονται από 1.1.2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ενώ εξαιρούνται από την απαλλαγή και επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης, στα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης. Συναφώς μοναδική κατηγορία πολιτών που υπόκειται στο εξής σε εισφορά αλληλεγγύης είναι οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι.
6. Ο περιορισμός της υποχρέωσης «εισφοράς αλληλεγγύης» μόνο στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, πέρα από το γεγονός ότι επιβαρύνει τους φορολογικά συνεπέστερους πολίτες, δημιουργεί πρόβλημα ασυμβατότητας με το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,
7. Το τελευταίο διάστημα ενημερωνόμαστε από κυβερνητικούς παράγοντες ότι η ελάφρυνση των Δημοσίων υπαλλήλων από την εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί από το 2023. Άλλος ένας χρόνος δηλαδή επιβάρυνση για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), ενώ η ελάφρυνση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει ήδη εφαρμοστεί από το 2021 και συνεχίζεται το 2022.
8. Παράλληλα η Κυβέρνηση προχωράει σε συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού, ρυθμίζοντας έτσι μια ευνοϊκότερη οικονομική κατάσταση για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακόμη αναμένουμε να γίνουν πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για ένα πιο δίκαιο μισθολόγιο για τους Έλληνες Στρατιωτικούς.
Τονίζουμε δε ότι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο ευρύ δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν και δεύτερο επάγγελμα, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το οικογενειακό τους εισόδημα, δικαίωμα που δεν παρέχεται στα στελέχη των Ε.Δ.
9. Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να ισοσκελιστεί η κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλούν οι κοινωνικές και εργασιακές ανισότητες φορολογικών μεταχειρίσεων, αλλά και για τις ανάγκες της ομοιόμορφης εφαρμογής της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, προτείνει την άμεση κατάργηση της μνημονιακής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων το έτος 2011 έως και σήμερα, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μισθολογικές περικοπές ύψους περί 40%, αλλά και ως ελάχιστη ανταπόδοση για την στάση τους απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις και ανιδιοτελείς τους προσπάθειες πάντοτε με ύψιστο σεβασμό στους νόμους και στα ψηφίσματα του κράτους.
- Εισηγητές θέματος :
- -Ανχης (ΔΒ) Πέτρος Μούστος Πρόεδρος ΕΣΠΕΛ, τηλέφ. 6936 158679.
- -Ασμίας (ΕΤΕΤΗ) Βασίλης Χονδρογιάννης, Πρόεδρος ΕΣΠΕΑΙΤ, τηλέφ. 6983 505262
- -Ανθστής (ΕΜ) Γιάννης Σπαράγγης, Τομεάρχης ΕΜΘ, τηλέφ. 6906040436
- Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.
Μετά τιμής
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Ο Πρόεδρος | Ο Γενικός Γραμματέας |
Δημήτριος Ρώτας Ασμχος (ΥΔΚ) | Γεώργιος Θεοδώρου Τχης (ΠΖ) |