Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού και της Γραμματείας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ. της Ομοσπονδίας και κατόπιν σχετικής επιστολής της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (ΕΠΕΕΡ), το σοβαρό θέμα που ανακύπτει, από την απόφαση της Κυβέρνησης να μην θεωρεί ως στρατιωτικούς τους συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), κατά το αρχικό στάδιο της θητείας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και μέχρι το στάδιο της μονιμοποίησης τους.
- Ειδικότερα στην Υπουργική Απόφαση Φ.454/11/229946/Σ.3662/2023 – ΦΕΚ 3267/τ.Β’/17-5-2023, με την οποία επικαιροποιούνται τα ευεργετικά μέτρα, που θέσπισε η Πολιτεία υπέρ του συνόλου του Στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρεται ότι:
Άρθρο 1
Ορισμοί
Γ ια την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας:
α) Στρατιωτικοί είναι οι εν ενεργεία αξιωματικοί (μόνιμοι, μόνιμοι εξ εφέδρων, έφεδροι εξ εφέδρων και κατ’ απονομή), Ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί (μόνιμοι, μονιμοποιηθέντες εθελοντές και μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες).
ενώ στο άρθρο 2 (Ευεργετικά μέτρα), αναφέρονται οι κατηγορίες των δικαιούχων στρατιωτικών που μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων, καθώς και όμοιες διευκολύνσεις για την εκτέλεση υπηρεσίας χωρίς διανυκτέρευση, όπου διαπιστώνεται η αδικία και η ανισότητα που υφίστανται οι συνάδελφοι μας μη νομιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), εξαιτίας της ανωτέρω περιοριστικής διάταξης καθόσον δεν υφίσταται μνεία του νομοθέτη, αναφορικά με τα κοινωνικά και υπηρεσιακά ευεργετήματα που τυγχάνει απολαβής το σύνολο ουσιαστικά των στελεχών των Ενόπλως Δυνάμεων.
- Η ανωτέρω ωστόσο διάταξη επιφέρει μία σειρά αδικιών για τις οποίες φρονούμε ότι η πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία απαιτείται να επανεξετάσει άμεσα τη στάση της και να προβεί σε σχετικές τροποποιήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι παρά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2δ του ανωτέρω περιγραφόμενου άρθρου 2 σύμφωνα με την οποία:
Άρθρο 2
Ευεργετικά μέτρα
2.Οι κατωτέρω στρατιωτικοί εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και αποστολές, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης:
δ) Οι γυναίκες στρατιωτικοί που ασκούν την επιμέλεια τέκνου, μέχρι τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών της ηλικίας του.
εντούτοις έχει εκδοθεί απόφαση σχηματισμού του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς γυναίκα συνάδελφο μας ΕΠΟΠ, με την οποία δεν της δίνεται η δυνατότητα να ασκήσει την επιμέλεια του τέκνου της, μέχρι τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών της ηλικίας του και κατά προέκταση τη δυνατότητας του θηλασμού, διότι η συνάδελφος μας ως μη νομιμοποιηθείσα ΕΠΟΠ δεν εμπίπτει στις ευεργετικές διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης
- Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ εύλογα λοιπόν και καλόπιστα θέτουμε τα ερωτήματα μας:
α. Εφόσον οι μη νομιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) δεν θεωρούνται στρατιωτικοί με ποια ιδιότητα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως Επαγγελματίες;
β. Εφόσον οι μη νομιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) δεν θεωρούνται στρατιωτικοί πως μπορούν και φέρουν την στρατιωτική στολή και τα διακριτικά του βαθμού τους;
γ. Πως είναι δυνατόν να μην θεωρείται για τις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατιωτικός, η συνάδελφος μας μη νομιμοποιηθείσα ΕΠΟΠ και την ίδια στιγμή στο έγγραφο που έχει εκδοθεί από τον σχηματισμό της, να περιγράφεται ως Υπαξιωματικός;
- Ειδικότερα δε για τα θέματα βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων αναρωτιόμαστε:
α. Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζονται για τις γυναίκες συναδέλφους μας, οι διατάξεις του άρθρων 1 και 7 του σχετικού (α) ΠΔ που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων, σύμφωνα με τις οποίες ορίζεται ότι:
Άρθρο 1
Σκοπός – Αντικείμενο – Πεδίο εφαρμογής
5. Οι διατάξεις του παρόντος διατάγματος εφαρμόζονται και στο ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και στο οικιακό υπηρετικό προσωπικό.
Άρθρο 7
Νυκτερινή εργασία
οι εργαζόμενες γυναίκες κατά την έννοια του άρθρου 2 με πλήρη ή μερική απασχόληση κατά τη νύχτα μετακινούνται σε αντίστοιχη θέση ημέρας, εφόσον υποβάλλουν ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ανάγκη λήψης αυτού του μέτρου για λόγους που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία τους.
β. Για ποιο λόγο στερείται από τις γυναίκες μη νομιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) η δυνατότητα του απρόσκοπτου θηλασμού των τέκνων τους όπως προβλέπεται για όλες τις ελληνίδες μητέρες;
ε. Γιατί δεν τηρείται για τις γυναίκες μη νομιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), η προστασία της μητρότητας που παρέχει το Σύνταγμα της Χώρας με το άρθρο 21 του ελληνικού Συντάγματος όπου μεταξύ άλλων προβλέπει :
Σύνταγμα της Ελλάδας
MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
‘Αρθρο 21: (Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες)
1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει.
στ. Γιατί δεν τηρείται για τις γυναίκες μη νομιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) το θεμελιώδες δικαίωμα της μητρότητας που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με το άρθρο 24 του Ν. 2101/1992 (ΦΕΚ 192 τ. Α’) όπου αναφέρεται:
Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού
Άρθρο 24
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να διασφαλίσουν το ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του παραπάνω δικαιώματος και ιδιαίτερα παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για:
ε) Να μπορούν όλες οι ομάδες της κοινωνίας, ιδιαίτερα οι γονείς και τα παιδιά, να ενημερώνονται για τα θέματα της υγείας και της διατροφής του παιδιού, για τα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού, την υγιεινή και την καθαριότητα του περιβάλλοντος και την πρόληψη των ατυχημάτων και να βρίσκουν υποστήριξη στη χρήση των παραπάνω βασικών γνώσεων.
- Αναφέρουμε δε ότι σύμφωνα, τέλος, με την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του σχετικού (γ) νόμου, ορίζεται ότι για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και τη διευκόλυνση των θηλαζουσών μητέρων, οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
- Τα στελέχη που προέρχονται από τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών, έχουν περίτρανα αποδείξει ότι είναι βασικός κινητήριος μοχλός της μηχανής των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας συνδράμει άοκνα και με αυτοθυσία στη λειτουργία της τόσο εντός της υπηρεσίας όσο και σε περιόδους κρίσης βοηθώντας πάντα στα πλαίσια του καθήκοντος τη πολιτεία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν στο κοινωνικό σύνολο.
Θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλα τα κλιμάκια Διοίκησης ότι τα ευεργετικά μέτρα που προβλέπονται στη Νομοθεσία και αναφέρονται στις Υπουργικές Αποφάσεις, λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης απέναντι στη κόπωση και στα πολλαπλά καθήκοντα που εκτελούν τα στελέχη. Η διάκριση στην εφαρμογή των μέτρων διχάζει και θέτει ζητήματα ισονομίας και δικαιοσύνης, ενεργώντας καταλυτικά στο ηθικό του μη δικαιούμενου προσωπικού.
- Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι στο υπόψη αδικημένο προσωπικό συμπεριλαμβάνονται και οικογένειες με οξέα και κοινωνικά προβλήματα των οποίων το δικαίωμα για ανακούφιση από τη πολιτεία είναι αναφαίρετο, δυστυχώς όμως εξαιτίας της ανωτέρω περιοριστικής διάταξης δεν δύναται ως μη μονιμοποιηθέντες να κάνουν χρήση. Οι ευεργετικές διατάξεις τις πολιτείας απέναντι στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξέα και κοινωνικά προβλήματα θα πρέπει να παρέχονται σε όλους χωρίς διακρίσεις όπως κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα.
- Εισηγητής θέματος, Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επιλοχίας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος, τηλέφ. 6971 601974
- Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377
Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ) | Γεώργιος ΚυριακάκηςΑνχης (ΕΜ) |