Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
1.Με προβληματισμό και απογοήτευση λάβαμε γνώση, το υπό διαβούλευση ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ με ΤΙΤΛΟ: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».
2. Ένα σχέδιο νόμου, το οποίο όλα τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ αναμέναμε τρεισήμισι (3,5) έτη. Ένα σχέδιο νόμου που στην ανάγνωση του, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών. Ένα σχέδιο νόμου που δυστυχώς φαίνεται να «κωφεύει» επιμελώς στα πλείστα προβλήματα που αναδεικνύουμε ως ΠΟΜΕΝΣ επί σειρά ετών. Δυστυχώς, η εξακολούθηση της μη επίλυσης αυτών, συνεχίζει να βάλει άμεσα τον αξιοπρεπή βιοπορισμό της στρατιωτικής οικογένειας αλλά όχι λιγότερο και την εργασιακή καθημερινότητα των στελεχών, τα οποία φαίνεται να εγκλωβίζονται σε δίνη ανέχειας, συνακόλουθης μεμψιμοιρίας και μιζέριας, με το αίσθημα της αδικίας να υπάρχει, επίσης, διάχυτο.
3. Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση, δια στόματος Υπουργών της, εξέφρασε την πολιτική βούληση να πάψει ή έστω περιορίσει στα εξοπλιστικά προγράμματα τις νόμιμες κρατήσεις των 4% & 2% επί των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών / δαπανών Άμυνας υπέρ των Μετοχικών Ταμείων. Κρατήσεις, δηλαδή, οι οποίες κρατούν ζωντανά τα εν λόγω Ταμεία, δεδομένης μάλιστα αφενός της μη ίσης (τουλάχιστον) αναπλήρωσης των στελεχών που αποστρατεύονται με νέες προσλήψεις και συνεπώς όλο και ολιγότερης ενίσχυσης των Μετοχικών Ταμείων με πόρους προερχόμενους από κρατήσεις στα εν ενεργεία στελέχη αφετέρου της μη υποχρέωσης της Πολιτείας να ενισχύσει τα Ταμεία με πόρους ως Εργοδότης, με εκείνη την εργοδοτική εισφορά ύψους 3% που προβλέπεται για άλλα Ταμεία του Δημοσίου. Εντούτοις, η Κυβέρνηση, και μετά τις αντιδράσεις μας με το (στ) σχετικό, καθώς επίσης και εξαιτίας ανάλογων κινητοποιήσεων των Ενώσεων Αποστράτων, δεν προέβη (ορθώς) σε υλοποίηση της εξαγγελίας της, τουλάχιστον προσώρας.
4. Κοινή παραδοχή παραμένει ότι τα Μετοχικά Ταμεία, όπως αυτά λειτουργούν στην βάση των (α), (β), (γ) & (ε) ομοίων, ενισχύθηκαν εξαιτίας των νόμιμων κρατήσεων της προηγούμενης παραγράφου επί των πρόσφατων εξοπλισμών, και άρα τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα Μετοχικά Ταμεία θα είναι ένας σημαντικός πόρος, ενώ, αυτό θα επιτρέπει μερική και πάντως θεμιτή αύξηση των δικαιούμενων μεριδίων των μερισματούχων. Πρόκειται για την πρώτη πραγματική «ανάσα» που απολαμβάνουν τα Μετοχικά Ταμεία μετά την άστοχη διαδικασία του PSI που προκάλεσε αφαίμαξή τους.
5. Περίοπτη αστοχία, στο εν λόγω σχέδιο νόμου, καταλαμβάνει η εισήγηση για τα άρθρα 29 & 30. Στα συγκεκριμένα άρθρα, επιχειρείται αναπροσαρμογή υπολογισμού των μεριδίων των μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων, με γνώμονα τον βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου, στην βάση του (δ) σχετικού, στο οποίο υπάγονται κατά τον χρόνο αφυπηρέτησης τους τα εν ενεργεία στελέχη.
6. Ωστόσο, ενώ ένας καλόπιστος μερισματούχος, έχοντας πίστη στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στην Διοίκηση θα περίμενε η εισήγηση του σχεδίου νόμου να μεριμνεί για αναλογική και πάντως ανταποδοτική αύξηση των μεριδίων των μερισματούχων, αντιθέτως, έρχεται το ΥΠΕΘΑ με το υπό 29 άρθρο και αναπροσαρμόζει τα μερίδια στην βάση των μισθολογικών κλιμακίων ανά μισθολογική κατηγορία του (δ) ομοίου, αυξάνοντας τα μερίδια ΜΌΝΟ στους Ανώτατους (Μισθολογικής Κατηγορίας Α1 έως Α6) και μειώνοντας αντίστοιχα τα μερίδια στους άλλους θεσμούς ΑΣΣΥ, Εθελοντών-Εθελοντριών, ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ., προκαλώντας όχι μόνο απώλεια 2-4 μερισμάτων για τους δικαιούχους των άλλων θεσμών, αλλά παράλληλο άνοιγμα της ψαλίδας από 25% έως και 35% αντίστοιχα, στις απολαβές τους σε σχέση με τους Ανώτατους!
7.Έτι περαιτέρω, με το άρθρο 30, εισάγεται πρόσθετη ρύθμιση η οποία και ενισχύει με πρόσθετα μερίσματα (4 έως 10) Μ Ο Ν Ο τους Απόστρατους Ανώτατους Αξιωματικούς δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού! Υπάρχει δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη, βάναυσα άδικη και προδήλως μεροληπτική πράξη υπέρ συγκεκριμένης κατηγορίας μερισματούχων του ΜΤΣ σε βάρος όλων των υπολοίπων μετόχων του!
8. Πως άλλως μπορεί να εξηγηθούν οι παραπάνω μεροληπτικές πράξεις αν όχι ως προσβολή κάθε συνταγματικής επιταγής που επιτάσσει ο Συντακτικός νομοθέτης, θεσπίζοντας περιορισμούς για τον Κοινό Νομοθέτη, όταν ο τελευταίος νομοθετεί, δεσμεύοντας τον σαφώς να το πράττει με σεβασμό στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας; Που εντοπίζονται αυτές οι αρχές στην εν λόγω πράξη των υπό διαβούλευση άρθρων 29 & 30; Κατέβαλαν αυτοί, οι σεβαστοί κατά τα άλλα, μερισματούχοι ανάλογες εισφορές για να πάρουν τα ανάλογα ανταποδοτικά μερίσματα που εισηγείται η προτεινόμενη ρύθμιση, ενώ κάτι ανάλογο δεν συνέβη για τους πρώην κατώτερους συναδέλφους τους, μέτοχους επίσης των Μετοχικών Ταμείων; Τονίζεται ότι αυτή η κατάσταση προκαλεί αγανάκτηση ανάμεσα στα στελέχη (εν ενεργεία και αποστρατεία) αφού είναι διάχυτη η πεποίθηση πως οι οψίμως αυξημένοι πρόσοδοι των Μετοχικών Ταμείων θα ανακατευθυνθούν με μεροληπτική πράξη του ΥΠΕΘΑ προς συγκεκριμένους, ενώ τα Ταμεία είναι κοινά και αυτοχρηματοδοτούμενα και άρα η Πολιτεία θα έπρεπε να το πράττει αυτό στην βάση συνταγματικών και ηθικών αρχών αλλά με όχι λιγότερο σεβασμό στους μερισματούχους.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,
9. Αν αυτή η εισήγηση των άρθρων 29 & 30 συνέβη από λάθος ή αβλεψία, σας καλούμε να την διορθώσετε, να της προσδώσετε δίκαιο ανταποδοτικό χαρακτήρα και να συμπεριλάβετε στην νέα της μορφή και τους πρώην συναδέλφους μας, δικαιούχους των Μετοχικών Ταμείων οι οποίοι επιμελώς όχι μόνο αποκλείονται των αυξημένων προσόδων των Μετοχικών Ταμείων υπέρ μια κατηγορίας μερισματούχων αλλά καλούνται επιπρόσθετα να δικαιούνται λιγότερα μερίσματα σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν ήδη, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
10. Τα εν ενεργεία στελέχη, με αίσθημα απογοήτευσης και αγανάκτησης, βλέποντας πρόταση σαν την παραπάνω, των άρθρων 29 & 30, σχηματίζουν την πεποίθηση ότι η αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία προσιδιάζει όχι σε φορείς ίσων συνταγματικών δικαιωμάτων, σε σχέση και με τις υπόλοιπες εργασιακές – επαγγελματικές ή/και άλλες κοινωνικές ομάδες της χώρας, αλλά αντιθέτως, αντιλαμβάνονται, όλο και περισσότερο, την σχετική τους θέση εφάμιλλη πολιτών Β’ κατηγορίας, ίδια με παλιότερα μοντέλα κοινωνιών που όμως θα έπρεπε να είχαν ξεπεραστεί, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η δική μας, που υπερήφανα διατρανώνει σε τρίτους θεσμικούς, ότι ανήκει στον σκληρό πυρήνα της προηγμένης κοινωνικά και θεσμικά Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το κοινοτικό κεκτημένο της να είναι κτήμα της χώρας.
11. Με πόνο ψυχής, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αρκούνται σε φιλοφρονήσεις, σε κουτσουρεμένα επιδόματα και γενικά όποια μικροπαροχή τους δίδεται να την εκλαμβάνουν ως μεγαλοσύνη και όχι ως υποχρέωση της Πολιτείας, μέγιστη στόχευση της οποίας πρέπει να είναι, σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις πάντα, η ανάληψη ενεργειών για την διατήρηση του αξιόμαχου τους, το οποίο, σαφώς και δεν είναι άμοιρο της μέριμνας για το προσωπικό.
12. Για τους λόγους αυτούς καλούμε την Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αποσύρει τα εν λόγω άρθρα 29 & 30, κατά το μέρος που εισάγει δυσμενή διάκριση σε βάρος μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων προς όφελος συγκεκριμένης κατηγορίας μερισματούχων, σεβόμενη τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας ή άλλως, να εγκολπώσει ανάλογη δίκαιη και ανταποδοτική ρύθμιση και για τους λοιπούς μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων.
13. Εισηγητής θέματος, Τομεαρχης Μέριμνας Προσωπικού Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Γ. Λέντζιος ΠΝ, τηλεφ. 6958471300.
14. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983503377.
Μετά τιμής
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος | Ο Γενικός Γραμματέας |
Δημήτριος Ρώτας Ασμχος (ΥΔΚ) | Γεώργιος Θεοδώρου Τχης (ΠΖ) |