13.3 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΜΕΝΣ: Όλη η αλήθεια για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων

ΠΟΜΕΝΣ: Όλη η αλήθεια για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ για άλλη μια φορά, βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση, να απαντήσει σε δημοσιεύματα του εντύπου και του ηλεκτρονικού Τύπου, που αφορούν το συνταξιοδοτικό καθεστώς του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.


Συγκεκριμένα σε άρθρο του Ελεύθερου Τύπου στις 20/8/2024 με τίτλο «Πλήρης συνταξιοδοτικής οδηγός για τους ένστολους με τις νέες συντάξεις τα εφάπαξ και τα μερίσματα», αναφέρεται εσκεμμένα;;; σε  νόμους που ψηφίστηκαν από τα έτη 2017-2023 και εντέχνως προσπαθεί να περάσει το μήνυμα στους αναγνώστες, ότι οι Στρατιωτικοί θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις, στο εφάπαξ βοήθημα, αλλά και στα μερίσματα,κάτι που φυσικάδεν ισχύει.


Η Ομοσπονδία μας όπως πάντα, θα προσπαθήσει να ενημερώσει το εν ενεργεία προσωπικό υπεύθυνα και έγκυρα ,και να βάλει τα θέματα στην σωστή διάσταση τους .


Πρώτον το μεγαλύτερο κομμάτι του άρθρου, αφορά ανώτατους αξιωματικούς από τον βαθμό του Ταξιάρχου και άνω, καθώς ο νόμος 4915/2022 προέβλεψε μεγαλύτερη παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση των συντάξεων τους .


Εντέχνως ο αρθρογράφος προσπαθεί με πίνακες οι οποίοι δεν έχουν βάση, να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό ότι θα υπάρχουν αυξημένες συντάξεις λόγο μεγαλύτερης παραμονής στο Στράτευμα!!!Και το παράδειγμα που φέρνει στους πίνακες είναι ότι εάν Στρατιωτικός παραμείνει στο Στράτευμα από 36ο έτος έως το 38ο έτος,δηλαδή δύο χρόνια παραπάνω θα έχει μια αύξηση 5% σύμφωνα με τους πίνακες αναπλήρωσης του N.4670/2020… !!! κάτι όμως που δεν ισχύει επί της ουσίας, διότι ο Στρατιωτικός που θα αποστρατευτεί με 38 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας η σύνταξή του, θα υπολογιστεί με 43 χρόνια και αυτό γιατί θα προστεθεί η μάχιμη πενταετία η οποία είναι αναγνωρίσιμη για όλους,άρα η αύξηση που θα έχει είναι για όσα χρόνια έχει πάνω από τα 40 χρόνια υπηρεσίας δηλαδή 3 έτη Χ 0,50%,=1,5% . Το οποίο σίγουρα δεν είναι τα 153 ευρώ που αναφέρει το άρθρο αλλά πολύ λιγότερα.


Δεύτερον για τα μερίσματα και τις βελτιώσεις, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι αφορά μόνο τους βαθμούς από Ταξίαρχο και άνω, καθώς σε αυτούς τους βαθμούς δόθηκαν αύξηση έως δέκα μερίσματα.Για όσο αφορά την τιμή μεριδίου ότι δήθεν πρόσφατα πήρε αύξηση, ενημερώνουμε ότι και το 2023 αλλά και το 2024 η τιμή μεριδίου παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,1ευρώ!!!


Τρίτον στο θέμα υπολογισμού των διπλών εξαμήνων,καταδυτικών, πτητικών,για όσους υπερβαίνουν το 45ο έτος της ηλικίας, ενημερώνουμε ότι η αύξηση είναι στο 2%, και όχι στο 1,5%, που λανθασμένα αναφέρει ο αρθρογράφος.Εδώ οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι η ΠΟΜΕΝΣ έχει καταθέσει προτάσεις να επανέλθει το 2% από το 40ο έτος και πάνω,  όπως ήταν και πριν τον νόμο 4670/2020, ώστε να ευεργετηθούν όλοι οι Στρατιωτικοί που αποστρατεύονται με παραπάνω από 40 χρόνια υπηρεσίας.


Τέταρτον για την αναφορά ότι στον 5036/2023, υπάρχει διάταξη στην οποία έρχονται αυξήσεις στο εφάπαξ των αξιωματικών εθελοντών μακράς θητείαςκαι όχι εθελοντών μακράς διάρκειας όπως αναφέρει λανθασμένα ο αρθρογράφος,σας γνωρίζουμε ότι καμία τέτοια διάταξη δεν υπάρχει στον παραπάνω νόμο, καθώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι ΕΜΘ είναι οι μόνοι Αξιωματικοί παγκόσμια που αποστρατεύονται με τον βαθμό του λοχαγού και συνταξιοδοτούνται με το μισθό του ανθυπολοχαγού.


Πέμπτογνωρίζουμε ότι σχεδόν το σύνολο των Στρατιωτικών, δεν λαμβάνουν τον επόμενο βαθμό από αυτόν που διαγράφονται, εκτός εάν έχουν το απαιτούμενο χρόνο προαγωγής.Οι συνάδελφοι προέλευσης ΕΠΟΠ φεύγουν με τον Βαθμού του Αλχια και συνταξιοδοτούνται με αυτόν,οι Αξιωματικοί προέλευσης ΕΜΘ αποστρατεύονται με τον βαθμό του Λοχαγού και συνταξιοδοτούνται με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγούκαι οι συνάδελφοι εξ ΑΣΣΥ αποστρατεύονται με τον βαθμό του Ανχη και δεν τους δόθηκε ο επόμενος βαθμός του Σχη.

Έκτο ο αρθρογράφος παραθέτει πίνακα με χρόνια αποστρατείας όπως π.χ. ανθυπολοχαγός και 53 ή υπολοχαγός και 53 τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθώς για τους εθελοντές μακράς θητείας έχουν καταργηθεί τα ηλικιακά όρια με τον ν.4609/19 όπως με το παρόννομικό πλαίσιο οι συνάδελφοι μας ΕΠΟΠ αποστρατεύονται στα 50 έτη της ηλικίας τους και όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο Υφυπουργός εργασίας κ.Τσακλόγλου δεν προτίθεται να τους απονείμει την  σύνταξη που αναφέρεται στον κώδικα πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων!!!


Έβδομο όσο αφορά τις κρίσεις Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, για τον βαθμό του Σχη οι κρίσεις γίνονταν μετά από 5 χρόνια, κάτι το οποίο άλλαξε και έγινε κάθε χρόνο.Για τους υπόλοιπους βαθμούς το άρθρο γράφει ότι γίνονται κρίσεις κάθε χρόνο κάτι που φυσικά δεν ισχύειάρα και ότι με αυτόν τον τρόπο θα παίρνουν βαθμούς ποιο γρήγορα και κάθε χρόνο,λόγω ετήσιας κρίσης και άρα θα λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις!!!


Πραγματικά μας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, για την σκοπιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου, που λαμβάνει χώρα,λίγοπριν την έναρξη της ΔιεθνούςΈκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η Ομοσπονδία μας θα παρευρεθεί μαζί με τις Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, στην Πανελλαδική πορεία διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα την 6η Σεπτεμβρίου 2024 στις 18:00 στον Λευκό Πύργο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, είναι στην διάθεση κάθε έντυπου – ηλεκτρονικού μέσου ή ενδιαφερομένου,για την ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, όσον αφορά για τα τεκταινόμενα αλλά και τις διεκδικήσεις μας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς πιστεύουμε ότι τέτοια δημοσιεύματα προκαλούν την δημόσια γνώμη και δημιουργούν εντυπώσεις για πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Αντιπροεδρία Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών θεμάτων

Ιωάννης Σπαράγγης