Σταύρος Ιωαννίδης
η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού στον Εβρο, με την ανάπτυξη μονάδων σε περιοχές υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να εντοπίζονται ταχύτερα οι πυρκαγιές και να περιορίζεται ο κίνδυνος δολιοφθοράς ή εμπρησμού.
Η πυρκαγιά που έκαψε πάνω από το 50% της έκτασης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου και στοίχισε τη ζωή 18 μεταναστών στο χωριό Αβάντας Εβρου στα τέλη Αυγούστου του 2023, οδήγησε τα συναρμόδια υπουργεία (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας & Εθνικής Άμυνας) στην αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Ετσι, εκτός από την εκπομπή περιπόλων σε ολόκληρη την επικράτεια όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή ασκήσεων στον Εβρο όταν διαπιστώνεται πως συντρέχει λόγος ανησυχίας. Η διάρκεια και το είδος της άσκησης θα καθορίζονται από τα επιτελεία σε συνεργασία με το εθνικό συντονιστικό με γνώμονα την καλύτερη επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών αλλά και την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών, είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Σε ό,τι αφορά στον Εβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις ασκήσεις θα συμμετέχει κατά κύριο λόγο προσωπικό του Δ’ Σώματος Στρατού και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα είναι μικρής κλίμακας δραστηριότητες στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των μονάδων.
Ανάχωμα στους αυτόκλητους σερίφηδες
Ταυτόχρονα, εκτός από την ταχύτερη αντιμετώπιση των φαινομένων, η ισχυρότερη παρουσία του Στρατού αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της δράσης αυτόκλητων σερίφηδων και άτυπων πολιτοφυλακών που έκαναν την εμφάνιση τους στον Εβρο την περασμένη χρονιά και κυνηγούσαν μετανάστες με την πρόφαση ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές.
Ο Νίκος Δένδιας και ο Βασίλης Κικίλιας προγραμματίζουν επίσκεψη στην περιοχή εντός των επόμενων ημερών, ώστε να συναντηθούν με τις κατά τόπους διοικήσεις των στρατιωτικών μονάδων.
Η νέα δομή για την αντιμετώπιση πυρκαγιών
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία τυπικά ξεκίνησε την 1η Μαΐου αν και τα πρώτα φαινόμενα εκδηλώθηκαν ήδη από τις αρχές Απριλίου, τέθηκε και επίσημα σε λειτουργία η νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Η ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών) υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο συντονιστικό κέντρο και τις στρατιωτικές μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περισσότερα από 5.700 στελέχη του Στρατού, 27 έως 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 411 μηχανήματα υπάγονται φέτος στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ»
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αστοχίες στον συντονισμό των φορέων που έφερε στην επιφάνεια η κακοκαιρία «Daniel», το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη σύσταση της νέας διοίκησης με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της ανταπόκρισης των ενόπλων δυνάμεων. Εκτός, λοιπόν, από τα ειδικά τμήματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που δημιουργούνται στις μονάδες του Μηχανικού ανά την Επικράτεια, η ΔΙΚΑΦΚΑ θα παίρνει υπό τον έλεγχο της το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για όσο διαρκούν τα φαινόμενα αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών. Unmute
Remaining Time -0:01Fullscreen
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περισσότερα από 5.700 στελέχη του Στρατού, 27 έως 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 411 μηχανήματα (προωθητές γαιών, εκσκαφείς, φορτωτές, ανατρεπόμενα οχήματα και πυροσβεστικά) υπάγονται φέτος στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαθεσιμότητες, ειδικά των πτητικών μέσων, αναμένεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου καθώς αποκαθίσταται σταδιακά μέρος του στόλου των ελικοπτέρων Chinook της Αεροπορίας Στρατού.
ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr