Του Ηλία Προύφα
Η εξαγγελία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια, στη Βουλή, για την κατασκευή 1400 στρατιωτικών οικημάτων, βρήκε θετική ανταπόκριση από στελέχη κυρίως του Στρατού Ξηράς, που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στο στεγαστικό και αυτό του το αναγνωρίζουν. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του και συγκεκριμένα στην πρώτη ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη δεύτερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε σταθεί στο στεγαστικό πρόβλημα, τη θητεία ( ξεκινά το πρόγραμμα θητεία – ευκαιρία) και τους Επαγγελματίες Οπλίτες.
Δεν πέρασε αρκετός καιρός και μέσα στους πρώτους 6 μήνες από την αρχική εξαγγελία, η δέσμευση Δένδια για το στεγαστικό αρχίζει να παίρνει ”σάρκα και οστά”. 1400 στρατιωτικά οικήματα είναι ένας μεγάλος αριθμός που θα επιλύσει αρκετά το πρόβλημα της στέγασης, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές.
Μεταφέροντας τις απόψεις δεκάδων στελεχών, εκτός από την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία Δένδια, αυτό που ζητούν είναι τα Γενικά Επιτελεία, να κάνουν δίκαιη κατανομή των οικημάτων ανάμεσα σε Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και να μην ”ξεχαστούν” οι Επαγγελματίες Οπλίτες, που ενώ είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός πληθυσμός έχουν τα λιγότερα οικήματα (ΣΟΕΠΟΠ).
Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, όπως το μισθολογικό για το οποίο υπήρξε πίεση από το ΥΕΘΑ στο ΥΠΟΙΚ, περιμένουν να δουν σε λίγες ημέρες τις αυξήσεις που μετά από 14 χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνει στα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ.
Τέλος τα χαμηλόβαθμα στελέχη υπενθυμίζουν ότι, υπάρχει μία ακόμη σημαντική εκκρεμότητα, μετά τη δέσμευση Δένδια στις προγραμματικές δηλώσεις, για επίλυση του προβλήματος της αποστρατείας στα 50 έτη των Επαγγελματιών Οπλιτών.
Όπως μαθαίνουμε στο kranosgr.com, το θέμα όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά πλησιάζει ο χρόνος της σωστής και δίκαιης επίλυσής του…