Το ματωμένο πρωινό του Σαββάτου στο Ισραήλ σημάδεψε και ενσάρκωσε -ακόμη και σε αστικό περιβάλλον- τον «πόλεμο της σημαίας», σε μια σκακιέρα γεμάτη από σκληρούς, αλλά και ghost παίκτες. Ο διπλωματικός αναλυτής και καθηγητής γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης κάνει λόγο για «παγκόσμιο πόλεμο», χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ως το «πεδίο των μαχών», και παράλληλα κρούει το καμπανάκι για τον πιθανό ρόλο Ελλάδας – Κύπρου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ
Ο PhD Διδάκτορας Γεωπολιτικής, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων και καθηγητής γεωστρατηγικής εξηγεί, αρχικά, ότι η επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ σχεδιαζόταν εδώ και καιρό.
«Είναι κήρυξη πολέμου κατά του Ισραήλ, είναι κάτι το οποίο προετοιμάζεται μήνες. Το διαπιστώνουμε και από τον αριθμό των ρουκετών αλλά και από την πολεμική επιχείρηση σε αστικό πεδίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, έχουν χτυπηθεί στρατιωτικές βάσεις και οι Ισραηλινοί έχουν μεταφέρει μακριά μαχητικά με νταλίκες. Μιλάμε για μια γενικευμένη, οργανωμένη επίθεση και σκοτώνουν αμάχους μέσα στις πόλεις. Είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε κανείς στον κόσμο να δεχτεί, πολύ περισσότερο οι Ισραηλινοί και το πώς αντιδρούν σε τέτοιου τύπου καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα οδηγηθούμε σε κάθετη κλιμάκωση με δραματικές συνέπειες για όλη την περιοχή»
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια κλιμακούμενη κατάσταση, η οποία δεν θα λήξει ούτε σήμερα, ούτε αύριο. «Σίγουρα κανείς από την κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα έχει καμία πρόθεση να αποδεχτεί τέτοιου τύπου καταστάσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα οδηγηθούμε σε κάθετη κλιμάκωση με δραματικές συνέπειες για όλη την περιοχή και αν αυτό κρατήσει, αργά ή γρήγορα θα εμπλακεί και η Συρία και το Ιράν και είναι πολύ πιθανό να πάμε σε γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».
Αναλύοντας τα προφίλ των Χαμάς – Ισραήλ, καθώς και τι πυροδότησε στην εμφάνιση στρατιωτικών επιχειρήσεων ακόμη και μέσα σε πόλεις, ο έμπειρος καθηγητής εξήγησε ότι: «Έχουμε μια κυβέρνηση στο Ισραήλ η οποία είναι πολύ εθνικιστική και οι κινήσεις της γενικά δεν έδειξαν ότι θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση σε κατευνασμό. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς έχει σκληρύνει τη στάση της, και φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η Χαμάς, αλλά θα έχουμε και γενική επίθεση των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ. Ο λόγος είναι διότι αυτή τη στιγμή αυτοί που ηγούνται στις σχέσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων έχουν ακραίες θέσεις ο ένας απέναντι στον άλλον», σημείωσε.
Ο ρόλος των εξωτερικών παραγόντων, η στάση της Τουρκίας και η Wagner
Κατά τον Γιώργο Φίλη η μαζική επίθεση της Χαμάς έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια εξωτερικών παραγόντων, αποκρυπτογραφώντας παράλληλα και το ντόμινο εξελίξεων που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Το Ιράν είναι πολύ πιθανό να έχει υποστηρίξει τη Χαμάς. Μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσει η Τουρκία, ο Ερντογάν κατά καιρούς ξιφουλκεί απέναντι στον Νετανιάχου και στο Ισραήλ, αλλά προσπαθεί να θολώσει τα νερά μετά τις εκλογές για να τραβήξει το Ισραήλ μακριά από τη συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε, ενώ αναφορικά με τις «φωνές» για τον ρόλο της Ρωσίας, επεσήμανε:
«Αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία δεν θα έχει τελειωμό, φαίνεται να οδηγούμαστε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που δεν είναι θετικό επί της ουσίας για τους Ουκρανούς. Τα αντίπαλα στρατεύματα θα προσπαθούν το ένα να ανοίξει μέτωπα στο άλλο. Όπως γίνεται στη Δυτική Αφρική, όπως έγινε στη Συρία με επεισόδια Αμερικανών εναντίον Τούρκων, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει λάβει μέρος και ο ρωσικός παράγοντας. Είναι μέτωπα τα οποία κατά τη δική μου εκτίμηση τα οποία θα ανοίξουν όταν και εφόσον η μια μεγάλη δύναμη λέει ότι πρέπει να γίνει».
«Βρισκόμαστε σε Παγκόσμιο Πόλεμο»
Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η εκτίμηση του διπλωματικού αναλυτή, ότι ο πλανήτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή ανοίγουν μέτωπα κατά το δοκούν, είναι ο ένας απέναντι στον άλλον: Είναι και το τοπικό ζήτημα -της Χαμάς με τους Ισραηλινούς- όπου οι πολιτικές ισορροπίες στις δύο πλευρές δεν ευνοούν κάποιου τύπου διευθέτησης ζητημάτων και είναι και το γεωπολιτικό ζήτημα που υπάρχει με διακριτά στρατόπεδα. Επί της ουσίας, το ένα στρατόπεδο προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο άλλο ακόμη και με στρατιωτικής φύσης μέτρα και επιχειρήσεις. Το παίγνιο είναι παγκόσμιο και τα γεωπολιτικά θέατρα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Πρέπει να το δούμε και από τις δύο πλευρές».
Η «κόκκινη» Ανατολική Μεσόγειος και τα καμπανάκια για Ελλάδα – Κύπρο
Σύμφωνα με τον καθηγητή το «κόκκινο» σημείο το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα, είναι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που αυτομάτως πρέπει να θέσει σε ύψιστο συναγερμό και την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. «Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για το ό,τι γίνεται από εδώ και πέρα στην περιοχή μας. Βλέπουμε ενδεικτικά ότι στο Ισραήλ υπάρχουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πολίτες. Βλέπουμε στη Σουηδία ότι ο στρατός βγήκε για να ηρεμήσει την εσωτερική κατάσταση. Βλέπουμε τι μπορεί να επιφέρει μια αθρόα λαθρομετανάστευση σε μια κοινωνία που είχε άλλη κουλτούρα. Δεν είναι ίδιο το ζήτημα. Όταν έχεις έναν ξένο παράγοντα στο εσωτερικό της χώρας σου σε μεγάλο αριθμό, χρειάζεται προσοχή. Και αυτό γιατί, ο οποιοσδήποτε εξωτερικός παράγοντας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον εσωτερικό παράγοντα για δικούς του λόγους. Θέλει πάρα πολλή προσοχή και εάν όντως οδηγηθούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν ένα ρόλο να παίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: https://thesstoday.gr