13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠ.Ο.Ε.Σ. - Ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων

Π.Ο.Ε.Σ. – Ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων

Υπό τον απόηχο των σοκαριστικών δηλώσεων του ΥΕΘΑ σε κοινωνική εκδήλωση οι οποίες θα σχολιαστούν λεπτομερώς το επόμενο διάστημα, όπου έμμεσα επιβεβαίωσε τον όλεθρο που θα φέρει η περιβόητη “Ατζέντα 2030” εις βάρος του προσωπικού, παράλληλα “τρέχει” η υπόθεση της ενοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων. Πέραν των αδιανόητων δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιβεβαιώνει πλήρως τους σχολιασμούς της ΠΟΕΣ, το φως είδε και μια απίστευτη και, πιθανώς, πρωτόγνωρη μεθόδευση αναφορικά με το ΝΙΜΤΣ. Άρθρο που αρχικά εμπεριέχετο στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία που είχε διαρρεύσει το καλοκαίρι σε ΜΜΕ, μεταφέρθηκε σε άρθρο του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Το σοβαρότερο σημείο είναι ότι το άρθρο μεταφέρθηκε αφού ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, δηλαδή πριν τις διεργασίες συζήτησης και ψήφισης στο Κοινοβούλιο.

Η ΠΟΕΣ θέτει προς τον Υπουργό πολύ σοβαρά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, από πότε το Υπουργείο Υγείας έχει την αρμοδιότητα να νομοθετεί για ένα στρατιωτικό νοσοκομείο; Ομοίως, μήπως γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η διαδικασία εκχώρησης του ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ που έχει ξεκάθαρα ξεκινήσει καθώς και ο “ξαφνικός θάνατος” που θα επιδιωχθεί για δεύτερο νοσοκομείο των ΕΔ, εμπίπτει στη θεωρία της “Ατζέντας 2030”, ότι “λιγότερο προσωπικό θα χρειάζεται και λιγότερα νοσοκομεία” (ή αύριο λιγότερα Μετοχικά Ταμεία). Επίσης, η ΠΟΕΣ απευθύνει έκκληση για συνεργασία εν όψει των τεράστιων δυσμενών αλλαγών που δρομολογούνται, ενώ ζητάει για μια ακόμα φορά τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΣ του ΜΤΣ/ΝΙΜΤΣ ή την υποβολή της παραίτησής του, εν όψει της διαφαινόμενης απώλειας ενός μείζονος στρατιωτικού νοσοκομείου.

Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

ΘΕΜΑ:   Ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων

ΣΧΕΤ.:   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας

              β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2024 έγγραφό μας

              γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 225/2024 έγγραφό μας

              δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 486/2024 έγγραφό μας

              ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 775/2024 έγγραφό μας

              στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 809/2024 έγγραφό μας

              ζ.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 856/2024 έγγραφό μας

              η.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 890/2024 έγγραφό μας

              θ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1077/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

      Υπό τη βαριά σκιά που άφησαν οι δηλώσεις σας σε εκδήλωση πολιτών τις παραμονές της εθνικής εορτής και οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως το ολέθριο περιεχόμενο της «Ατζέντας 2030» και τις οποίες θα σχολιάσουμε με νεότερο, αποδεικνύεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και οι ανάγκες του δεν έρχονται απλώς σε δεύτερη μοίρα για την Πολιτεία, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται καν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό με θετικό πρόσημο. Ο λόγος πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: η χώρα μας, όπως δεσμεύθηκε και με την αναπροσαρμογή του προγράμματος σταθερότητας την περασμένη Άνοιξη, απλώς οφείλει να συρρικνώσει τις δαπάνες της και αυτό επιχειρεί να πράξει με κάθε τρόπο και, κυρίως, πάση θυσία. Κατά βάση, θυσία των άλλων. Και το πράττει.

      Υπό άλλες συνθήκες θα μας προκαλούσε μεγάλη έκπληξη ένα άρθρο με ιδιαίτερα σοβαρές αποκαλύψεις, όπως αυτό που δημοσιεύθηκε από τον έγκριτο δημοσιογραφικό ιστότοπο armyvoice την περασμένη Πέμπτη 24/10/24, με τίτλο «Ξαφνικός θάνατος για δύο στρατιωτικά νοσοκομεία – Το σχέδιο.». Όμως, όχι αυτή τη φορά. Το άρθρο, βασιζόμενο όχι στα δικά μας έγγραφα αλλά σε πηγές, επιβεβαιώνει πλήρως και με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, όσα έχουμε σχολιάσει κατά τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους οι διαρθρωτικές μεθοδεύσεις των «Οδικών Χαρτών» συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά τις διαψεύσεις της Ηγεσίας αλλά και του εργοδοτικού συνδικαλιστικού σωματείου που στεγάζει με θαλπωρή ώστε να διατηρεί τους στρατιωτικούς σε ύπνωση, το οποίο πληροφορούμαστε ότι δηλώνει απολύτως ικανοποιημένο από την πορεία των μέτρων, όπου για τα όποια προβλήματα ευθύνεται το επιτελείο. Προφανώς τα επιτελεία, πλέον, υπογράφουν και νόμους. Ζήσαμε να το πληροφορηθούμε και αυτό.

      Σταχυολογούμε τα κυριότερα σημεία όσων έχουν συμβεί το τελευταίο εννεάμηνο και τα οποία είχαμε προβλέψει από την πρώτη στιγμή:

  • Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, προεξέχοντος του ΝΙΜΤΣ, οδηγήθηκαν σε οικονομικό στραγγαλισμό. Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους δεν κατέστη εφικτό (ή μήπως αποφεύχθηκε;) να αναχαιτιστεί, σε σημείο να τίθενται υπό διακινδύνευση ακόμα και ιατρικές πράξεις.
  • Ψηφίστηκε νόμος που διέγραφε αναίτια σημαντικό μέρος χρεών (10%) του ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, δίχως παράλληλα να δίνεται λύση στη συνολική εξόφλησή τους στο πλαίσιο υπηρεσιών που ήδη έχουν παρασχεθεί και επιβαρύνει τα οικονομικά τους υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
  • Θεσπίστηκε και ενισχύθηκε η αποψίλωση των ήδη υποστελεχωμένων νοσοκομείων από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υπέρ του ΕΣΥ με διάφορους τρόπους, ακόμα και υπό το δέλεαρ ενός επιπλέον μισθού.
  • Απομακρύνθηκε, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μας, και με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες ο Διευθυντής του ΝΙΜΤΣ πριν τη λήξη της θητείας του, ο οποίος όπως φαίνεται από πλήθος γεγονότων ήταν το μόνο ανάχωμα στην επικείμενη απώλεια του νοσοκομείου υπέρ του ΕΣΥ.
  • Η προσπάθεια να «βαπτίζεται» διαφορετικά ανάλογα με τις αντιδράσεις η μεθόδευση της ενοποίησης των νοσοκομείων, σκοπός ξεκάθαρος βάσει των «Οδικών Χαρτών» που έχουν εκπονηθεί από το Στρατιωτικό Γραφείο σας, έφερε στο φως μια ακόμα καινοτομία-έκπληξη: την ίδρυση 8ης υγειονομικής περιφέρειας που θα απαρτίζεται από τα τρία μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, τα οποία πλέον θα συνεργάζονται υπό ιδιότυπο καθεστώς με νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  • Εν λόγω αποκάλυψη επιβεβαιώνει πλήρως έτερη πρόσφατη δημοσιογραφική αποκάλυψη του έγκριτου ιστοτόπου militaire, σύμφωνα με την οποίαν προσεχώς θα ενταχθεί στις γενικές εφημερίες του ΕΣΥ το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων, που επίσης είχαμε σχολιάσει με έτερο έγγραφο.
  • Παράλληλα, προχωρούν οι «αναγκαίες» διαδικασίες υπέρ της διακλαδικότητας, με τη δημιουργία Κοινού Υγειονομικού Σώματος (ανεξάρτητα από την τελική του ονομασία) υπό το ΓΕΕΘΑ, ο ρόλος του οποίου είχε ήδη αποκαλυφθεί από έτερη δημοσιογραφική αποκάλυψη και αφορούσε τη μυστική συνάντηση του περασμένου Μαρτίου, στην οποίαν δεν είχε συμμετάσχει ο Διευθυντής της ΓΕΝ/ΔΥΓ, ενέργεια που επικροτήσαμε δημόσια.

      Προς επιβεβαίωση όλων των παραπάνω, διαπιστώσαμε με πολύ μεγάλη έκπληξη το εξής, νομίζουμε, πρωτόγνωρο γεγονός για δημοκρατικές διαδικασίες: την 24/9/24 αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας». Η διαδικασία έληξε την 8/10 και την 25/1024 κατατέθηκε το σ/ν στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

      Η διαφορά ανάμεσα στο σ/ν που τέθηκε σε διαβούλευση και αυτό που κατατέθηκε, είναι οκτώ άρθρα. Εξ αυτών, το νέο άρθρο 37 (με τίτλο «Σύνθεση διοικητικού συμβουλίου Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) – Καθορισμός διοίκησης Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση παρ. Ι άρθρου 4 και τροποποίηση παρ. Ι άρθρου 5 α.ν. 1137/1946)» αφορά το ΝΙΜΤΣ και αποτελεί το πρώτο βήμα της εκχώρησής του στο ΕΣΥ μέσα σε ένα καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας, ακριβώς όπως έχουμε σχολιάσει.

      Η εν λόγω μεθόδευση παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς εντοπίσαμε ότι μέρος της ανωτέρω ρύθμισης εμπεριέχετο αρχικά στο σ/ν του ΥΠΕΘΑ που διέρρευσε το καλοκαίρι σε ΜΜΕ και αφορούσε τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για το άρθρο 46 του σ/ν του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων ΕΔ». Το άρθρο αυτό, περιέργως, μεταφέρθηκε σε σ/ν του Υπουργείου Υγείας το οποίο δεν γνωρίζουμε πόθεν αντλεί την εξουσιοδότηση να νομοθετεί για στρατιωτικά νοσοκομεία, προφανώς για επίσπευση των συνολικών ενεργειών. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

      Για να επανέλθουμε στις αποκαλύψεις του άρθρου, δείχνει να επιβεβαιώνεται, αν και με μια μικρή, πλην εξόχως σοβαρή αποκάλυψη, η πρόβλεψή μας για την εξέλιξη των στρατιωτικών νοσοκομείων: το μεν 401 ΓΣΝΑ θα αφορά το σύνολο των εν ενεργεία στρατιωτικών, ήτοι θα μετατραπεί επίσης σε διακλαδικό, όπως θα μεθοδεύεται να γίνει και για το 251 ΓΝΑ, το οποίο θα αφορά τα προστατευόμενα μέλη και τους αποστράτους. Η πολύ σοβαρή εξέλιξη εδώ, αφορά το ΝΝΑ το οποίο βάσει έγκυρων πληροφοριών μας, προοριζόταν για νοσοκομείο των αποστράτων κάτι που, σύμφωνα με το άρθρο, δείχνει να αλλάζει δραματικά.

      Υπενθυμίζουμε ότι το ΝΝΑ πρόκειται για το νοσοκομείο με την πλέον ισχυρή σχέση με τους άμεσους δικαιούχους του, διότι, αφενός έχει ανεγερθεί κατά βάση με έξοδα των στελεχών του ΠΝ, του ΜΤΝ και του ΤΕΣ καθώς και κληροδοτήματα και δωρεές, αφετέρου υφίσταται ειδική μηνιαία παρακράτηση που θεμελιώνει ακριβώς αυτή την ειδική σχέση των δικαιούχων του ΠΝ με το νοσοκομείο τους, όπως βέβαια ισχύει και για τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ έναντι του ΝΙΜΤΣ.

      Και στο παρελθόν έχουμε σχολιάσει ότι το ΝΝΑ αποτελούσε το «μεγάλο φιλέτο», αλλά ούτε εμείς δεν περιμέναμε την αποκάλυψη τέτοιας απροκάλυπτης μεθόδευσης, να προετοιμαστεί, δηλαδή, το έδαφος με «επιτυχημένες ενέργειες» α λα ΝΙΜΤΣ, η δωρεά του σε συγκεκριμένο ιδιώτη. Η λέξη, δεν τονίζεται τυχαία, αλλά κρίνουμε σκόπιμο να μην την σχολιάσουμε περαιτέρω σε αυτό το χρονικό σημείο.

      Πλέον δεν υφίσταται καμία αμφιβολία ότι ο σκοπός είναι η πλήρης κατάργηση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η εκχώρησή τους σε ιδιώτες. Αλήθεια, όταν ήδη υπάρχουν ειδικότητες που είναι αδύνατον να βρεθεί ραντεβού σε εύλογο χρονικό διάστημα, ή όταν τα χειρουργεία γίνονται με καθυστερήσεις μηνών, έως και ετών, ή όταν τα παράπονα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αυξάνονται διαρκώς, είναι δυνατόν να μην γνωρίζει η Πολιτεία τι συμβαίνει; Είναι δυνατόν να μην μπορεί να γίνει αντιληπτό το εύρος των προβλημάτων που θα δημιουργηθεί, όταν οι δικαιούχοι σε τέσσερα νοσοκομεία θα σαρδελοποιηθούν σε δύο, σε ένα μόλις βράδυ; Ωστόσο, η απάντηση δόθηκε έμμεσα από εσάς στην εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου. Ή μάλλον, αφέθηκε να εννοηθεί. Λιγότεροι στρατιωτικοί γιατί να χρειάζονται περισσότερα νοσοκομεία (σήμερα, Μετοχικά Ταμεία αύριο);

              Κύριε Υπουργέ.

      Ζούμε σε μια εποχή που οι μνήμες της δήλωσης από κορυφαίο Υπουργό της Κυβέρνησης ότι η τήρηση του Συντάγματος είναι «εμμονή» και «αγκύλωση», προκαλούν ανατριχίλα, ιδίως σε ανθρώπους που έχουν δώσει Όρκο για την υπεράσπισή του: η Πολιτεία, παρόλο που είναι ο συνταγματικός εγγυητής, υποβαθμίζει σκοπίμως περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση τα παράπονα και τα προβλήματα, εξωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους στρατιωτικούς σε ιδιωτικές παροχές ως μη έχοντες άλλη λύση. 

      Κατόπιν των ανωτέρω, οφείλουμε να σας απευθύνουμε τα εξής σοβαρότατα ερωτήματα:

  • Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία λογίζονται ως «στρατόπεδα»; Υπό αυτή την έννοια, τα δύο που, σύμφωνα με το άρθρο, θα επιχειρηθεί να απωλεσθούν, θα συμπεριλαμβάνονται στα 132 λουκέτα που προαναγγείλατε;
  • Από πότε το Υπουργείο Υγείας έχει την εξουσιοδότηση να νομοθετεί για στρατιωτικό νοσοκομείο;
  • Έχετε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΜΤΣ και του ΝΙΜΤΣ για τις ενέργειες που έχει αναλάβει για τη διάσωση του Νοσοκομείου, ή είναι σύμφωνος με την εν λόγω μεθόδευση;
  • Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας είναι εις γνώση σας και εάν ναι, έχετε προσυπογράψει το άρθρο 37 αυτού;
  • Ισχύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, το οποίο θα επιχειρηθεί να συσχετιστεί με δωρεές ή άλλου είδους ιδιωτικές πρωτοβουλίες;
  • Ισχύει ότι μεθοδεύεται 8η Υγειονομική Περιφέρεια που θα αφορά στα στρατιωτικά νοσοκομεία;

      Κατόπιν των ανωτέρω, καθιστούμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ομοσπονδία μας δεν θα ανεχθεί καμία τέτοιου είδους ενέργεια ενοποίησης σε οποιοδήποτε επίπεδο και θα αναλάβει όλες τις δέουσες ενέργειες κατά οιουδήποτε ζημιώσει τα συμφέροντα των στρατιωτικών.

      Καλούμε δε, την Ηγεσία των ΕΔ να σταθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων που έρχονται και να μην αποδεχθεί την έργω κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία, διά της περαιτέρω υποβάθμισης και εκχώρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και περιουσιακών στοιχείων. Κάθε ενέργεια προάσπισης των συμφερόντων των στρατιωτικών θα μας βρει εμφατικά δίπλα της.

      Καλούμε επίσης σε συστράτευση κάθε ενδιαφερόμενο ή εμπλεκόμενο φορέα, πλην βεβαίως των ένθεν κακείθεν εργοδοτικών σωματείων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση, μιας και είμαστε βέβαιοι ότι θα σταθούν επίσης στο ύψος των δικών τους περιστάσεων, της διάψευσης, της πελατειακής μοιρολατρίας, της ικανοποίησης, ακόμα και της έκπληξης.

      Καλούμε, τέλος, εκ νέου τον Πρόεδρο του ΜΤΣ και του ΝΙΜΤΣ, εν όψει των ιστορικών, πλην δυσμενών ενεργειών που μεθοδεύονται να γνωστοποιήσει τι ακριβώς ισχύει και εάν έχουν υπάρξει παρεμβάσεις στο θεσμικό έργο του, ειδάλλως να υποβάλει την παραίτησή του.

              Κύριε Υπουργέ.

      Από εσάς δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο από το να αποδείξετε στην πράξη ότι ενδιαφέρεστε για τους στρατιωτικούς και να ζητήσετε την άμεση απόσυρση του άρθρου 37 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕΣ έχοντες πλήρη συναίσθηση των ιστορικών συγκυριών, θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συνταγματικών κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.