13.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣέρρες: Φόρος τιμής από τον ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημ. Χούπη στα θύματα του...

Σέρρες: Φόρος τιμής από τον ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημ. Χούπη στα θύματα του ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

Στα Νέα Κερδύλλια πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η 83η Εκδήλωση Μνήμης για τα 234 αθώα θύματα του ολοκαυτώματος των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 17 Οκτωβρίου 1941.

83_epeteios_olokautoma_kerdillion.jpg
83_epeteios_olokautoma_kerdillion_6.jpg

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, κ.κ. Θεολόγου, και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων, όπως ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ, βουλευτές των νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής, κομμάτων, σχολείων και φορέων. Ακολούθησε επιμνημόσυνο τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων.

83_epeteios_olokautoma_kerdillion_1.jpg
83_epeteios_olokautoma_kerdillion_3.jpg

Ομιλίες προς τιμήν των θυμάτων εκφώνησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο οποίος κατάγεται από το μαρτυρικό χωριό των Νέων Κερδυλλίων και ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, ενώ το προσκλητήριο Νεκρών ανέγνωσαν ο καθηγητής κ. Φαραζά Μιχαήλ και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Κερδυλλίων, κ. Γκάλιος Γεώργιος.

83_epeteios_olokautoma_kerdillion_2.jpg
83_epeteios_olokautoma_kerdillion_5.jpg

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στους τόπους εκτελέσεων και ξενάγηση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο παρουσιάζει την τραγική ιστορία μέσα από πίνακες και φωτογραφίες.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν ο βουλευτής ΝΔ κ. Θ. Λεονταρίδης ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας κα Μόνικα Φράνκ, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών κα Β. Μητλιάγκα, Βισαλτίας κα Β. Πλιάκου και Ν. Ζίχνης κ. Π. Μπόζης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού, εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και του Δικτύου Μαρτυρικών Κοινοτήτων Ελλάδας, αιρετοί της τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρόεδροι τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Αμφίπολης , εκπρόσωποι σχολείων, φορέων & σωματείων, ενώ τιμές απέδωσε η μπάντα και άγημα στρατιωτών του Γ΄ Σώματος Στρατού.

ΠΗΓΗ: https://www.eproodos.gr