(Φωτό αρχείου)
Του Ηλία Προύφα
Η γρίπη στη χώρα μας όπως έγινε γνωστό δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες, καθώς η θετικότητα στην κοινότητα ανεβαίνει και οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.
Ήδη στο υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα ΚΙΧΝΕ και τα ΣΤΕΠ, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων σε μονάδες, στρατιωτικές σχολές και σχηματισμούς όπως η 1η Στρατιά, (είχαμε κρούσμα γρίπης ακόμη και στην ιεραρχία), όπου υπάρχει μαζικότητα πληθυσμού.
Μέχρι στιγμή πάντως η κατάσταση, παρά την αύξηση των κρουσμάτων και σε δομές υγείας των ΕΔ, είναι ελεγχόμενη και καθόλου ανησυχητική.
Βέβαια βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου της εποχικής γρίπης η οποία διαρκεί μέχρι και το Μάρτιο, γι’ αυτό και η επιβεβλημένη ετοιμότητα.
Όσον αφορά την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα υπερέβη το όριο του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ECDC, μάλιστα, αναφέρουν θετικότητα γρίπης στο 12,9% για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας τρίτη στη σειρά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Εσθονία (14,8% η θετικότητα) και τη Λιθουανία (13,3%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κοντά στο 3%, παρότι σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, οι περισσότερες χώρες παρουσιάζουν αύξηση της επίπτωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έως και την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της γρίπης, τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες δηλαδή, έχουν νοσηλευτεί εννέα άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.
Συνολικά, στα κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (τόσο από την κοινότητα όσο και από τα νοσοκομεία), και συγκεκριμένα τα 29 (97%) ήταν τύπου Α και ένα (3%) τύπου Β.
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
ΕΟΔΥ: Κλινική εικόνα του ασθενή με γρίπη
Γριπώδης Συνδρομή (I.L.I.)
Αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων
ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα ακόλουθα συστηματικά συμπτώματα:
Πυρετός
Κακουχία
Κεφαλαλγία
Μυαλγία
ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα από το αναπνευστικό:
Βήχας
Φαρυγγαλγία
Αναπνευστική δυσχέρεια
Οξεία Λοίμωξη του αναπνευστικού (A.R.I)
Αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων
ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τέσσερα συμπτώματα από το αναπνευστικό:
Βήχας
Φαρυγγαλγία
Αναπνευστική δυσχέρεια
Καταρροή
ΚΑΙ
Εκτίμηση κλινικού ιατρού ότι πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού.