ΣΑΣΜΥ : Ενιαία Βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων ΣΜΥ/ΑΣΣΥ

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΜΥ (ΣΑΣΜΥ), και το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ, είχε καταθέσει σαφείς και ολοκληρωμένες προτάσεις κατά τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου 5018/23 για τα μέλη του.

Οι προτάσεις αυτές στόχευαν στην οριστική και ενιαία ρύθμιση της βαθμολογικής εξέλιξης όλων των αποφοίτων ΑΣΣΥ, ώστε να πάψει η εσωστρέφεια και οι συνεχιζόμενες διεκδικήσεις που κρατούν σε ομηρία τα μέλη του ΣΑΣΜΥ.

Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν τότε το 2023 οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για συνολική ενιαία βαθμολογική εξέλιξη και υπήρξαν βελτιωτικές ρυθμίσεις μόνο για συγκεκριμένες τάξεις αποφοίτων που όντως και αυτοί αδικούνταν.  

Τότε είχε τονιστεί από τον ΣΑΣΜΥ και από τον πρόεδρο του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων αποφοίτων ΑΣΣΥ, ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα  θα επανέλθει η εσωστρέφεια στις τάξεις των αποφοίτων ΣΜΥ/ΑΣΣΥ με διεκδικήσεις και θα αναγκάζεται κάθε τόσο η εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προστρέχει προς διόρθωση του νομικού πλαισίου που μόνο αναστάτωση και εντάσεις προκαλεί, κάτι που δεν διασφαλίζει και την ομαλή λειτουργία του στρατεύματος.

Σήμερα γίνεται ακριβώς αυτό που είχαμε προβλέψει. Το ίδιο πρόβλημα επανέρχεται δικαίως στο προσκήνιο με διεκδικήσεις από τα μέλη μας, νεότερων τάξεων, που νιώθουν ότι έχουν υποστεί αδικίες.

Αυτό επιβεβαιώνει πλέον ότι οι προτάσεις του ΣΑΣΜΥ και του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ ήταν δίκαιες, εφαρμόσιμες, αναγκαίες και έπρεπε το 2023 να γίνουν αποδεκτές και να στηριχθούν από όλους.

Τότε σαν Γενικός Γραμματέας του ΣΑΣΜΥ άκουσα από κάποια μέλη μας τα «σχολιανά μου».

Σήμερα με την οσμή του σχεδίου «Σώματος Υπαξιωματικών» να υπάρχει διάχυτη μετά τις ανακοινώσεις από τον κ. Υπουργό και με το κλίμα αρνητικό, σας παραθέτω αυτούσιο παρακάτω, το κείμενο των θέσεων που αποτύπωσε ο ΣΑΣΜΥ και το Συντονιστικό, κατά την διαβούλευση του σχεδίου νόμου το 2023(ν. 5018/23)  με την πίστη ότι θα γίνουν κατανοητές και από τους επικριτές τότε, που σήμερα τηλεφωνούν στον Γενικό Γραμματέα του ΣΑΣΜΥ, αναζητώντας τρόπο να παραμείνουν στην υπηρεσία και μετά τα 35 έτη, ορμώμενοι από την διάχυτη αντίληψη που κυριαρχεί ότι δεν θα μπορούν πλέον να παραμένουν ως ΕΟΘ.

Ακολουθεί αυτούσιο ,το εγκεκριμένο κείμενο από το ΔΣ, του υπομνήματος που κατατέθηκε στην βουλή από τον ΣΑΣΜΥ και αναλύθηκε από τον Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Κυλινδρή κατά την διαβούλευση του σχεδίου νόμου.

Ιστορική Αναδρομή.

Η ψήφιση του ν.3883 (Ιεραρχία και Εξέλιξη) το 2010, με πρόσχημα το ν.3865/10 (Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση),τροποποίησε υπέρμετρα προς το χειρότερο τη βαθμολογική εξέλιξη των Αξκων αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με την εξελικτική πορεία που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος Ιεραρχίας και Εξέλιξης,ν.2439/96.

Ειδικότερα, μπορεί να μείωσε το χρόνο προαγωγής σε Αξκο στα 19 έτη υπηρεσίας, διεύρυνε όμως υπερβολικά και δυσανάλογα το χρόνο προαγωγής στο βαθμό του Ταγματάρχη στα 34έτη υπηρεσίας από 30 που προέβλεπε ον.2439/96 και του Αντισυνταγματάρχη στα 36 έτη υπηρεσίας από 34 που προέβλεπε ο ν.2439/96.

Επιπρόσθετα, δεν έγινε πρόβλεψη για κάποια μεταβατικότητα προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση από τον ένα νόμο στον άλλο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ιεραρχικό χάσμα μεταξύ της τελευταίας τάξης αποφοίτων που ακολουθεί εξελικτικά τον ν.2439/96 και της πρώτης τάξης που ακολουθεί το ν.3883/10, το οποίο προσδιορίζεται ακόμη και στα πέντε (5) έτη, παρότι στην κατάταξή τους έχουν ένα (1) μόνο έτος διαφορά.

Τελικά ο ν.3883/10 κατάργησε το βαθμό του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ. Άρα για ποια ουσιαστική αναβάθμιση μιλάμε; Δυστυχώς διαπιστώνουμε το αντίθετο. Ο θεσμός έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση την ίδια στιγμή που άλλοι θεσμοί αναβαθμίζονται βαθμολογικά χωρίς να προέρχονται από παραγωγική σχολή.

Ο ν.2439/96 και η εγκύκλιος εισαγωγής των αποφοίτων ΑΣΣΥ, προέβλεπε καταληκτικό βαθμό αυτόν του Συνταγματάρχη χωρίς πτυχίο ΑΕΙ το οποίο παράτυπα και καταχρηστικά ο ν.3883/10 όρισε ως απαραίτητο κριτήριο για να εξελιχτούν σε αυτό το βαθμό. Έτσι ανατράπηκε ο καταληκτικός τους βαθμός με υπαιτιότητα αποκλειστικά ενός πολύ αργότερα από την εισαγωγή τους, ψηφισμένου νόμου.

Στις Σχολές Υπαξιωματικών από το 1992 και μετά η εισαγωγή των σπουδαστών γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι Σχολές εντάχθηκαν με το ν.2913/01 στην Ανώτερη Εκπαίδευση, με το ν.4361/16 αναγνωρίστηκαν ως απόφοιτοι Ανώτερης Στρατιωτικής Σχόλης όλοι οι αποφοιτήσαντες των Σχολών. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε εκ νέου ότι οι Σχολές έχουν γίνει τριετούς φοίτησης. Συνεπεία αυτού, η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων πρέπει να είναι ανάλογη του πραγματικού και νομικά κατοχυρωμένου μορφωτικού τους επιπέδου.

Κατόπιν των ανωτέρω, επιβάλλεται κι είναι ηθικά ορθό, να γίνει ένας εξορθολογισμός στη βαθμολογική εξέλιξη των κατά το ν.3883/10 κρινόμενων Αξκων εξ ΑΣΣΥ, όσον αφορά τη χρονική κλιμάκωση λήψης των βαθμών.

Έγραφε στο Υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΑΣΜΥ: 

Καταθέτοντας τις θέσεις μας κι έχοντας λάβει υπόψη τα παραπάνω για λόγους ομαλής μετάβασης από το νομικό πλαίσιο του ν.2439/96 στον ν.3883/10, συμφωνούμε με το υπό διαβούλευση άρθρο 53 όπως διατυπώνεται στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και την ένταξη των καταταγέντων στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών το 1991(τάξη 1993),1992(τάξη 1994),1993(τάξη 1995) στο νομικό πλαίσιο του Ν.2439/96 και την προαγωγή τους στο βαθμό του Ταγματάρχη κι αντιστοίχων στα 30 έτη υπηρεσίας κτλ εκπληρώνοντας τις προϋποθέσεις που ορίζει το πλαίσιο που αφορά τον χρόνο διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας το οποίο όφειλαν να ακολουθήσουν οι προηγούμενες τάξεις και οφείλουν να εκπληρώσουν και οι επόμενες για να μπορέσουν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό.

Θα πρέπει όμως να υπάρξει βελτιωτική ρύθμιση προς όφελος όλων των Αξκων στο άρθρο 28 του ν. 3883/10 ώστε ο χρόνος διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας να συμπτυχθεί στα δύο έτη (2) συνολικά για την προαγωγή στους βαθμούς Λοχαγού, Ταγματάρχη κι αντιστοίχων.

Αυτό να ρυθμιστεί βελτιωτικά στην ΠαΔ 4-25/2021/ΓΕΣ, Χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας των Αξιωματικών του Σ.Ξ. με επαναφορά στο πριν το 2014 καθεστώς και να δίνεται η δυνατότητα στο τεχνικό προσωπικό και στους Φροντιστές του Σ.Ξ. να εκτελούν τον χρόνο διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας εκτελώντας τα καθήκοντά της ειδικότητάς τους ανεξαρτήτως του βαθμού που κατέχουν.

Το ορθότερο για το εν λόγω θέμα πιστεύουμε ότι είναι να τροποποιηθεί η ΠαΔ 4-25/2021/ΓΕΣ του ΣΞ και να ορίζεται ότι εφόσον Αξκος έχει τοποθετηθεί σε επιχειρησιακή Μονάδα και  του έχουν οριστεί καθήκοντα τα οποία προβλέπονται στους ΠΟΥ, να καταχωρείται στα ατομικά του έγγραφα ότι εκτελεί τους προβλεπόμενους χρόνους διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας καθότι έχει παρατηρηθεί ενώ υπηρετούν στρατιωτικοί σε επιχειρησιακές  Μονάδες θα πρέπει να περιμένουν επί μακρόν να τους οριστεί θέση όπου δύναται να εκτελέσουν τους προβλεπόμενους χρόνους διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας.

Η εκπλήρωση του χρόνου διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας πρέπει να εκπληρώνεται από όλους ανεξάρτητα τους θεσμούς προέλευσης, κάτι το οποίο στο παρελθόν καταστρατηγήθηκε προς όφελος των αξιωματικών του θεσμού των Εθελοντών του Ν.Δ.445/74 (Α’ 160) καθώς και των μονιμοποιηθεισών Εθελοντριών του ν.705/77 (Α’ 279), υποστηρίζοντας τότε ότι ο βαθμός του Ταγματάρχη και αντιστοίχων που θα ελάμβαναν ήταν και ο καταληκτικός τους βαθμός, κάτι το οποίο δεν υφίσταται μιας και οι Αξκοι αυτού του θεσμού που ανήκουν στον κλάδο της ΠΑ έχουν λάβει ήδη το βαθμό του Αντισμηνάρχου.

Αφού λάβετε υπόψη την συμφωνία μας επί του άρθρου 53 συμπεριλαμβανομένων όμως και των παρατηρήσεών μας, για λόγους που ήδη αναφέραμε στην ιστορική αναδρομή, σας υποβάλουμε προτάσεις εξυγίανσης και εξορθολογισμού του νομικού πλαισίου όπως παρακάτω εξειδικεύοντας τις θέσεις μας:

Πρόταση τροποποίησης του Εξελικτικού των κατά το ν.3883/10 κρινόμενων Αξκων εξ ΑΣΣΥ κατά την διαβούλευση του νόμου 5018/23.

Αιτιολογική έκθεση.

Το ιδεατό για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, μεγάλη μερίδα των οποίων ασκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα της σταδιοδρομίας τους τεχνικές ειδικότητες που απαιτούν έντονη σωματική καταπόνηση θα ήταν η ένταξη όλων στο Ν.2439/96 και η ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους σταδιοδρομίας να επέλθει με την ολοκλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.

Επειδή αυτό δεν δύναται να καταστεί εφικτό λόγω της αλλαγής του εργασιακού βίου και των στρατιωτικών με τον ν.3865/10 στα 40 έτη υπηρεσίας είμαστε υποχρεωμένοι να σας υποβάλουμε προτάσεις για την τροποποίηση του Εξελικτικού αποφοίτων ΑΣΣΥ κατά τον Ν. 3883/10 που διέπονται από πνεύμα ρεαλισμού με σκοπό την απονομή δικαιοσύνης, αποτρέποντας την εσωστρέφεια, ώστε αφενός να γίνουν αποδεκτές από τα Γενικά Επιτελεία, αφετέρου λόγω του μικρού οικονομικού κόστους, το οποίο αποτυπώνεται σε βάθος χρόνου, να υιοθετηθούν και από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΘΑ.

Επισημαίνουμε ότι:

(1) Εάν δεν δοθεί λύση τώρα, θα διαιωνίζεται η αδικία εις βάρος των μεταγενέστερων αποφοίτων οι οποίοι μάλιστα λόγω της αύξησης του χρόνου φοίτησης από δύο (2) σε τρία (3) έτη θα έπρεπε να έχουν καλύτερη βαθμολογική εξέλιξη.

(2) Εάν δεν επιλυθεί τώρα, από την επόμενη ημέρα θα επανέλθει η εσωστρέφεια στις τάξεις των αποφοίτων ΑΣΣΥ όπως αυτές αποτυπωθήκαν με αρκετές αντικρουόμενες απόψεις και στην διαβούλευση και θα αναγκάζεται κάθε τόσο η εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προστρέχει προς διόρθωση του νομικού πλαισίου που μόνο αναστάτωση και εντάσεις προκαλεί, κάτι που δεν διασφαλίζει και την ομαλή λειτουργία του στρατεύματος.

(3) Θα ήμασταν αρνητικοί όπως προ είπαμε για την τροποποίηση του βαθμολογικού εντός του Ν.3883/10 και θα αιτούμασταν την επαναφορά και ένταξη όλων των αποφοίτων ΑΣΣΥ στον Ν.2439/96 εφόσον υπήρχε ταυτόχρονα και τροποποίηση – επαναφορά του εργασιακού βίου των στρατιωτικών στα 35 έτη υπηρεσίας.

(4) Όμως εφόσον δεν επέρχεται τροποποίηση και του συνταξιοδοτικού πλαισίου επιζητούμε την βελτιωτική τροποποίηση για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στον ν.3883/10 και δεν συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου και για λόγους οικονομικούς, μιας και εάν ενταχθούν στο ν.2439/96 θα αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα στα 35 έτη υπηρεσίας και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν την

«Μάχιμη Πενταετία» καταβάλλοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές εισφορές για την συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και την λήψη του μέγιστου ποσοστού αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης.

(5) Με την πρόταση μας δεν απαιτείται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους ιδίους τους στρατιωτικούς διότι ο συνταξιοδοτικός νόμος 3865/10 συμβαδίζει με τον βαθμολογικό Ν.3883/10 και δεν θα επέλθει αυτεπάγγελτη αποστρατεία με την ολοκλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας.

(6) Ταυτόχρονα όμως δίνεται και η ευκαιρία σε όσους το θελήσουν αφού θα έχουν λάβει σύμφωνα με τις προτάσεις μας και τον βαθμό του Ανχη κι αντιστοίχων με την ολοκλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας να εξαγοράσουν την «Μάχιμη Πενταετία» και

να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία με πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα αν και επί αυτού κάνοντας μια παρένθεση θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε την άνιση μεταχείριση την οποία έχει επιβάλει η πολιτεία στους στρατιωτικούς οι οποίοι εισήλθαν στο στράτευμα μετά την 30/09/1990 αφού μέχρι τότε η «Μάχιμη Πενταετία» λαμβάνονταν χωρίς την καταβολή εισφορών από των ασφαλισμένο.

(7) Τέλος εφόσον η τροποποίηση θα γίνει εντός του 3883/10 κανείς από τους ήδη ενταγμένους σε αυτό το νομικό πλαίσιο ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στις τάξεις του στρατεύματος έως τα 40 έτη υπηρεσίας δεν θα μπει στην διαδικασία είτε πληρωμής από μέρους του των ασφαλιστικών εισφορών είτε στην διαδικασία αίτησης για παραμονή ως ΕΟΘ όπου θα εξαρτάται από την θέληση της υπηρεσίας, γνωρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει και αρκετά ξεκάθαρο διακριτό πλαίσιο για την παραμονή όσων το αιτηθούν.

Πρόταση τροποποίησης του Εξελικτικού των κατά το ν.3883/10 κρινόμενων Αξκων εξ ΑΣΣΥ οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στο άρθρο 53 του σχεδίου ν. 5018/23:

1. Μείωση του χρόνου προαγωγής στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων στα 32 έτη υπηρεσίας από 34 που προβλέπει ο ν.3883/10 (πρόβλεψη ν.2439/96:30 έτη).

2. Μείωση του χρόνου προαγωγής στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων στα 35 έτη υπηρεσίας από 36 που προβλέπει ο ν.3883/10 (πρόβλεψη ν.2439/96:34έτη).

3. Την προαγωγή των αποφοίτων ΑΣΣΥ μη πτυχιούχων ΑΕΙ στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων στα 40 έτη υπηρεσίας ως ευδοκίμως τερματίσαντες, κατ’ αντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει στους κρινόμενους κατά το ν.2439/96 που αποστρατεύονται με το βαθμό του Συνταγματάρχη ανεξαρτήτως πτυχίου ΑΕΙ, λίγο πριν την υποχρεωτική αποστρατεία στα 35 έτη. 

Επισημαίνεται ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση, θα είναι εφικτή η παραμονή των αποφοίτων εν ενεργεία, για 40 έτη υπηρεσίας, καθότι βάσει του άρθρου 25 παράγραφος 7.α του ν.3883/10, υπάρχει δυνατότητα αποστρατείας τους με απόφαση της υπηρεσίας, στα 35 έτη παρότι έχουν 40ετή συντάξιμη υπηρεσία σύμφωνα με το ν.3865/10.

 Για λόγους δικαιοσύνης και επειδή πρέπει να δίνονται κίνητρα στο προσωπικό όσοι απόφοιτοι ΑΣΣΥ κρίνονται με τον ν.3883/10 και κατέχουν τίτλο ΑΕΙ να προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων μετά το 37ο έτος της υπηρεσίας τους, αυτός θα αποτελεί και τον καταληκτικό βαθμό έως την συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας.

4.Πρόβλεψη διατάξεων μεταβατικότητας, προκειμένου να υπάρξει ομαλή βαθμολογική μετάβαση από το ν.2439/96 στο ν.3883/10 ως εξής:

α. Οι καταταγέντες 1994 (τάξη 96)που θα εξελιχθεί βαθμολογικά σύμφωνα με το ν.3883/10, να προβλεφθεί όπως προαχθεί στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων στα 31 έτη υπηρεσίας (πρόβλεψη ν.2439/96: 30 έτη, πρόβλεψη ν.3883/10: 34 έτη, πρόβλεψη τροποποιημένου ν.3883/10: 32 έτη).

β. Στη συνέχεια, η ίδια τάξη καταταγέντες 1994 (τάξη 96) να προαχθεί στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων στα 34 έτη υπηρεσίας (πρόβλεψη ν.2439/96: 34 έτη, πρόβλεψη ν.3883/10: 36 έτη, πρόβλεψη τροποποιημένου ν.3883/10: 35 έτη). Τα ανωτέρω απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Ν.2439/96(Έτη υπηρεσίας για προαγωγή)Ν.3883/10(Έτη υπηρεσίας για προαγωγή)Ν.3883/10 –Τροποποιημένος(Έτη υπηρεσίας για προαγωγή)
ΤΧΗΣ303432 (31)*
ΑΝΧΗΣ343635 (34)*
ΣΧΗΣ35 λίγο πριν αποστρατεία για μη πτυχιούχους ΑΕΙ, 36 για πτυχιούχους ΑΕΙ37 για πτυχιούχους ΑΕΙ, δεν προβλέπεται για μη πτυχιούχους ΑΕΙ37 για πτυχιούχους ΑΕΙ, 40 για μη πτυχιούχους ΑΕΙ λίγο πριν αποστρατεία

*αφορά μόνο την πρώτη τάξη που θα εξελιχθεί βαθμολογικά σύμφωνα με το ν.3883/10 καταταγέντες 1994 (τάξη 96),για λόγους ομαλής μετάβασης από τον ένα νόμο στον άλλο

Υπηρεσιακή Εξέλιξη Στελεχών Ειδικής Καταστάσεως προερχομένων εξ ΑΣΣΥ

Έχουμε καταστεί αποδέκτης πολλών παραπόνων μελών μας Αξκών προερχομένων εξ ΑΣΣΥ, Ειδικής Καταστάσεως (Ελαφράς Υπηρεσίας – Υπηρεσίας Γραφείου), των οποίων η εφαρμογή του άρθρου 23 του ν.3883/10, περιορίζει την βαθμολογική τους εξέλιξη, δημιουργώντας ανισότητες υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας.

Ανισότητες δημιουργούνται ακόμη και εντός του θεσμού τωνΑξκωνεκ των ΑΣΣΥ διότι όποιος εντάχθηκε πριν την έναρξη ισχύος του ν.3883/2010 στην κατηγορία των Ειδικών Καταστάσεων, (λόγω ανίατης ή δυσίατης πάθησης), προάγεται στον καταληκτικό βαθμό του Ανχη ή Σχη και αντιστοίχων για όσους εντάσσονται στον ν.2439/96, ενώ με τα ίδια προσόντα, ίδια έτη υπηρεσίας, αντίστοιχος Αξκός (ΑΣΣΥ) που η «μοίρα» του επιφύλαξε το δυσμενές να πάσχει από ανίατη ή δυσίατη ασθένεια μετά την έκδοση του ν.3883/10 λαμβάνει το βαθμό του Υπλγού και αντιστοίχων για τους Ελαφράς Υπηρεσίας ή του Λγού και αντιστοίχων για τους Υπηρεσίας Γραφείου.

Ταυτόχρονα από τα αναγραφόμενα στο άρθρο 23 του ν.3883/10 «εξαιρούνται» από την συγκεκριμένη εφαρμογή του νόμου οι Αξκοί που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του Ν.705/1977, καθόσον δεν υπάρχει καμία αναφορά για αυτή την κατηγορία Αξκών.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμανα δημιουργείται μια αδικία όσον αφορά στην ιεραρχία του στρατεύματος, καθόσον με την εφαρμογή του άρθρου 23 του ν.3883/2010, δύναται Αξκός (ΑΣΣΥ) των Ειδικών Καταστάσεων ο οποίος εντάχθηκε στις Ειδικές κατηγορίες πριν την έναρξη του νόμου, να προαχθεί έως τον βαθμό του Ανχη ή Σχηκαι αντιστοίχων και να είναι ανώτερος ενός Αξκού (ΑΣΣΥ), που εντάχθηκε στις Ειδικές κατηγορίες μετά την έναρξη του νόμου, ο οποίος θα εξελιχθεί μέχρι τον βαθμό του Υπλγούκαι αντιστοίχων παρότι δύναται να είναι παλαιότερης κλάσεως και να ήταν στην επετηρίδα αρχαιότερος. Επίσης εφόσον για τους Αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του Ν. 705/1977 δεν ισχύει η εν λόγω διάταξη σίγουρα έχουμε μεταβολή ιεραρχίας αφού όσοι εκ των Αξκών αυτών ενταχθούν στις Ειδικές κατηγορίες ανεξαρτήτως ημερομηνίας ένταξης θα συνεχίσουν να προάγονται κανονικά ενώ οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ όχι.

Επειδή σύμφωνα  με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος, ορίζεται ότι «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»,

Επειδή πρέπει εντός του στρατεύματος να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση στο προσωπικό και μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις ιδιαίτερα μάλιστα σε προσωπικό εντός του ίδιου θεσμού (αποφοίτων ΑΣΣΥ),

Επειδή για τους Αξκους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του Ν. 705/1977 δεν ισχύει η εν λόγω διάταξη και προκαλούνται βαθμολογικές αδικίες εις βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ,

Επειδή εάν ανατρέξετε στο άρθρο 23 του ν.3883/10 θα διαπιστώσετε ότι για κανέναν άλλο θεσμό στρατιωτικών δεν ανακόπτεται η βαθμολογική εξέλιξη των Αξκων που έχουν ενταχθεί στις ειδικές κατηγορίες σε σχέση με τους υγιείς συναδέλφους τους, είτε αυτοί προέρχονται από τον θεσμό των ΑΣΕΙ, είτε από τον θεσμό μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του Ν. 705/1977, είτε τον θεσμό των ΕΜΘ, είτε τον θεσμό των ΕΠΟΠ,

σας προτρέπουμε να εξαλείψετε τις αδικίες τροποποιώντας το άρθρο 23 του ν.3883/10 με διάταξη που θα φέρεται στο επικείμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο δίνοντας την δυνατότητα ίδιας βαθμολογικής εξέλιξης και στους αποφοίτους ΑΣΣΥ που εντάχθηκαν στις Ειδικές Κατηγορίες μετά την έναρξη ισχύος του ν.3883/10.

Πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του ΣΑΣΜΥ αποφάσισε να υποστηρίξει μια αντίστοιχη με την παραπάνω πρόταση του 2023 λύση που θα δίνει ανάσα σε όλα τα μέλη του ανεξαρτήτως ημερομηνίας κατάταξης και αποφοίτησης.

Δεν νοείται εντός του ίδιου θεσμού να υπάρχουν διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια βαθμολογικής εξέλιξης.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΑΣΜΥ αποφάσισε να αντιταχθεί σε κάθε σχεδιασμό υποβάθμισης της βαθμολογικής εξέλιξης των μελών της μέσα από τον σχεδιασμό του Σώματος Υπαξιωματικών όπως μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί.  

Τέλος προς άρση κάθε παρερμηνείας οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ως ΣΑΣΜΥ  ΔΕΝ είμαστε συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά αποτελούμε Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ’ αριθ. 07/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018.

Εκφράζουμε τις θέσεις μας προς όφελος των μελών μας αυστηρά στο πλαίσιο των νόμων και κανόνων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, επιδιώκουμε το δημοκρατικό διάλογο, την ανταλλαγή επιχειρημάτων, την ενθάρρυνση και προβολή της γόνιμης σκέψης, την ανάδειξη της διαλεκτικής σύνθεσης απόψεων ως τρόπου επίλυσης των προβλημάτων και επιμένουμε στην ιχνηλασία ιδεών, απόψεων και προτάσεων, οι οποίες δύναται να προάγουν το κοινωνικό επίπεδο, να βελτιώσουν της συνθήκες διαβίωσης, καθώς και τις αντίστοιχες εργασίας των μελών μας αποφοίτων της ΣΜΥ. Πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε και αναδείξουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες της Σχολής και συμβάλλουμε θετικά στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τους αποφοίτους της ΣΜΥ.

Στόχος μας είναι μέσω της αξιοποίησης των εμπειριών και γνώσεων  των μελών μας να συμβάλουμε θετικά προς όφελος της εθνικής άμυνας και της βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Θα ήθελα να καλέσω όλους τους Απόφοιτους ΣΜΥ  να ενταχθούν στην οικογένεια του ΣΑΣΜΥ και γίνουν μέλη μας ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.sasmy.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b7/
Άμεση εγγραφή Μέλους – Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικώνkαλως ορίσατε Αγαπητοί συνάδελφοι από τις αρχές του 2018 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΜΥ βρίσκεται κοντά σας με σκοπό :www.sasmy.gr

 Η παραπάνω πρόσκληση προς τους απόφοιτους ΣΜΥ δεν αποτελεί παραίνεση για την μη συμμετοχή τους ταυτόχρονα σε κάποια συνδικαλιστική ομοσπονδία εφόσον το επιθυμούν.  

Γεώργιος Κυλινδρής 

Ανχης (ΤΘ)

Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ