Ο ΣΑΣΜΥ κατά την ψήφιση του νόμου Ν.5110/2024 του ΥΠΕΘΑ κατέθεσε υπόμνημα στην επιτροπή της βουλής με το έγγραφο του με Αρ. Πρωτ.:15/2024 όπου εκτός των άλλων πρότεινε την
Νομοθέτηση του δικαιώματος αναγνώρισης μιας επιπλέον 5ετίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
- ‘Oτι η θεσμοθέτηση του δικαιώματος αναγνώρισης μιας επιπλέον 5ετίας δεν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος. Αντίθετα με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για αναγνώριση θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία.
- Επίσης με την δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης μερίδας στελεχών με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους ίδιους θα ανοίξει δημοσιονομικός χώρος για νέες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αναλυτικά η πρόταση όπως έχει αναρτηθεί στην σελίδα του ΣΑΣΜΥ
Νομοθέτηση του δικαιώματος αναγνώρισης μιας επιπλέον 5ετίας.
Με το άρθρο 23 του ν.4997/2022 (ΦΕΚ 219/Α/25-11-2022) καλώς δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης των πέντε ετών στο διπλάσιο καθώς και να λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως δεν υλοποιήθηκαν πλήρως όσα είχαν ορισθεί και ψηφιστεί με το άρθρο 11 του ν. 4609/19 και δεν δόθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης μιας επιπρόσθετης πενταετίας τουλάχιστον σε όσους αποδεδειγμένα έχουν υπηρετήσει για τουλάχιστον (5) έτη σε μονάδες εκστρατείας.
Η παραπάνω νομοθετική διάταξη είχε τροποποιηθεί σύμφωνα και με όσα ανέφερε και έγγραφο της ΓΔΟΣΥ, με το Φ.846/18/59906/Σ.16031/Αθήνα,20-09-2019, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ρύθμιση να λειτουργεί ευεργετικά για τους δικαιούμενους, παρέχοντας τη δυνατότητα, πέραν των διανυθέντων ως έτη εκστρατείας, να θεμελιώνουν αμιγώς και πέντε (5) επιπλέον συντάξιμα έτη. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11166406.pdf .
Για λόγους δικαίου και πλήρης υλοποίησης του άρθρου 11 του Ν. 4609/19 προτείνεται να τροποποιηθεί βελτιωτικά η θετική διάταξη η οποία ψηφίστηκε με το άρθρο 23 του ν.4997/2022 (ΦΕΚ 219/Α/25-11-2022) με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης μιας επιπρόσθετης πενταετίας σε όσους αποδεδειγμένα έχουν υπηρετήσει σε μονάδες εκστρατείας. Τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α’ 210), περί του αυξημένου υπολογισμού στο διπλάσιο του χρόνου υπηρεσίας του υπηρετούντος προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, αντικαθίσταται ως εξής :
«5. Επίσης λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται: α) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, β) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, κτλ ……………Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρούσα δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο εκτός των περιπτώσεων όπου αποδεδειγμένα, εν ενεργεία μονίμοι ή επί θητεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτέλεσαν πενταετή (5) υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας ,όπως αυτές ορίζονται κατά κλάδο και υπηρεσία. Στα ανωτέρω στελέχη και για χρονικό διάστημα έως (5) έτη εφόσον εκτέλεσαν αποδεδειγμένα υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του εν λόγω διαστήματος ως συντάξιμου χρόνου ασφάλισης από τους ενδιαφερόμενους με βάση τα ποσοστά εισφορών κλάδου σύνταξης και τις συντάξιμες αποδοχές που ίσχυαν όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη κάθε φορά υπηρεσία.»
- Επειδή η επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων δύναται να επιλυθεί χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Επειδή με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για αναγνώριση θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία.
- Επειδή με την δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης μερίδας στελεχών με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους ίδιους θα ανοίξει δημοσιονομικός χώρος για νέες προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνουμε την λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας