Mετά τις ανακοινώσεις του κ. πρωθυπουργού στην ΔΕΘ που αφορούσαν την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς αλληλεγγύης υπήρχε σε όλους μας η αισιοδοξία ότι επιτέλους μετά την έξοδο από την οικονομική εποπτεία θα επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα.
Την συγκεκριμένη περίοδο όπου ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει φτάσει στο 11,2 % με καθημερινή αύξηση τόσο στις τιμές βασικών ειδών διατροφής όσο και σε αυτές των καυσίμων με ταυτόχρονη εκτόξευση του κόστους στέγασης, η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης ήχησε ως μια ευχάριστη νότα.
Με την ψήφιση του ν. 4972/2022 ΦΕΚ 181/Α/23-9-2022 διαπιστώσαμε ότι καταργήθηκε μόνο η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 [συνημμένη εικόνα (α) & (β)].
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εργασίας διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 12 δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης του άρθρου Αρ.38 (Παρ 2α) Ν.3986/11, Αρ.38 (Παρ2β) Ν3986/11 [συνημμένη εικόνα (γ)]. Έτσι την αρχική μας αισιοδοξία την αντικατέστησε άμεσα η απογοήτευση.
Η απογοήτευση μας έγινε εντονότερη όταν διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 19 του προαναφερθέντος νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επίλυση προβλημάτων που σας θέσαμε με το Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 09/27.09.2022 έγγραφο ΣΑΣΜΥ όπου θέταμε στην διάθεση σας αιτιολογημένες τροποποιήσεις που θα διευθετούσαν τα προβλήματα τόσο προς όφελος των μελών μας όσο και προς αυτό της υπηρεσίας.
Κύριε υπουργέ μετά την δική σας προτροπή όπως την διατυπώσατε επί του κειμένου της διαβούλευσης όπου καλείται τους κοινωνικούς εταίρους, τους ενδιαφερόμενους πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, σας δημοσιοποιούμε εκ νέου τις προτάσεις μας επί των άρθρων 12,19 τις οποίες θα διατυπώσουμε και γνωστοποιήσουμε και διαμέσου της διαβούλευσης.