29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΕ 15 ΜΑΪΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΙΛΚΙΣ
Ονόματα, χρονολογίες, θυρεοί, στεφάνια, λέξεις, σκέψεις, ευχές και επιθυμίες, όλα χαραγμένα, όλα λαξευμένα πάνω σε πέτρες, πάνω σε λίθους που ξέρουν να νικούν το χρόνο διατηρώντας ζωντανές τις θύμησες του παρελθόντος, θύμησες που άλλοτε έκαναν τους ανθρώπους περήφανους και άλλοτε πάλι τους πλήγωσαν βαθιά.
Ήταν μια τριετία (1916 – 1918) που συγκλόνισε τη χώρα, θέτοντας τις βάσεις για να σχεδιαστεί ο νέος της χάρτης. Μια τριετία που δίχασε τον ελληνικό κόσμο, μια τριετία που βρήκε τους Έλληνες πάνω στο άρμα των εξελίξεων εν μέσω ενός μεγάλου πολέμου, του μεγαλύτερου μέχρι τότε, Ενός πολέμου που συμμετείχαν εν τέλει μετά από πολλές πιέσεις, εξαναγκαζόμενοι να συνταχτούν υπέρ του ενός ή του άλλου αντιμαχόμενου. Το έπαθλο; Μια ευνοϊκή θέση στο επερχόμενο τραπέζι της ειρήνης, τότε που ξανασχεδιάστηκε ο κόσμος.
Σε αυτήν τη τριετία αναφέρεται η εν λόγω έκθεση, φιλοδοξώντας να ενισχύσει την ιστορική μνήμη. Μια σειρά από κοιμητήρια, μνημεία και αναθηματικές στήλες περνούν σιωπηλά μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη. Τόποι μνήμης που κοσμούν με την ύπαρξή τους την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, μιας περιοχής που ποτίστηκε από το αίμα χιλιάδων νεκρών, κάθε πλευράς, κάθε σχηματισμού κάθε παράταξης. Ο θάνατος άλλωστε ποτέ ως τώρα δεν έκανε διακρίσεις.
Περιδιαβαίνοντας την έκθεση,στην Αυστροελληνική Αποθήκη του Κιλκίς, οι «ΛΙΘΟΙ» σου αποκαλύπτουν μικρά και μεγάλα μυστικά μιας πολύ ταραγμένης εποχής που σημάδεψε για πάνω από μισό αιώνα την πατρίδα μας. Νιώθεις σεβασμό και δέος για αυτόν τον ένδοξο τόπο που «αγιάστηκε» με τόσο ηρωικό αίμα.
Συγχαίρουμε ιδιαιτέρως τον Γιάννη Σιταρίδη για την εξαιρετική του προσπάθεια και το εκπληκτικό αποτέλεσμα.Προτείνουμε σε όλους τους Εφέδρους Αξιωματικούς, στα μόνιμα στελέχη της 71ης Ταξιαρχίας και σε όλους να επισκεφτούν την Έκθεση συνεισφέροντας στην προσπάθεια της διατήρησης της μνήμης.
Κώστας Παπανικολάου
Πρόεδρος Σ.Ε.Α.Ν. ΚΙΛΚΙΣ