13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣενάρια σοκ: Υπάρχει κίνδυνος να μπει "δελτίο" στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα;

Σενάρια σοκ: Υπάρχει κίνδυνος να μπει “δελτίο” στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα;

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες και τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση της ενεργειακής κρίσης αλλά και τη ζωή των πολιτών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Με αγωνία αναμένεται το άνοιγμα της αγοράς του χρηματιστηρίου στο Άμστερνταμ ώστε να φανεί η επίπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream 1. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τις αγορές, το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους περιορισμούς στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα; Η αλληλουχία των επιχειρημάτων, είναι η εξής:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου τη Ρωσία. Όμως η Ρωσία απαντά ότι αν επιβληθεί πλαφόν, θα διακοπεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με το ρωσικό αέριο επ’ αόριστον. Η Ελλάδα δεν τροφοδοτείται με ρωσικό αέριο από τον Nord Stream αλλά από τον Τurk Stream. Έτσι, αν η Ελλάδα συμπλεύσει με την ΕΕ (που είναι το λογικό και το αναμενόμενο) ακολουθώντας την απόφαση για επιβολή πλαφόν, είναι πιθανό να υποστεί και αυτή την διακοπή της τροφοδοσίας μέσα από τον Turk Stream.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργοποιήσει τα εναλλακτικά σχέδια για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της χώρας (LNG, μετατροπή μονάδων ώστε να λειτουργούν με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, παραγωγή με λιγνίτη κλπ) αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να καλυφθεί όλη η ζήτηση ειδικά αν επικρατήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Φέτος ούτως ή άλλως αναμένεται στροφή στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και οι σημερινές τιμές αερίου δεν επιτρέπουν τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου για θέρμανση.

Ακόμη και αν δεν φτάσουμε στο σημείο να παγώσει η ροή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, το ζήτημα της τιμής -και κατά συνέπεια και του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι απολύτως συνδεδεμένη προς το παρόν- παραμένει ανοικτό. Σε ενδεχόμενο εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να επιδοτήσει με την ίδια “ένταση” που υπάρχει και σήμερα ώστε η τιμή λιανικής να συγκρατείται στα επίπεδα των 14-15 λεπτών. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και μόνο η επιδότηση του Σεπτεμβρίου αδειάζει σε μεγάλο βαθμό τα κρατικά ταμεία, ενώ θεωρείται απίθανο να μπορέσει ο προϋπολογισμός να στηρίξει επιδοτήσεις τέτοιου μεγέθους και το 2023 χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr