13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΣε επιφυλακή για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κένταυρος μετά το πρώτο κρούσμα -...

Σε επιφυλακή για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κένταυρος μετά το πρώτο κρούσμα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Οι ειδικοί έλεγαν πως η έλευση της υποπαραλλαγής της Όμικρον “Κένταυρος” και στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Γερμανία μετρούν ήδη κρούσματα), όπως και έγινε. Η χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, περιελάμβανε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της υποπαραλλαγής Κένταυρος ή BA.2.75.

Η πορεία της Κένταυρος, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, θα παρακολουθείται στενά τις επόμενες εβδομάδες. Παρά την αυξημένη επιφυλακή, εντούτοις είναι καθησυχαστικοί για δύο λόγους, σύμφωνα με τις πληροφορίες: Πρώτον επειδή το ποσοστό ανοσίας πλέον- είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού- είναι υψηλό και δεύτερον καθώς η Κένταυρος, όπως δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα μέχρι τώρα, διακρίνεται μεν από πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά δεν δίνει υψηλό αριθμό νοσηλειών και βαριά νόσηση.

Η σχέση της Κένταυρος με ένα επόμενο κύμα

Ο ΕΟΔΥ πρόσφατα είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής Κένταυρος.

Όπως διευκρίνιζε, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Παρότι η ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.

Τι ξέρουμε για την Κένταυρος

Η Κένταυρος, που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ινδία, χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, εντούτοις φαίνεται πως προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Όμικρον 5, ενώ παράλληλα δεν δίνει βαριές νοσηλείες, όπως και οι υπόλοιπες υποπαραλλαγές.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, με βασικότερα την κόπωση, τον πυρετό, τον βήχα, τον πονοκέφαλο και την καταρροή. Πονόλαιμος και μυϊκοί πόνοι είναι επίσης πιθανά συμπτώματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Επιπλέον, ο χρόνος επώασης δείχνει να είναι μικρότερος στην Κένταυρος, με την εμφάνισή τους να είναι δυνατή ακόμη και εντός 48 ωρών από τη μόλυνση. Το ανησυχητικό πάντως είναι ότι η υποπαραλλαγή εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στον αριθμό των αλλαγών στην πρωτεΐνη ακίδα – την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που τον βοηθά να μπαίνει στα κύτταρα.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr