13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣε μερική… καραντίνα ο στρατός

Σε μερική… καραντίνα ο στρατός

Θεολόγος Ηλιού

Γεμάτοι είναι θάλαμοι στις μονάδες και στα κέντρα εκπαίδευσης του ελληνικού στρατού, καθώς λόγω του κορονοϊού έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των φαντάρων. Η μεγάλη συμφόρηση οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) να μεταθέσει τις κατατάξεις του Μαΐου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο πρόληψης, ώστε να μην υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός με την κατάταξη της 2020 Γ’ ΕΣΣΟ στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία και την 2020 Β’ ΕΣΣΟ στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αν και το ΓΕΕΘΑ δίνει καθημερινά οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19, τα μέτρα φαίνονται να τηρούνται κατά περιπτώσεις στα ελληνικά στρατόπεδα. Οι ελλείψεις σε είδη υγιεινής είναι μεγάλες, ενώ ο συνωστισμός στην καθημερινότητα των φαντάρων είναι αναπόφευκτος. Την ίδια ώρα, η περίπτωση του 46χρονου στρατιωτικού στην Ξάνθη, που έχασε την ζωή του από τον κορονοϊό και το πρώτο κρούσμα φαντάρου στην Άσσηρο, αύξησε την ανησυχία για την εξάπλωση του ιού στα στρατόπεδα.

Ο κίνδυνος μετάδοσης από αξιωματικούς

Οι δεκαπενθήμερες άδειες των νεοσύλλεκτων του Μαρτίου αλλά και οι άδειες του Πάσχα έχουν ανακληθεί για όλους, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο της εισχώρησης του ιού στα στρατόπεδα. Ωστόσο, αξιωματικοί και στελέχη του στρατού έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν εκτός στρατοπέδου, ενώ έχουν δοθεί άδειες όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Έχουμε άδεια έως τις 6 Απριλίου λόγω του κορονοϊού. Είναι εντολή να είμαστε απομακρυσμένοι από τα στρατόπεδα όσοι ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες» επιβεβαιώνει αξιωματικός στη «ΜτΚ». Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και η παρουσία στελεχών στις μονάδες έχει μειωθεί κατά 50%.

«Είμαστε σχεδόν σαν φυλακή» αναφέρει 23χρονος φαντάρος που υπηρετεί σε νησί του Βόρειου Αιγαίου. «Υπάρχει μεγάλος περιορισμός αλλά ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος της μετάδοσης από τα στελέχη που μπαινοβγαίνουν ή από κάποιον που πάει για ανάληψη χρημάτων» σημειώνει για την επικινδυνότητα.

Η ανησυχία για την… μερική καραντίνα, εκφράζεται καθημερινά μέσα από καταγγελίες που στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» – επιτροπή για τα δικαιώματα των στρατευμένων. «Μπορεί να κρατάνε σε καραντίνα τους φαντάρους, αλλά το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό στο τέλος της ημέρας έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στο σπίτι του, να πάρει άδεια ή απαλλαγή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για εξάπλωση του ιού στα στρατόπεδα» δηλώνει ο Νίκος Αργυρίου, μέλος του Δικτύου.

Θάλαμοι και μέτρα προστασίας που καταρρίπτονται

Σύμφωνα με μαρτυρίες στη «ΜτΚ», τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε θαλάμους μονάδων και κέντρων εκπαιδεύσεων. Αν και επιβάλλεται να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους στρατιώτες, αυτό δεν τηρείται πάντα. «Στους θαλάμους δεν άλλαξε τίποτα, ακόμα κοιμόμαστε όπως πριν. Ο ένας πάνω στον άλλον» περιγράφει ο 23χρονος που υπηρετεί σε νησί. Από την άλλη, φαντάρος που βρίσκεται σε κέντρο εκπαίδευσης στη Θήβα, δηλώνει πως κοιμούνται… χιαστή. «Σε κάθε κουκέτα κοιμάται ένα άτομο και πηγαίνουμε εναλλάξ ο ένας πάνω και ο άλλος κάτω» αναφέρει. Υπάρχουν αντισηπτικά και υγρά μαντηλάκια για προστασία από τον κορονοϊό στα στρατόπεδα, όμως εκ των πραγμάτων πολλά μέτρα δεν μπορούν να ισχύουν πάντα. «Τα μέτρα που έχουν προτείνει καταρρίπτονται αμέσως σε πολλές προπτώσεις. Στις ασκήσεις είμαστε σε κοντινή επαφή, ενώ στο θάλαμο είμαστε όλοι μαζί. Δεν τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου» εξηγεί 26χρονος που υπηρετεί σε μονάδα του Έβρου.

«Δεν μπορείς να κάνεις ασκήσεις με γάντια και μάσκες» τονίζει το μέλος του Δικτύου «Σπάρτακος».

Δεν είναι λίγες και οι καταγγελίες, για ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής. «Μας έστειλαν επιστολή φαντάροι από την Χίο, που η διοίκηση τους ζήτησε να πλένουν τα χέρια τους, όμως δεν υπήρχαν σαπούνια. Σε πολλά στρατόπεδα δεν έχουν αντισηπτικά, χλωρίνη και άλλα καθαριστικά» λέει ο Νίκος Αργυρίου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν καταγγελίες από φαντάρους στο Καστελόριζο που κοιμούνται στο έδαφος, καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια και αναφέρουν ότι «δεν έχουν τι να τους ταΐσουν».

Χωρίς λεφτά και καθαρά ρούχα

Πολλοί φαντάροι έχουν «εγκλωβιστεί» χωρίς να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Νόμιζαν ότι μετά την ορκωμοσία τους, θα έχουν άδεια αλλά ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια… «Μας έκοψαν την άδεια ορκωμοσίας και την άδεια του Πάσχα. Ξεκίνησε ήδη το ΣΠΕΝ (βασική εκπαίδευση) και πλέον η οποιαδήποτε άδεια προβλέπεται για τον Ιούνιο» λέει ο 23χρονος φαντάρος που υπηρετεί σε νησί, αναφέροντας πως η εκπαίδευση είναι πιο χαλαρή λόγω κορονοϊού.

«Πολλοί που ήταν να μεταφερθούν στον Έβρο, κάνουν στρατιωτική εκπαίδευση σε κέντρα, ενώ οι περισσότεροι έχουν μείνει χωρίς λεφτά και καθαρά ρούχα, καθώς δεν πρόβλεψαν ότι θα μείνουν μέσα τόσες ημέρες» δηλώνει ο Νίκος Αργυρίου. Την συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνει και ο 23χρονος που βρίσκεται σε κέντρο στη Θήβα. «Ήμουν σε κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων, μετά με έστειλαν στη Θήβα για εκπαίδευση και αργότερα θα μας στείλουν σε μονάδα» αναφέρει.

Πάντως, έντονα ακούγεται ότι σε όσους κόπηκε η άδεια ορκωμοσίας, θα τελειώσουν νωρίτερα την θητεία τους. «Μας είπαν θα απολυθούμε 15 ημέρες νωρίτερα, όσο διαρκεί και η άδεια ορκωμοσίας. Δηλαδή αντί για 10 Δεκεμβρίου θα απολυθώ 25 Νοεμβρίου» σημειώνει ο 23χρονος.

Καλύτερα στον Έβρο από την Άσσηρο

Ο 26χρονος που υπηρετεί στον Έβρο και μιλάει στη «ΜτΚ» μέχρι πρότινος βρισκόταν στο στρατόπεδο της Ασσήρου, εκεί όπου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα φαντάρου. «Έφυγα από εκεί λίγες ημέρες πριν γίνει γνωστό ότι έχει νοσήσει στρατιώτης» επισημαίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Άσσηρο άργησαν να λάβουν μέτρα προστασίας και να ενισχυθούν με προϊόντα και είδη υγιεινής.

Αν και δεν έχουν όλοι οι στρατιώτες μάσκες, θεωρεί πως στον Έβρο υπάρχουν καλύτερες συνθήκες. «Σε σύγκριση με την Άσσηρο, στον Έβρο είναι καλύτερα. Μας μετρούν την θερμοκρασία δυο φορές την ημέρα και στον θάλαμο ήμαστε λιγότερα άτομα. Σε κανονικές συνθήκες θα ήμασταν οι τριπλάσιοι στους θαλάμους» αναφέρει.

«Από μονάδα σε μονάδα είναι διαφορετικές οι συνθήκες» τονίζει ο 26χρονος, χωρίς όμως να κρύβει την ανησυχία του για την εξάπλωση του ιού. «Τα ύποπτα κρούσματα θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα έξω από το στρατόπεδο. Το γεγονός ότι μας κρατούν όλους μέσα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε τον ιό και αν κολλήσει ένας, θα κολλήσουμε όλοι».

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 04/05 Απριλίου 2020

ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/se-meriki-karantina-o-stratos-270971