Συνάντηση Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης
O Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πραγματοποίησε προχθές Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γερουσιαστές Isabelle Raimond – Pavero και Catherine Dumas. Κύριος άξονας της συζήτησης αποτέλεσε το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτό διαμορφώνεται από την επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
Σκοπός της συνάντησης από γαλλικής πλευράς ήταν η καλύτερη κατανόηση και επίγνωση του μεγέθους των προσκλήσεων και απειλών στην περιοχή με σκοπό την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους τόσο από πλευράς Γαλλίας όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Η γενικότερη συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται από ανωτέρω αξιωματούχους για τη σύνταξη έκθεσης η οποία θα υποβληθεί στο γαλλικό Κοινοβούλιο.
Στησυζήτηση, η οποία συντονίστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ, αμφότερες πλευρές αναφέρθηκαν καταρχάς στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας Γαλλίας.
Ο Δρ. Μπαλωμένος ανέλυσε τα προβλήματα και τις πιθανές συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας για την παγκόσμια ασφάλεια, τονίζοντας την ελληνική συνδρομή στην Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό εξοπλισμό. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες διείσδυσης και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια, στην ΕΕ και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ).
Ο Γενικός Διευθυντής παρουσίασε τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα και τη Ρωσία δίνοντας έμφαση στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αναθεωρητική της πολιτική εις βάρος της Ελλάδας μέσω στρατηγικών υβριδικού χαρακτήρα όπως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως πυλώνα σταθερότητας, με έμφαση στη ανάπτυξη πολυμερών – διμερών σχημάτων συνεργασίας, όπως της τετραμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο.