Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ.Γεώργιος Φραγγίδης και Ανδρέας Λοβέρδος με θέμα «Εμβολιασμός στρατιωτικού προσωπικού στη Νήσο «Κ», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχάς για τη στρατιωτική και πολιτική Ηγεσία το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί εκλεκτό τμήμα του Έθνους και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η μέριμνα υπέρ των στελεχών και των οικογενειών τους, αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα και όχι απλώς ένα σύνολο ευεργετικών μέτρων.
Μάλιστα, για όλα τα ζητήματα μέριμνας προσωπικού υφίσταται πλήρης και αναλυτική ενημέρωση, μέσω της παρούσας διαδικασίας, με πλειάδα απαντήσεων, σε αντίστοιχες Ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί, οι οποίες έχουν αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) όσο και σε εκείνη της Βουλής των Ελλήνων, είναι δε προσβάσιμες για την ενημέρωση οιουδήποτε ενδιαφερόμενου.
Συνεπώς, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο όρος περί «πολιτών δεύτερης κατηγορίας» που αναφέρεται στην Ερώτησή σας.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα Στρατηγεία ΝΑΤΟ αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), άρα και στη Νήσο «Κ», αυτός έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον εμβολιασμό και την ενσωμάτωση αυτής στο εκάστοτε εθνικό σχέδιο.
Βασικοί πυλώνες της Ε.Ε. και των κρατών μελών είναι η ποιοτική, ασφαλής και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της, το συντομότερο δυνατόν, σε εμβόλιο υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicine Agency – EMA) ή τον αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών (U.S Food and Drug Administration – FDA).
Σε κάθε όμως περίπτωση η διαδικασία εμβολιασμού, στην οποία περιλαμβάνεται και η τυχόν δυνατότητα επιλογής σκευάσματος εμβολίου, εξελίσσεται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και την ειδική οργάνωση εκάστης χώρας στην οποία διενεργείται.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, όσον αφορά στις οικογένειες του στρατιωτικού προσωπικού, αυτές εμβολιάζονται κανονικά με βάση τις υφιστάμενες διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί από τους κρατικούς φορείς της Νήσου «Κ».
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ερώτηση Βουλευτών ΚΙΝΑΛ
Κατατέθηκε Ερώτηση από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργο Φραγγίδη και κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Εμβολιασμός στρατιωτικού προσωπικού στη Νήσο “Κ””, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό να διερευνήσουμε τον σχεδιασμό και την πρόθεση του ΥΕΘΑ για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και να δοθεί λύση στο υπόψη πρόβλημα, δεδομένου ότιο προγραμματισμός του εμβολιασμού για το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στη νήσο «Κ» δεν ακολουθεί τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί από την ελληνική πολιτεία για όλους τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στη χώρα μας και ως εκ τούτου το υπόψη προσωπικό και οι οικογένειές τους δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής του τύπου εμβολίου, όπως παρέχεται στη χώρα μας, όταν μάλιστα υφίσταται εκεί και υπηρετών προσωπικό πολύ νεαρής ηλικίας, αυξάνοντας υπέρ το δέον την επικινδυνότητα του εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,
Σύμφωνα με αυτά που έχει ανακοινώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όλοι οι Κύπριοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, με τον προσωπικό κωδικό που διαθέτουν, να εισέρχονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΓΕΣΥ (Γενικού Συστήματος Υγείας) και να επιλέγουν το εμβόλιο με το οποίο θέλουν να εμβολιαστούν, καθώς και το κοντινότερο σε αυτούς εμβολιαστικό κέντρο.
Το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Νήσο “Κ” και οι οικογένειες τους δεν διαθέτουν προσωπικό κωδικό εισόδου στο ΓΕΣΥ ώστε να μπορούν να δηλώσουν και να επιλέξουν αυτό που επιθυμούν. Στα στελέχη, με εσωτερικό έγγραφο, τους ζητήθηκε να δηλώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της Astrazeneca χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής ούτε στα στελέχη αλλά ούτε στις/στους συζύγους αυτών.
Δεδομένου ότι, η υγεία και η διαδικασία επιλογής εμβολιασμού είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, κρίνεται σκόπιμο να εξετασθεί ο προγραμματισμός εμβολιασμού του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στη νήσο “Κ”, πολλώ δε μάλλον όταν διαπιστώνονται διαφορές μεταξύ των εκεί διαδικασιών συγκριτικά με αυτές που έχει θεσπίσει η ελληνική πολιτεία.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Ποιός είναι ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στην Νήσο “Κ”;
2. Έχει γίνει κάποια διακρατική συμφωνία; Τι μέριμνα έχει ληφθεί για τις οικογένειες των στρατιωτικών ειδικά αυτών που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου;
3. Γιατί στους στρατιωτικούς δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής του εμβολίου που επιθυμούν δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι αρκετά χαμηλός;
4. Εάν δεν πιστεύετε ότι το στρατιωτικό προσωπικό αποτελεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τι ενέργειες θα αναλάβετε για την ομαλή διεξαγωγή των εμβολιασμών του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στη νήσο “Κ” και των οικογενειών τους, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα επιλογής του εμβολίου που επιθυμούν σε σύντομο χρονικό διάστημα;