Της Πηνελόπης Γκάλιου
Μία ιστορική επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό πραγματοποιεί σήμερα και αύριο και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Αλβανία, ο οποίος μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στα Τίρανα, τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.
Η επίσκεψη στη γειτονική χώρα έχει πολυεπίπεδη στόχευση, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει ιδιαίτερη σημασία και στα τρία μέρη της επίσκεψης του πρωθυπουργού, τόσο την ευρωπαϊκή όσο και τη διμερή διάσταση αλλά και την επίσκεψη στις μειονοτικές περιοχές όπου κατά κοινή ομολογία χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί.
Στην συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τίρανα με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει μεταξύ άλλων το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών καθώς Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που για την Αθήνα αποτελεί απόφαση υψηλού συμβολισμού απέναντι και στις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει για ακόμη μία φορά τη βούλησή της προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει η υπόθεση, ανάλογα και με την πρόοδο που έχει γίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Μία επιβεβαίωση της δυνατότητας και της δέσμευσης της Αθήνας για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με τρόπο που συμβάλλουν στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Στην ατζέντα καταγράφονται και οικονομικά θέματα, όπως και ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και της μεγάλης αλβανικής κοινότητας που ζει στην Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να τονίσει τη σταθερή βούληση της Αθήνας για διαρκή βελτίωση των σχέσεων με τα Τίρανα.
Ιδιαίτερη και ιστορική χαρακτηρίζεται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, στην οποία για πρώτη φορά στα χρονικά θα βρεθεί Έλληνας πρωθυπουργός, εκπέμποντας ηχηρό μήνυμα στήριξης για τους Έλληνες που ζουν και διαβιούν στην γειτονική χώρα.
Στη Χειμάρρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων με την Αλβανία, θα ακούσει τα θέματα που θα του θέσουν και αναμένεται να επιδιώξει να τα προωθήσει στην ηγεσία της γειτονικής χώρας. Κατά την περιοδεία του στη Χειμάρα αναμένεται να επισκεφτεί και το ελληνικό σχολείο και την εκκλησία της περιοχής .
«Ο ερχομός του πρωθυπουργού στη Χειμάρρα δίνει ένα μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση ότι νοιάζομαι αυτούς τους ανθρώπους, ήρθα εδώ να τους επισκεφτώ και να τους υπερασπιστώ. Ευελπιστούμε τα πράγματα για εμάς εδώ να βελτιωθούνε, το θέμα το περιουσιακό να μπει σε καλύτερα μονοπάτια, να επιλυθεί επιτέλους μετά από εξήντα χρόνια.
Επίσης στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους Αλβανούς ιθύνοντες να μας επιτραπεί να αυτοπροσδιοριστούμε, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία των μειονοτήτων που ψηφίστηκε το 2017 και ελπίζουμε να έχουμε και την εκπαίδευση στη μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χειμάρρας Φρέντυ Μπελερής.
Επόμενοι σταθμοί του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι η Λιβαδειά και η Δερβιτσάνη, με τον πρόεδρο της Δερβιτσάνης να εκπέμπει «SOS» για την ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας.
«Είμαστε Έλληνες γεννημένοι και προσπαθούμε να κρατηθούμε σ’ αυτό το χώρο. Αν θέλουμε να υπάρξει αυτό το κομμάτι πρέπει να μας στηρίξουν αυτή τη φορά. Αν δε στηριχτεί και αυτή τη φορά δηλαδή, αυτό το κόμματι του ελληνισμού εδώ πέρα, θα είναι κρίμα. Θα νιώθουμε μία χαμένη πατρίδα, επιπλέον» τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Δερβιτσάνης, Φίλιππος Μπόμπολης .
Ήδη από το 2019 κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας γίνεται 31 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία ήταν το 1991, όταν τότε είχε επισκεφτεί, επίσης την Δερβιτσάνη, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ήταν επίσης η πρώτη επίσκεψη στην Αλβανία δυτικο-ευρωπαίου ηγέτη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.
Στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης του Πρωθυπουργού είναι και η συνάντησή του σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.
Πηγή: skai.gr