Του Χρήστου Μαζανίτη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) για την εισήγηση του αντικαταστάτη του G3 από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για το νέο «Εθνικό Τυφέκιο» που θα συνοδεύει τον μαχητή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr αυτή τη στιγμή, έχοντας αξιολογήσει πάνω από 15 προτάσεις, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 5 από αυτές. Πρόκειται για δοκιμασμένες λύσεις, αξιόπιστες που ικανοποιούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τελική επιλογή, σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, θα γίνει βάσει των δικαιωμάτων που θα μπορέσει να αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός, ο οποίος επιθυμεί να κατασκευάζονται όλα σε ελληνικά εργοστάσια και να έχει το δικαίωμα εξαγωγής. Όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει «κλειδώσει» το διαμέτρημα το νέου τυφεκίου, που θα είναι και αυτό στο 7.62mm όπως και το G3. Οι σκέψεις για αλλαγή στο 5.56mm εγκαταλείφθηκαν οριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα G3, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλα με τη μία, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι αχρησιμοποίητα, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός. Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, η πανδημία δημιούργησε καθυστερήσεις σε πολλές διαδικασίες προμηθειών, μεταξύ των οποίων και στην τελική αξιολόγηση κι επιλογή του τυφεκίου κι έτσι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να το δούμε να «συστήνεται» στους Έλληνες στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, παρότι τίποτα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Το G3, σχεδιάστηκε το 1959 κι εισήχθη στον ελληνικό στρατό το 1977 κατόπιν σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή, από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (πρώην ΕΒΟ, νυν ΕΑΣ).