Οι στρατιωτικοί είναι ένας επαγγελματικός κλάδος ιδιαίτερος. Για πολλές δεκαετίες δεν είχαν φωνή διεκδίκησης, βιώνοντας τη σκόπιμα καλλιεργημένη άποψη ότι, όπως τους έλεγαν, «οι Αρχηγοί των Κλάδων τους (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Κοινά Σώματα), είναι οι εκπρόσωποί τους και όλα τα θέματα έπρεπε να φτάνουν και να τελειώνουν σε αυτούς». Επίσης καλλιεργούσαν την άποψη: «Δεν έχουν προβλήματα γιατί αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο, πολύ καλύτερο από όλους τους άλλους και δεν πρέπει να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν ή να διεκδικούν».
Η κρατούσα αυτή άποψη κατέρρευσε, όταν οι πολιτικές που ακολούθησαν διαχρονικά τα κόμματα είτε μόνα τους είτε ως συγκυβερνήσεις – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο δεν είχαν να δώσουν τίποτα στους στρατιωτικούς, αλλά από την έναρξη των μνημονίων ήταν ο πρώτος κλάδος που υπέστη βίαιες και βάρβαρες μειώσεις τόσο στα εισοδήματά τους όσο και στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εν γένει σε όλα τα θέματά τους.
Οι στρατιωτικοί όμως δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Ιδρυσαν και οργανώθηκαν σε σωματεία. Συσπειρώθηκαν. Αρχισαν να διεκδικούν. Να αγωνίζονται. Να συστρατεύονται στα κοινά προβλήματα. Αρχισαν να αντιλαμβάνονται και να καταλαβαίνουν ότι μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη μπορούν τα προβλήματά τους να βρουν τη λύση τους. Μια λύση που οι ίδιοι προτείνουν, γιατί οι ίδιοι τα ζουν.
Η οργάνωση αυτή άλλαξε τη μέχρι τότε επικρατούσα πραγματικότητα. Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των υπαξιωματικών και αξιωματικών οδήγησαν τα κυβερνητικά κόμματα να αποδεχτούν το γεγονός ότι τελικά οι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί δεν είναι πια άφωνοι. Τα προβλήματα άρχισαν να φεύγουν πλέον κάτω από το χαλί που τα κουκούλωνε, άρχισαν να δημοσιοποιούνται και να διεκδικούνται.
Υπενθυμίζουμε ότι μόνο το ΚΚΕ απαιτούσε και τόνιζε ότι οι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί έχουν αναφαίρετο το δικαίωμα να οργανώνονται σε ενώσεις.
Τα προβλήματά τους, έτσι όπως χρόνια τώρα προβάλλονται μέσα από την Ομοσπονδία τους, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) δεν είναι λίγα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από αυτά:
- Ηλικιακά όρια αποστρατείας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)
Σήμερα το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο θέλει τους Επαγγελματίες Οπλίτες να αποστρατεύονται αυτεπαγγέλτως από το Δημόσιο στην ηλικία των 50 ετών, με τη σύνταξη που τους αναλογεί στα εργασιακά χρόνια που ο καθένας έχει. Ενας ΕΠΟΠ που προσλήφθηκε σε ηλικία 28 ετών, στα 50 του θα έχει συντάξιμη πραγματική υπηρεσία 22 έτη. Η σύνταξη που θα του αναλογεί είναι ψίχουλα.
- Μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ)
Νόμος της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αναβάθμισε βαθμολογικά τους ΕΜΘ και τους ενέταξε στο Σώμα των Αξιωματικών (με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων για τους άλλους κλάδους), χωρίς ωστόσο να ρυθμίσει τη μισθολογική τους προαγωγή, με αποτέλεσμα από το 2019 μέχρι και σήμερα Αξιωματικοί εξ ΕΜΘ να πληρώνονται ακόμη με τον χαμηλότερο βαθμό, αυτό του Ανθυπασπιστή.
- Αποζημίωση για τη νυκτερινή απασχόληση
Αν και προβλέφθηκε νομοθετικά (με τη θέσπιση του νέου ειδικού μισθολογίου) για πρώτη φορά, μετά από ασφυκτική πίεση της ΠΟΕΣ, η καταβολή αποζημίωσης για τη νυκτερινή εργασία των στρατιωτικών, εν τούτοις, μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, αφού κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταφέρει την ευθύνη στο Οικονομικών και αντίστροφα στο όνομα δήθεν των δημοσιονομικών δυσκολιών.
– Αρχαιότητα Αξιωματικών εξ Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (βλ. ιπταμένων έναντι μηχανικών ΠΑ)
Αρχαιότητα δύο ταχυτήτων ανάμεσα σε αξιωματικούς ίδιων ειδικοτήτων, που ανήκουν σε άλλους κλάδους. Παρουσιάζεται το παράδοξο νέος ιπτάμενος αξιωματικός να είναι αρχαιότερος από ομοιόβαθμό του μηχανικό στην Πολεμική Αεροπορία, παρότι αποφοίτησε τέσσερα έτη αργότερα απ’ αυτόν απ’ τις σχολές τους. Κάτι που δεν συμβαίνει με το Πολεμικό Ναυτικό, που επίσης έχει μηχανικούς.
– Αρχαιότητα Υπαξιωματικών
Διαφορετική αντιμετώπιση αρχαιότητας μεταξύ υπαξιωματικών διαφορετικής προέλευσης.
– Επιδόματα σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)
Αν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με υπηρεσία έως και τα 14 έτη, οι ΟΒΑ δεν λαμβάνουν βασικά επιδόματα, διαχωρίζοντάς τους από το σώμα των λοιπών στελεχών. Δεν λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου. Δεν λαμβάνουν επίδομα ειδικών συνθηκών. Δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη νυκτερινή τους εργασία. Και το χειρότερο απ’ όλα, μετά την απόλυσή τους από τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν εγγράφονται ούτε στο Ταμείο Ανεργίας για να λάβουν το μικρό επίδομα ανεργίας που ως κοροϊδία χορηγείται στους ανέργους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
- Αμετάθετο στρατιωτικών με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας
Κάθε τρία χρόνια μετακινούνται από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, χωρίς ουσιαστική μέριμνα, διεκδικώντας σήμερα το αμετάθετο, με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας.
– Επίδομα παραμεθόριων περιοχών και Συντάγματα Προκάλυψης
Και εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Στρατιωτικοί που υπηρετούν σε Συντάγματα Προκάλυψης να μην λαμβάνουν το επίδομα παραμεθορίου, σε αντίθεση με τους πολιτικούς υπαλλήλους που το λαμβάνουν, αλλά και με τους λοιπούς στρατιωτικούς που υπηρετούν σε χαμηλότερα κλιμάκια, δηλαδή σε Μονάδες Προκάλυψης.
– Μετεγγραφές φοιτητών αδελφών μαθητών παραγωγικών σχολών ΕΔ
Μετά από αγώνα και διεκδικήσεις της ΠΟΕΣ νομοθετήθηκε η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών αδελφών μαθητών παραγωγικών σχολών των ΕΔ, αλλά η νυν κυβέρνηση το κατάργησε.
– Βαθμολογική εξέλιξη ΕΜΘ/ΕΠΟΠ πτυχιούχων ΑΕΙ
Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), κάτοχοι πτυχίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δεν εξελίσσονται όπως εξελίσσονται οι λοιποί στρατιωτικοί.
– Αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής προϋπηρεσίας Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως (ΕΠΥ) – ΕΜΘ ως χρόνου μετοχικής σχέσης με τους ΕΛΟΑ.
Η απόλυτη κοροϊδία. Διπλή παρακράτηση από ΕΠΥ – ΕΜΘ, την οποία δεν επιστρέφει η κυβέρνηση στους δικαιούχους.
– Ισοτιμία πτυχίων ΑΣΣΥ με ΑΤΕΙ
Τα πτυχία των αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) αν και εισερχόμενοι στις τριετούς φοίτησης σχολές τους, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, εν τούτοις δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, σε αντίθεση με τα πτυχία των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία αναγνωρίζονται ισότιμα με τα πτυχία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
– Αδειες στελεχών (τροποποίηση υπουργικής απόφασης, ισονομία ΟΒΑ)
Για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης δεν ισχύουν οι άδειες των λοιπών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά οι άδειες των οπλιτών θητείας.
– Μισθολογικές διαφορές μαθητών παραγωγικών σχολών ΕΔ και ΣΑ
Οι μαθητές των παραγωγικών σχολών των ΕΔ λαμβάνουν μισθό που ισοδυναμεί με το 1/3 περίπου του μισθού των μαθητών των αντίστοιχων παραγωγικών σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.
– Ανταποδοτικό επίδομα EUROCONTROL στην Πολεμική Αεροπορία
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, αν και επανδρώνουν μείζονα αεροδρόμια της χώρας και εξυπηρετούν χιλιάδες πολιτικά αεροπλάνα επιπλέον των πολεμικών αεροσκαφών, εν τούτοις δεν λαμβάνουν το επίδομα EUROCONTROL, που λαμβάνουν οι πολιτικοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
– Αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία των στρατιωτικών και την εργασία πέραν του πενθημέρου
Αν και εργάζονται υπερωριακά εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, εν τούτοις δεν λαμβάνουν αποζημίωση για την εργασία τους αυτή, αλλά ούτε και για την εργασία τους κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
– Ενταξη ειδικοτήτων στρατιωτικών στα βαρέα και ανθυγιεινά
Αν και κάποιες ειδικότητες στρατιωτικών εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, εν τούτοις δεν έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως συμβαίνει με τους αντίστοιχους πολιτικούς υπαλλήλους, που εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία με αυτούς. Δηλαδή ενώ οι πολιτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα υπόστεγα των Ναυστάθμων και των Πτερύγων Μάχης είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι στρατιωτικοί που και αυτοί εργάζονται εκεί, δεν είναι ενταγμένοι.
– Δελτία στρατιωτικών ταυτοτήτων και ισχύς τους ως ταξιδιωτικών εγγράφων
Τα δελτία στρατιωτικών ταυτοτήτων των στρατιωτικών δεν έχουν καμία ισχύ στο εξωτερικό.
– Προβλήματα με τους στρατιωτικούς δικαστικούς συμπαραστάτες ΑμεΑ
– Βοήθημα οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ)
– Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών μετά των στρατιωτικών συζύγων τους
– Δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος στους Αξιωματικούς Ψυχολόγους Υγειονομικού
– Καθυστέρηση στη χορήγηση ειδών ιματισμού
– Συμμετοχή εκπροσώπων ενώσεων εν ενεργεία στρατιωτικών στις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ)
– Μεταγραφή τέκνων στρατιωτικών από μουσικά σχολεία του εξωτερικού στα μουσικά σχολεία της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα στους στρατιωτικούς και τα σωματεία τους. Στήριξε την ικανοποίησή τους με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή (Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις, Αναφορές κ.λπ.), με σχετική αρθρογραφία του στον «Ριζοσπάστη», αλλά και με κάθε μέσο και τρόπο πιέζει να δοθούν λύσεις.
Το ΚΚΕ σέβεται και τιμά κάθε δίκαιο αίτημα και αγώνα των εργαζομένων. Οι στρατιωτικοί, όπως διαχρονικά έχουν αποδείξει τα σωματεία τους, δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ικανοποίησαν πάγια και δίκαια αιτήματα βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών τους, αντίθετα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τα πετσοκόψουν.
Ενδεικτικά, μετά από παρεμβάσεις του ΚΚΕ:
Καταβλήθηκαν οφειλόμενες εισφορές προς Φαρμακευτικούς Συλλόγους (Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου, Λασιθίου), οι οποίοι προχώρησαν σε αναστολές χορήγησης φαρμάκων σε στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, επειδή η κυβέρνηση δεν κατέβαλε εγκαίρως τα ποσά που όφειλε.
Αν και μερικώς, αποκαταστάθηκαν δυσλειτουργίες σε στρατιωτικά οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) στην Κω.
Χορηγήθηκε ιματισμός σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).
Χορηγείται η άδεια πατρότητας.
Μοριοδοτήθηκε το υποχρεωτικό Τμήμα Διοικητών Υπομονάδων, όλων των Οπλων – Σωμάτων (Ο-Σ), για όλους τους Αξιωματικούς Οπλων – Σωμάτων (Ο-Σ), στο βαθμό του υπολοχαγού.
Αρχισε να λειτουργεί γυναικολογικό ιατρείο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας.
Καταβλήθηκαν οι καθυστερημένες πληρωμές των πρωτοετών μαθητών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ).
Λήφθηκαν, έστω και μερικώς, μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού.
Στελεχώθηκε, έστω και μερικώς, με ιατρικό προσωπικό το 219 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Διδυμότειχο.
Καταβλήθηκαν καθυστερημένες οφειλές σε ΟΒΑ που εκτέλεσαν υπηρεσίες τα Σαββατοκύριακα.
Αυξήθηκε το όριο ηλικίας των ΟΒΑ για τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς ΕΠΟΠ.
Αποζημιώθηκαν ΟΒΑ που απολύθηκαν και καθυστερούσε η αποζημίωσή τους.
Καταβλήθηκαν τα έξοδα μεταστάθμευσης στο πλήρωμα πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού που βρισκόταν στον Ναύσταθμο Κρήτης για επισκευή, που η καταβολή τους καθυστερούσε.
Αποκαταστάθηκαν, έστω και μερικώς, οι εγκαταστάσεις στο Κέντρο Ετοιμότητας και Διασποράς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) στο Τυμπάκι της Κρήτης.
Αποκαταστάθηκαν, έστω και μερικώς, βαθμολογικές ανισότητες στελεχών, που προκάλεσαν διαχρονικές φωτογραφικές νομοθετικές παρεμβάσεις.
Απ’ τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι μόνο οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, μαζί με τα εργατικά σωματεία και συλλόγους του ελληνικού λαού, μπορούν να δώσουν λύσεις στα ατέλειωτα προβλήματα που συσσώρευσε η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των υπαξιωματικών και αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στήριξε το δικαίωμα για τον συνδικαλισμό των υπαξιωματικών και αξιωματικών. Πρωτοστάτησε ενάντια σε επιθέσεις κυβερνήσεων και άλλων αντιδραστικών που επεδίωκαν να χτυπηθεί ο συνδικαλισμός, ακόμα και να διαλυθεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Το ΚΚΕ έχει καταθέσει μέχρι σήμερα περισσότερες από πεντακόσιες (500) Ερωτήσεις στη Βουλή για προβλήματα των υπαξιωματικών και αξιωματικών.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υπαξιωματικών και αξιωματικών και των οικογενειών τους.
Ένας στρατιωτικός
ΠΗΓΗ: https://www.902.gr