13.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣτη Βουλή το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών στην ΑΔΙΣΠΟ

Στη Βουλή το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών στην ΑΔΙΣΠΟ

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τον βουλευτή του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Εκπαίδευση Στελεχών των ΕΔ στην ΑΔΙΣΠΟ”, προς τον ΥπουργόΕθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να εκφράσουμε την ανησυχία μας και να προβούμε σε συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά στη φοίτηση των στελεχών των ΕΔ στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μέσω τηλεκπαίδευσης με τη χρήση διαδικτυακών πλατφορμών – χωρίς να απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους,εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του στρατιωτικού προσωπικού, με βάση και τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενέχοντας πολλούς κινδύνους για την υγειονομική ασφάλεια του ίδιου του εκπαιδευόμενου προσωπικού, αλλά και των δεδομένων προβλημάτων που δημιουργεί η απουσία στελεχών για ένα τόσο μεγάλο διάστημα (φοίτηση με φυσική παρουσία για διάστημα πέραν του εξαμήνου), μεταξύ άλλων, και από την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Η φοίτηση Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) με φυσική παρουσία από τον Νοέμβριο 2021 στη Θεσσαλονίκη, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του στρατιωτικού προσωπικού, ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγειονομική ασφάλεια του ίδιου του εκπαιδευόμενου προσωπικού. Με βάση και τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία κρίνονται ως πολύ ανησυχητικά, η μεταφορά διακοσίων πενήντα (250) Σπουδαστών στην πόλη, εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγειονομική ασφάλεια αυτών, όταν μάλιστα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία το περυσινό επιτυχημένο μοντέλο της τηλεκπαίδευσης μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Λόγω της φύσης των εκπαιδευτικών αντικειμένων (Διεθνείς Σχέσεις), η φυσική παρουσία των Σπουδαστών δεν κρίνεται απαραίτητη σε καμία περίπτωση, αφού τα πρακτικά αντικείμενα είναι ελάχιστα και μάλιστα προς το τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου (Μάιο 2022).

Επιπλέον, η απουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την οικογένεια (8 μήνες), έχει κοινωνικές, υπηρεσιακές και οικονομικές προεκτάσεις και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ένα μεγάλο αριθμό ικανών Αξιωματικών να επιλέξει να δώσει εξετάσεις για να φοιτήσει στην ΑΔΙΣΠΟ καθώς ανακύπτουν ζητήματα: α) οικογενειακού προγραμματισμού, β) οικονομικής επιβάρυνσης και τέλος γ) σημαντικής απουσίας του στελέχους από την θέση ευθύνης που υπηρετεί εκείνο το διάστημα.

Δεδομένου ότι, η τηλεκπαίδευση αποτέλεσε κατά την προηγούμενη περίοδο ένα σημαντικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19 στις ΕΔ.

Δεδομένου ότι, μεγάλο μέρος αριθμός στελεχών αλλά και η υπηρεσία αναμένεται να ωφεληθούν από την μετατροπή της εκπαίδευσης σε διαδικτυακή.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Έχετε την πρόθεση να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παρέχεται η δυνατότητα σε ποσοστό των προς φοίτηση Αξιωματικών στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) να φοιτήσουν με διαδικτυακό τρόπο, χωρίς να απαλλάσσονται από τα καθημερινά τους καθήκοντα, όπου αυτοί υπηρετούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Αξιωματικούς που φοιτούν στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα;

2.Γιατί δεν κάνετε πλήρη εκμετάλλευση των διαδικτυακών εργαλείων της προηγούμενης περιόδου δίνοντας το καλό παράδειγμα και προς το κοινωνικό σύνολο ότι οι ΕΔ αντιλαμβάνονται πλήρως τους κινδύνους από την υγειονομική κρίση;

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής