13.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτο τραπέζι νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Στο τραπέζι νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Γιώργος Διονυσόπουλος

Στη δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής με βασικό αντικείμενο την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου για τις Ενοπλες Δυνάμεις και κατ’ επέκταση για τα Σώματα Ασφαλείας προχώρησε το ΓΕΕΘΑ, σε μία προσπάθειά του να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό μια σειρά από επιδόματα που λαμβάνουν τα στελέχη του στρατεύματος και συνάμα την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας, εκτελώντας δύσκολες αποστολές σε αντίξοες συνθήκες.

Η συγκεκριμένη επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση του έργου της, θα καταθέσει σχετική εισηγητική πρόταση προς τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου, εν συνεχεία, να τεθεί υπόψη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο.

Κύκλοι του ΥΠΕΘΑ, πάντως, θεωρούν ότι η σύσταση της εν λόγω επιτροπής ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη ως προς την άμεση διευθέτηση οικονομικών ζητημάτων που επηρεάζουν έναν σημαντικό αριθμό στελεχών των Ε.Δ., όπως είναι η χορήγηση πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Πρόκειται για ένα χρονίζον αίτημα της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εδώ και σχεδόν 8 μήνες έχει τεθεί υπόψη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, χωρίς όμως να έχει, μέχρι ώρας τουλάχιστον, υλοποιηθεί καθώς συναντά τη σθεναρή αντίθεση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου μισθολογίου στις Ε.Δ., το οποίο θα διευθετεί συνολικά και όχι αποσπασματικά, όπως θεωρεί, τις μισθολογικές απολαβές του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού.

Να σημειώσουμε πως πριν από περίπου έναν μήνα η Οικονομική Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προχώρησε στη δέσμευση 20 εκατ. ευρώ, τα οποία επρόκειτο να δοθούν ως πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του Π.Ν. Η δέσμευση του συγκεκριμένου ποσού έγινε στο πλαίσιο της μετατροπής σε πράξη της εξαγγελίας που είχε κάνει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τη θέσπιση πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Υλοποιώντας, κατόπιν σχετικής εντολής, τη συγκεκριμένη εξαγγελία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου κατέληξαν στην εξέταση δύο εναλλακτικών τρόπων προκειμένου να μοιραστεί το παραπάνω ποσό στους δικαιούχους του. Η πρώτη αφορούσε στην αύξηση των «πλεύσιμων» από 17 ευρώ, καθαρά, την ημέρα που είναι σήμερα, σε περίπου 50 ευρώ. Η δεύτερη, ήθελε το συγκεκριμένο ποσό να καταβάλλεται ως επίδομα στον μισθό, κάτι που σημαίνει πως τα στελέχη που υπηρετούν στα πλοία του Στόλου θα έβλεπαν σημαντική αύξηση στις μηνιαίες απολαβές τους, η οποία θα ξεκινούσε από τα 150 με 200 ευρώ για τους χαμηλόβαθμους και αναλογικά θα έφτανε έως τα 450 ευρώ για τον βαθμό του κυβερνήτη.

Ενας από τους επιπλέον λόγους που η υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας είχε χαρακτηριστεί ως άμεση ήταν ότι η εφαρμογή της θα λειτουργούσε ευεργετικά για τον Στόλο, ανακόπτοντας το κύμα παραιτήσεων που πλήττει το Πολεμικό Ναυτικό. «Εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας τα πλοία βρίσκονται στη θάλασσα εκτελώντας μάχιμη υπηρεσία περισσότερες από 200 ημέρες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση για τα πληρώματα του στόλου, τα οποία καλούνται να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, μακριά από τις οικογένειές τους και με ελάχιστα χρήματα, που πλέον μπορούν να τα βρουν υπό καλύτερες εργασιακές συνθήκες κάνοντας κάποια δουλειά στη ξηρά», αναφέρουν σχετικά κύκλοι του ΓΕΝ.

Να επισημάνουμε πως από βήματος ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει στην εξαγγελία διευθέτησης τριών ακόμη αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα στη μισθολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, στην επέκταση της μάχιμης 5ετίας και στη νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών των Ε.Δ. Ως προς την υλοποίηση των συγκεκριμένων πρωθυπουργικών εξαγγελιών, ωστόσο, παρατηρείται μια κωλυσιεργία από πλευράς στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας τόσο μεταξύ των στελεχών που ευεργετούνται από αυτές όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεδομένου ότι ενώ έχουν δεσμευτεί τα σχετικά κονδύλια δεν καταγράφεται άμεσο αποτέλεσμα.

Νέο μισθολόγιο

Παράλληλα, ως προς το μισθολόγιο, κύκλοι της Οικονομικής Διεύθυνσης του Πενταγώνου αναφέρουν πως η κατάρτιση ενός νέου μισθολογικού καθεστώτος στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρος διαδικασία με απροσδιόριστο τελικό αποτέλεσμα αλλά και κόστος αφού θα πρέπει να προηγηθούν σχετικές διαπραγματεύσεις και με το υπουργείο Οικονομικών.

«Το μισθολόγιο των Ε.Δ. συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των Ειδικών Μισθολογίων του δημοσίου τομέα. Δημιουργήθηκε το 2017 με γνώμονα αφενός να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη μισθοδοσία των στελεχών των Ε.Δ. και αφετέρου να ενσωματωθούν όσα περισσότερα επιδόματα γίνεται στον βασικό μισθό, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους στα εντελώς απαραίτητα ώστε η ύπαρξή τους να μη χτυπάει στο μάτι των δανειστών μας, κατά την αξιολόγηση που ανά τακτά χρονικά διαστήματα έκαναν στην ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, το υπάρχον μισθολόγιο, ως ειδικό μισθολόγιο, έχει πάρει την οριστική δομή και μορφή του και ως εκ τούτου απειροελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας πως θα ήταν πιο εύκολο και άμεσο να δοθεί μια οριζόντια αύξηση στις απολαβές του προσωπικού μέσω του ήδη υπάρχοντος μισθολογίου, παρά να περάσει ένα χρονικό διάστημα ετών έως ότου υλοποιηθεί η θέσπιση ενός νέο μισθολογίου με απροσδιόριστο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί άμεσα από την τότε οικονομική κατάσταση των δημοσίων ταμείων και το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα επιβάλουν οι Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr