13.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣτρατηγός Κων. Φλώρος: Το βαθύτατο αποτύπωμα του ΑΓΕΕΘΑ στην Εθνική Άμυνα

Στρατηγός Κων. Φλώρος: Το βαθύτατο αποτύπωμα του ΑΓΕΕΘΑ στην Εθνική Άμυνα

Την καριέρα του την έχτισε λιώνοντας τη στολή ασκήσεων σε στίβους μάχης και πεδία βολής, κάνοντας αμέτρητα άλματα με αλεξίπτωτο και καταδυόμενος στον βυθό με φόρτο μάχης, εκπαιδευόμενος σε όλα τα είδη ανορθόδοξου πολέμου ως αυθεντικός ΟΥΚάς

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης που ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της χώρας είναι τόσο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, ως μια φυσιογνωμία που αποπνέει σιγουριά, ασφάλεια, αποφασιστικότητα, εθνική αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια.

Όταν οι Έλληνες πολίτες είδαν τον Ιανουάριο του 2020 στις ειδήσεις τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, η μορφή του ίσως να μην τους φάνηκε και πολύ γνώριμη. Στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», όμως, σε όσους δηλαδή γνωρίζουν καλά τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν αυτό που έδειχνε από νεαρός ανθυπολοχαγός: ένας χαρισματικός αξιωματικός με ανεξάντλητη σωματική και ψυχική αντοχή, υψηλά ιδανικά και ένα ακονισμένο μυαλό που δεν σταματά να σκέφτεται.

Την καριέρα του την έχτισε λιώνοντας τη στολή ασκήσεων σε στίβους μάχης και πεδία βολής, βαδίζοντας σε ατελείωτες πορείες, κάνοντας αμέτρητα άλματα με αλεξίπτωτο και καταδυόμενος στον βυθό με φόρτο μάχης, μαθαίνοντας τεχνικές δολιοφθοράς και μεθόδους επιβίωσης, εκπαιδευόμενος σε όλα τα είδη ανορθόδοξου πολέμου ως αυθεντικός ΟΥΚάς. Μια αδιάκοπη σωματική, πνευματική και ψυχολογική καταπόνηση που δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με υπόβαθρο όμως μια βαθιά πνευματική καλλιέργεια. Εκεί, στις ελληνικές βραχονησίδες που ανέβαινε ως καταδρομέας, εκεί που οι άλλοι δεν έβλεπαν παρά πέτρες και χώμα, εκείνος έβλεπε αυτό που έγραψε ο Ελύτης, «φοβερά των βράχων τα αγάλματα», που έπρεπε πάση θυσία να μείνουν ανέγγιχτα από εχθρικό πόδι ή χέρι.

Η κοσμοθεωρία του Αρχηγού

Εκτός από άριστος στη διαχείριση κρίσεων, είναι και ένας άριστος «αρχιτέκτονας». Και λέμε «αρχιτέκτονας», γιατί έχει μεταβάλει προς το αποτελεσματικότερο και αποτρεπτικότερο ολόκληρη την αρχιτεκτονική άμυνας της χώρας

Εκεί, πάνω στις βραχονησίδες του Αιγαίου, αποκρυστάλλωσε την κοσμοθεωρία του. Μια κοσμοθεωρία προσήλωσης και αγάπης προς την πατρίδα και άοκνης προσπάθειας για την εκτέλεση της αποστολής, μια κοσμοθεωρία υπαγορευμένη από αρχαίες επιταγές, πατρικά προστάγματα και εθνικά χρέη που δεν σε αφήνουν να κάνεις βήμα πίσω.

Τα πρότυπά του, αντισυμβατικά, ανορθόδοξα. Στο γραφείο του, αντί κάποιον ζωγραφικό πίνακα, έχει κρεμασμένη την ιστορική φωτογραφία των Ιερολοχιτών της Μέσης Ανατολής, όταν πολεμούσαν τους ναζί στην έρημο της Βορείου Αφρικής, έχοντας ως διοικητή τους τον θρυλικό συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε. Εκείνον για τον οποίο ο αείμνηστος αντιναύαρχος και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Ιωάννης Τούμπας είχε πει ότι «ήτο πράγματι ο κατάλληλος άνθρωπος διά τας στιγμάς εκείνας».

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί τα όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εθνικής άμυνας.

Σε όλες τις προκλήσεις που ανέκυψαν επί των ημερών του, οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων επιτελώντας το χρέος τους στο ακέραιο. Τον Φεβρουάριο του 2020 απέκρουσαν με επιτυχία, σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας, την άνευ προηγουμένου υβριδική επίθεση που εξαπέλυσαν οι Τούρκοι εναντίον μας στα σύνορα του Έβρου, εξωθώντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν βίαια στην ελληνική επικράτεια. Το καλοκαίρι του 2020 η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης του «Ορούτς Ρέις» έγινε μέσα σε πρωτοφανείς χρόνους, ενώ και οι τρεις κλάδοι παρέμειναν σε πλήρη ετοιμότητα επιχειρήσεων για χρονικό διάστημα που ξεπέρασε τους τρεις μήνες. Και στην κρίση της πανδημίας της Covid-19 όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο στην εθνική επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με τη διαχείριση και μεταφορά των εμβολίων, τη διανομή και διενέργεια των self tests καθώς και τη μαζική συμμετοχή υγειονομικού και διοικητικού στρατιωτικού προσωπικού στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

Διαχείριση κρίσεων

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δείξει ότι έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται τις κρίσεις, έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς πρέπει να χειριστεί καταστάσεις όταν κυριαρχούν τα στοιχεία της έντονης αβεβαιότητας, της αυξημένης επικινδυνότητας και του περιορισμένου χρόνου για αντίδραση, αφού ό,τι κλήθηκε να αναλάβει, το αντιμετώπισε με παροιμιώδη επιτυχία.

Αυτή η ικανότητά του ως προς τη διαχείριση κρίσεων προϋπήρχε πάντα. Αρκεί να θυμίσουμε εδώ ότι, παράλληλα με τα καθήκοντα του διευθυντή του Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ που ασκούσε το 2016, του ανατέθηκε επιπλέον ο γενικός συντονισμός του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος από πλευράς ΓΕΕΘΑ και υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Εκτός όμως από άριστος στη διαχείριση κρίσεων, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είναι και ένας άριστος «αρχιτέκτονας». Και λέμε «αρχιτέκτονας», γιατί έχει μεταβάλει προς το αποτελεσματικότερο και αποτρεπτικότερο ολόκληρη την αρχιτεκτονική άμυνας της χώρας. Έχοντας συσσωρεύσει πείρα σαράντα και πλέον χρόνων στα πιο κρίσιμα και μάχιμα πόστα πριν αναλάβει την Αρχηγία του ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός ήρθε με αποφασιστικότητα να διορθώσει κακές πρακτικές, να επικαιροποιήσει επιχειρησιακά σχέδια, να εντατικοποιήσει την εκπαίδευση με βάση τα σύγχρονα πρότυπα, να αναβαθμίσει τον αμυντικό εξοπλισμό, να αναδιοργανώσει δομές και υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων, να οικοδομήσει δεσμούς αμυντικής συνεργασίας με περιφερειακούς δρώντες, μεγάλες δυνάμεις και σύμμαχες χώρες, αλλά και να εκσυγχρονίσει έναν τρόπο σκέψης και δράσης που είχε μείνει προσκολλημένος σε στερεότυπα του παρελθόντος.

Ακονίζοντας την αιχμή του δόρατος

Ένα από τα πρώτα μελήματα του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ήταν να ακονίσει την αιχμή του ελληνικού δόρατος ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αιχμηρή για τον οποιονδήποτε επίβουλο επιλέξει «να έρθει» πρωί, μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ. Για αυτό και συγκρότησε τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, συγκεντρώνοντας τις επίλεκτες μονάδες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων σε ένα πανίσχυρο, ενιαίο και αυτοδύναμο διακλαδικό σχήμα κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης, ικανό να επιφέρει Στρατηγικά πλήγματα στον αντίπαλο και να διαμορφώσει επιζητούμενα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά αποτελέσματα σε περιόδους ειρήνης, εντάσεων, κρίσεων ή και γενικευμένου πολέμου. Και είναι πραγματικότητα ότι η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προχώρησε με γοργά βήματα σε αυτό που έχει οραματιστεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού ήδη απέκτησε οργανωτική δομή Μείζονος Διοίκησης με δικό της Κόμβο Πληροφοριών (Intelligence Fusion Cell), ενώ το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών ως οργανικό της τμήμα αξιολογήθηκε από το NATO Special Operations HQ με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (Exceptional) και τον χαρακτηρισμό του «ετοιμοπόλεμου» (Combat Ready), γεγονός που το τοποθετεί πολύ ψηλά σε μια διεθνή λίστα επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, δίπλα στην Delta Force και τους SEAL των ΗΠΑ. Ως επιβεβαίωση αυτής της υπεροχής, ήρθε και η είδηση της πρωτιάς των ελεύθερων σκοπευτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2022» το περασμένο καλοκαίρι. Και η αιχμή του δόρατος συνεχίζει να ακονίζεται.

Οι ελληνικές ασκήσεις, πόλος έλξης σε διεθνές επίπεδο

Ζητούμενο για τον Στρατηγό Φλώρο ήταν να συνδυάσει την ελληνική «προς πόλεμον προπαρασκευή» σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με τη συνεκπαίδευση με συμμάχους, φίλους και εταίρους. Και το πέτυχε, αφού τα τρία τελευταία χρόνια οι διμερείς και πολυμερείς συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις που πραγματοποίησαν υπό τον συντονισμό και τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ οι Ένοπλες Δυνάμεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποσοτικό επίπεδο. Τέτοιου επιπέδου ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις είναι οι «Falcon Eye», «Μέδουσα», «Ηνίοχος», «Orion», «Hercules », «Alexander the Great», «Σκύρος» και άλλες. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι χάρη στις προσωπικές ενέργειες του Στρατηγού Φλώρου οι σύμμαχοι, οι φίλοι και οι εταίροι μας, σε μια πρωτοφανή ένδειξη υποστήριξης, έσπευσαν να έρθουν να συνεκπαιδευτούν με τις Ένοπλες Δυνάμεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου κατά την επίμαχη περίοδο της ελληνοτουρκικής κρίσης του «Ορούτς Ρέις», στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας.

Το φρούριο «Κρήτη»

Ο Στρατηγός Φλώρος ήταν εκείνος που «είδε» και έδωσε για πρώτη φορά σημασία σε κάτι που δεν είχε γίνει αντιληπτό μέχρι τώρα και όσο θα έπρεπε από την ελληνική στρατηγική σκέψη. «Είδε» την τεράστια, αλλά ατυχώς μη αξιοποιηθείσα στον βαθμό που θα έπρεπε μέχρι σήμερα, γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης, η οποία συνιστά τον τεράστιο ελληνικό νησιωτικό όγκο πάνω στον οποίο σκοντάφτει ο αναθεωρητικός τουρκικός σχεδιασμός. Για αυτό, από τους πρώτους μήνες της θητείας του, το 2020, έθεσε την Κρήτη στο κέντρο του ελληνικού Δόγματος Άμυνας και Αποτροπής, μετατρέποντάς τη σε μια βασικότατη αμυντική τοποθεσία και περιοχή συγκέντρωσης δυνάμεων, με κομβικό ρόλο για την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, από τον Μάρτιο του 2020 συγκέντρωσε δυνάμεις και των τριών Κλάδων στην Κρήτη και ταυτόχρονα έδωσε εντολή στα Γενικά Επιτελεία να προχωρήσουν ταχύτατα στην κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού Ναυστάθμου στη Σούδα με νέες προβλήτες και εγκαταστάσεις, στις οποίες θα μπορεί να ναυλοχεί ο μισός Ελληνικός Στόλος, και ταυτόχρονα να βελτιώσουν και να επαυξήσουν τις δυνατότητες της ναυτικής βάσης του Κυριαμαδίου, να κατασκευάσουν υποδομές για τη φιλοξενία μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και να εκκινήσουν τις διαδικασίες για την κατασκευή δεύτερου πολεμικού αεροδρομίου στο Καστέλι, ώστε η Κρήτη να αναδειχθεί πραγματικά σε αυτό που ήταν πρακτικά πάντα. Σε περιοχή από όπου εύκολα και αβίαστα μπορούν να προβληθούν η σημαία και η ισχύς της πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αμυντική διπλωματία στο απόγειό της

Επί των ημερών της Αρχηγίας του Στρατηγού Φλώρου, η αμυντική διπλωματία ανέβασε χίλιες στροφές, με αποτέλεσμα οι αμυντικοί δεσμοί με χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας να αναβαθμίζονται συνεχώς. Χάρη και στις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους ομολόγους του, άριστες είναι και οι στρατιωτικές σχέσεις με όλες τις βαλκανικές χώρες, καθώς επίσης με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, στην οποία έχουμε αναπτύξει μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνάς της στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept».

Άριστες είναι ως γνωστόν και οι σχέσεις με τη Γαλλία, ενώ στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας των δύο χωρών για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ήδη από τις 21 Ιανουαρίου 2022 υπογράφηκαν από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας με πάνω από 200 δράσεις. Προφανώς η τιμητική απονομή στον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ του Μεταλλίου της Λεγεώνας της Τιμής Γ’ Τάξεως μόνο τυχαία δεν ήταν, ως προς τον ρόλο του και τη συμμετοχή του σε όλο το παραπάνω εγχείρημα.

Σε υψηλότατο επίπεδο βρίσκεται και η στρατιωτική συνεργασία με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μετά και την υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, της «Σούδας του Βορρά» όπως την αποκαλεί ο Στρατηγός Φλώρος, να λειτουργεί ως πύλη εισόδου των στρατευμάτων τους στην Ευρώπη, καθιστώντας εφικτή την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ παρά το κλείσιμο των Στενών από την Τουρκία, με κερδισμένη τελικά τη χώρα μας.

Χάρη σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, και κυρίως χάρη στις ικανότητες, την αξιοπιστία και το αμυντικό αποτύπωμα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η Ελλάδα έχει καταστεί πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Δίπλα στον πολίτη που πλήττεται

Γνωστή και αποδεδειγμένη είναι επίσης η ευαισθησία που δείχνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, όταν οι πολίτες πλήττονται από θεομηνίες ή υγειονομικές κρίσεις. Ήδη έγινε αναφορά στην τεράστια συνδρομή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια προσφορά που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπως συνεχίζεται και το τεράστιο κοινωνικό έργο που προσφέρουν με αεροδιακομιδές ασθενών, αεροπυροσβέσεις, περιπολίες σε δασικές περιοχές, διάνοιξη δρομολογίων για πρόσβαση πυροσβεστικών δυνάμεων, δημιουργία ζωνών δασοπυρόσβεσης, έργα υποδομής ζωτικής σημασίας όπως οι τοποθετήσεις μεταλλικών γεφυρών, καθώς και η παροχή συνδρομής σε περιοχές πληγείσες από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Και είναι γνωστό σε πολλούς ότι, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, το τηλέφωνο του Στρατηγού Φλώρου είναι το πρώτο που θα χτυπήσει για να αναλάβει ενέργειες και να δώσει λύση. Η οποία είναι πάντα διαθέσιμη, αποτελεσματική και άμεση.

Έπειτα από όλα αυτά, εύλογα διερωτάται κάποιος πώς ήταν δυνατόν να μην ανανεωθεί η θητεία του για έναν ακόμη χρόνο. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολλοί, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τους προηγούμενους, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη και για τους επόμενους. Και πιθανόν αυτό να εξηγεί και τα βέλη που εκτοξεύονται εναντίον του τον τελευταίο χρόνο από συγκεκριμένη ομάδα εξωτερικών και εσωτερικών «δρώντων»…

Καθώς εισερχόμαστε στην πλέον ασταθή και αβέβαιη περίοδο για τα Ελληνοτουρκικά, λόγω και των επερχόμενων εκλογών στη γείτονα, με τους απέναντι να τρίζουν τα δόντια τους και να δηλώνουν έτοιμοι να αμφισβητήσουν την ίδια μας την ύπαρξη, η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο.

Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον άνθρωπο που προσωποποιεί την ελληνική αποφασιστικότητα και την ελληνική αποτροπή, αφήνοντας στα σίγουρα χέρια του την Αρχηγία των Ελληνικών Όπλων. Όπλα που, αναλόγως των προθέσεων του καθενός, μπορεί να είναι είτε δίαυλοι συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή, είτε η τιμωρητική δαμόκλειος σπάθη για τους επίβουλους και ταραξίες. Αυτό που είναι σίγουρα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, είναι Όπλα ΕΓΓΥΗΤΕΣ της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας της Ελλάδας. Τελεία και παύλα.

Τα αρματαγωγά πιο κοντά στους πεζοναύτες

Έχοντας υπηρετήσει στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών και μάλιστα την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, ο Στρατηγός Φλώρος ξέρει από πρώτο χέρι γιατί τα αρματαγωγά του Πολεμικού μας Ναυτικού πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πεζοναύτες μας. Αρματαγωγά και πεζοναύτες είναι επιχειρησιακά αλληλένδετα, το ένα είναι η φυσική συνέχεια του άλλου, για αυτό και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει ήδη δώσει εντολές για δημιουργία μίνι ναυστάθμου στον Αλμυρό του Βόλου, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ετοιμότητα επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου, αν αναλογιστεί κάποιος το προφανές. Ότι, δηλαδή, η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα εδρεύει σε μια περιοχή της χώρας ασφαλή και διαθέτουσα σε απόσταση αναπνοής πολεμικό αεροδρόμιο, βάση ελικοπτέρων, πεδίο ασκήσεων με πραγματικά πυρά επιπέδου μονάδας, πεδία βολής ελαφρών όπλων, σιδηροδρομική γραμμή για μεταφορά της στα ηπειρωτικά μέτωπα κ.λπ., κ.λπ. Το αυτονόητο, δηλαδή…

Εξοπλισμοί και προσλήψεις

Έπειτα από αρκετά χρόνια απραξίας στα εξοπλιστικά, λόγω και της οικονομικής κρίσης, επί της Αρχηγίας του Στρατηγού η εθνική άμυνα ενισχύεται και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με αποκορύφωμα τα 18 συν 6 Rafale, τις 3 συν 1 φρεγάτες Belharra και τα 1.200 τεθωρακισμένα τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι διαδικασίες από πλευράς ΓΕΕΘΑ για έναν πρωτόγνωρο αριθμό εξοπλιστικών προγραμμάτων στη βάση προτεραιοποιημένου, απολύτως επιχειρησιακού και εγκεκριμένου από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ αμυντικού σχεδιασμού, που αποτελούν μια ισχυρότατη βάση για τις Ένοπλες Δυνάμεις του παρόντος και του μέλλοντος. Επειδή, όμως, τα όπλα χρειάζονται και προσωπικό για να τα υπηρετήσει, αυξήθηκαν πάνω από 50% οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές σε προ της κρίσης επίπεδα, ενώ εκδόθηκαν και προκηρύξεις για ΟΒΑ και ΕΠΟΠ με στόχο την πρόσληψη 15.580 νέων στελεχών σε βάθος πενταετίας. Έτσι, η αναγκαία ανανέωση του στρατιωτικού προσωπικού γίνεται πραγματικότητα.