Του Χρήστου Μαζανίτη
“Οι παρατεταμένες συγκρούσεις στη Συρία και στη Λιβύη, και η οικονομική και πολιτική κρίση στο Λίβανο, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις προκλήσεις και απειλές, δημιουργούν κενά εξουσίας και ισχύος και αφήνουν περιθώρια σε τρίτες χώρες, να σχεδιάζουν την αύξηση της σφαίρας επιρροής τους και να ονειρεύονται την αναβίωση αυτοκρατοριών του παρελθόντος” ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε χθεσινή του ομιλία στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
Η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, επανεκκίνησε τις εκδηλώσεις και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώθηκε το «Road Show for Security and Cooperation –παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή» με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Το 4ο Road Show για την Ασφάλεια άνοιξε, τιμητικά, ο Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, με θέμα « Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Διατλαντικές Σχέσεις σήμερα ».
«Βιώνουμε παράνομη μετανάστευση και προσφυγικές ροές. Δεν πρέπει να ξεχνούμε άλλωστε τα γεγονότα του παρελθόντος έτους και την «εργαλειοποίηση» από την Τουρκία του μεταναστευτικού, με την προτροπή, ή καλύτερα τον εξαναγκασμό, των προσφύγων και μεταναστών, να «εισβάλουν» στην Ελλάδα από τα σύνορα μας στον Έβρο» επεσήμανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του, αναφερόμενος στην Τουρκία.
«Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, εκπέμποντας μήνυμα εγρήγορσης, παρά το γεγονός ότι η γείτονος δείχνει σημάδια διαλλακτικότητας εν σχέσει με τις ωμές προκλήσεις του πρόσφατου παρελθόντος. «Αντιμετωπίζουμε και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας η οποία επιδιώκει την αλλαγή του Status Quo στην περιοχή, εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, προτάσσοντας εν είδει πολιορκητικού κριού το ευφάνταστο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με το αφήγημα αυτό, επακόλουθο του οποίου είναι και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία απαιτεί θαλάσσια δικαιοδοσία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δικαιούται, αγνοώντας η καλύτερα διαστρεβλώνοντας πλήρως κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχηγός.
Πρωταγωνιστές
Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα και ειδικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις με την αμυντική διπλωματία δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις ως απλοί θεατές, αλλά «τις διαμορφώνουμε ως πρωταγωνιστές, καθώς οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή είναι βέβαιο ότι επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα και την Ελλάδα».
Σε αυτό το ευμετάβλητο και εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας λοιπόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας, προωθούν την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. «Διατηρούμε άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ευρέως αποδεκτές και σεβαστές» ανέφερε ο Στρατηγός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις νέες στρατηγικές συνεργασίες και την περαιτέρω ενδυνάμωση των υπαρχόντων:
«Η στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στρατηγικού επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια οι κοινές δραστηριότητες είναι πολλές, εντατικές και ποιοτικές. Ιδιαίτερα δε αυτές τις ημέρες και σε ότι αφορά στην Αίγυπτο η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς, θα ήθελα να τονίσω ότι συναντήθηκα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου Στρατηγό Hegazy 2 φορές μέσα σε μία εβδομάδα, μία το προηγούμενο Σάββατο για τα εγκαίνια της Ναυτικής Βάσης της 3ης ΙΟΥΛΙΟΥ στο Γκαρμπούγκ, και φυσικά χθες στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα που είναι σε εξέλιξη, και μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε νέους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την «ειδική μας σχέση» σε στρατιωτικό επίπεδο. Η συνεργασία με την Ιορδανία είναι επίσης παραδοσιακά πολύ καλή και θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας μέχρι το περασμένο έτος δεν ήταν αναπτυγμένη και περιοριζόταν στην κατά καιρούς συμμετοχή στελεχών του Βασιλείου σε εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα. Το τελευταίο έτος, κατόπιν δικής μας πρωτοβουλίας, η διμερής συνεργασία έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη δυναμική. Σημειώνω επί τούτου, τις δύο συνεκπαιδεύσεις, με την ονομασία «Falcon Eye», που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάρτιο, και στην Σαουδική Αραβία τον Μάιο».
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, η οποία ξεκινά στο 02.12.46