Του Ειδικού Συνεργάτη.
Έχουν περάσει χρόνια από την ψήφιση του νόμου 4609/2019, που προέβλεπε την έκδοση νέων στρατιωτικών ταυτοτήτων για το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το άρθρο 40 του νόμου, οι ταυτότητες αυτές θα είχαν ισχύ ίση με εκείνη των αστυνομικών ταυτοτήτων και θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα εντός των χωρών της Συμφωνίας Σένγκεν. Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου καθυστερεί και οι συνέπειες αυτού του κενού γίνονται έντονα αισθητές στην καθημερινότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Ζήτημα των Στρατιωτικών Ταυτοτήτων
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων δεν ανήκει σε αυτό, αλλά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι διαδικασίες, όπως η προμήθεια του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), το οποίο θα υποστηρίξει την εκτύπωση των ταυτοτήτων, βρίσκονταν σε εξέλιξη και συνοδεύονταν από προσφυγές που εκκρεμούσαν για εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την τρέχουσα φάση των προσφυγών, είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί και η διαδικασία προμήθειας του συστήματος να βρίσκεται σε εξέλιξη. Εντούτοις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και να εκδοθούν οι νέες ταυτότητες, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθούν να επιβαρύνονται οικονομικά.
Το Οικονομικό Βάρος των Διαβατηρίων
Αυτό το κενό στην υλοποίηση της νομοθεσίας σημαίνει ότι τα στελέχη που μετακινούνται στο εξωτερικό, ακόμη και για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος έκδοσης διαβατηρίου. Το κόστος αυτό, που φτάνει περίπου στα 100 ευρώ ανά άτομο, αποτελεί σημαντικό βάρος για τα στελέχη που καλούνται να μετακινηθούν μαζί με τις οικογένειές τους για λόγους όπως τοποθετήσεις σε πρεσβείες ή άλλες αποστολές στο εξωτερικό.
Η οικονομική επιβάρυνση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή, καθώς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζει ήδη μια σειρά από προκλήσεις, όπως οι συχνές μεταθέσεις και το αυξημένο κόστος ζωής.
Το γεγονός ότι το κόστος αυτό καλύπτεται από τα ίδια τα στελέχη, παρόλο που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους, εγείρει ερωτήματα για την ισότιμη μεταχείριση των στρατιωτικών σε σχέση με άλλους δημόσιους λειτουργούς.
Η Σημασία της Άμεσης Εφαρμογής
Η υλοποίηση του άρθρου 40 του νόμου 4609/2019 δεν αποτελεί απλώς μια διοικητική ή οικονομική υπόθεση, αλλά αφορά την ουσιαστική αναγνώριση της θέσης των στρατιωτικών ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Ενσωματώνοντας τις νέες στρατιωτικές ταυτότητες στις ίδιες ρυθμίσεις με τις αστυνομικές, δίνεται η δυνατότητα στους στρατιωτικούς να ταξιδεύουν εντός των χωρών της Σένγκεν χωρίς την ανάγκη διαβατηρίου, μειώνοντας την επιβάρυνσή τους και εξασφαλίζοντας τους ίδιους όρους πρόσβασης και κινητικότητας με άλλους πολίτες.
Επιπλέον, οι νέες ταυτότητες θα υποστηρίζουν και υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης, κάτι που θα διευκολύνει την πρόσβαση των στρατιωτικών στις ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο για τα στελέχη που ζουν υπό τις απαιτητικές συνθήκες της στρατιωτικής ζωής.
Κλείνοντας
Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή του άρθρου 40 υπονομεύει την ισότητα των στρατιωτικών στην ελληνική κοινωνία. Το κράτος πρέπει να δείξει έμπρακτο σεβασμό προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας ότι δεν επιβαρύνονται άδικα για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Η άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική ανάγκη, αλλά μια κίνηση δικαιοσύνης που θα αναγνωρίσει τον ρόλο των στρατιωτικών και θα τους εξασφαλίσει ισότιμη αντιμετώπιση.
Ένα ερώτημα που τίθεται είναι: Πληρώνει ή θα πληρώσει η υπηρεσία το κόστος των διαβατηρίων έως την υλοποίηση του έργου και την έκδοση νέων ταυτοτήτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα όταν τα στελέχη μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους;