13.3 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτ. Καλαφάτης: "Όλοι μαζί να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Παιδείας"

Στ. Καλαφάτης: “Όλοι μαζί να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Παιδείας”

Άρθρο του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Protothema.gr»

Όλοι μαζί να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Παιδείας

«Η εγκατάσταση ξένων, υψηλού κύρους πανεπιστημίων στην Πατρίδα μας, θα είναι μια αρχή, ένα βήμα, αλλά όχι η λύση. Γι΄αυτό οφείλουμε όλοι να συμπράξουμε στην συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για την αλλαγή του άρθρου 16. Έτσι ώστε η Πατρίδα μας να γίνει κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Να μην διώχνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Να εισάγουμε, αντί να εξάγουμε φοιτητές. Εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Εδώ να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση. Εδώ να παράγουμε Παιδεία», τονίζει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Protothema.gr». Όπως επισημαίνει: «Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον αναχρονισμό που πληγώνει τη χώρα». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

Είναι τουλάχιστον παράδοξο να επιτρέπονται ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που είναι υποχρεωτική και να απαγορεύονται στην τριτοβάθμια, που επαφίεται στη βούληση του καθενός. Είναι αντιφατικό να αναγνωρίζουμε τα πτυχία ιδιωτικών Πανεπιστημίων που λειτουργούν στο εξωτερικό, αλλά να μην επιτρέπουμε τη λειτουργία τους στην Πατρίδα μας. Και είναι προβληματικό για την οικονομία μας -κι ακόμη περισσότερο για τα οικονομικά δεκάδων χιλιάδων οικογενειών- να  διαθέτουμε κάθε χρόνο πάνω από μισό δις ευρώ για σπουδές των παιδιών μας πέρα από τα σύνορά μας και να μην το επιτρέπουμε στην χώρα μας.

Δυστυχώς, ωστόσο, οι αυτοαποκαλούμενοι «προοδευτικοί» -ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία και το ΠΑΣΟΚ στην προτελευταία συνταγματική αναθεώρηση- μπλόκαραν την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, που επιδίωξε η Νέα Δημοκρατία  και κράτησαν κλειστό το δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συντήρησαν, με τη στάση τους, μια κατάσταση που καθιστά μοναδική ευρωπαϊκή εξαίρεση την Πατρίδα μας. Συντάχθηκαν με τη φυγή αντί της προσέλκυσης φοιτητών, θέσεων εργασίας και οικονομικών πόρων. 

Στην κατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να βάλουμε οριστικό τέλος. Αφενός με την περαιτέρω αναβάθμιση των Πανεπιστημίων μας, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και τη σύνδεσή τους με τις απαιτήσεις της αγοράς και της ψηφιακής επανάστασης. Και αφετέρου με το ξεκίνημα των διαδικασιών που θα βάλουν τέλος στον αναχρονισμό του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μας. Με μια νέα προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 16 στη συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκινήσει το 2025, αλλ΄όχι μόνο.

Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον αναχρονισμό που πληγώνει τη χώρα. Για το σκοπό αυτό -και ενώ θα καλλιεργείται το έδαφος για την επίτευξη των συναινέσεων που θα επιτρέψουν την αλλαγή του άρθρου 16- η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει το άρθρο 28 του Συντάγματος που ορίζει ότι «οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου». Αφού εντοπίσει παγκόσμιας εμβέλειας πανεπιστήμια που θέλουν να επεκταθούν στην Πατρίδα μας θα συνάψει  διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες στις οποίες εδρεύουν και θα ανοίξει την πόρτα για την ανάπτυξη παραρτημάτων τους στην Ελλάδα. Πάντοτε βέβαια με κριτήρια που θα θέσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και διασφαλίσεις εποπτείας από το κράτος, όπως γίνεται για τα δημόσια.  

Η εγκατάσταση ξένων, υψηλού κύρους πανεπιστημίων στην Πατρίδα μας, θα είναι μια αρχή, ένα βήμα, αλλά όχι η λύση. Γι΄αυτό οφείλουμε όλοι να συμπράξουμε στην συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για την αλλαγή του άρθρου 16. Έτσι ώστε η Πατρίδα μας να γίνει κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού. Να μην διώχνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Να εισάγουμε, αντί να εξάγουμε φοιτητές. Εδώ να δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Εδώ να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση. Εδώ να παράγουμε Παιδεία.