Του Ηλία Προύφα
Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 1919, στις δέκα και μισή, ελληνικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας Γεώργιου Λεοναρδόπουλου, μπήκαν στην πόλη της Ξάνθης.
Επικεφαλής των στρατευμάτων Τέθηκε ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού, Γαβριήλ Λαδάς.
Η Ξάνθη, έπειτα από 500 χρόνια τουρκικού ζυγού και βουλγαρικής κατοχής ήταν ελεύθερη. Ήταν πάλι ελληνική.
Η παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου 2019
Την Κυβέρνηση στην Ξάνθη εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, εκπρόσωπο της Περιφέρειας ΑΜΘ τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης Κωνσταντίνο Κουρτίδη, τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο.
Σημειώνουμε ότι από το 2019 καθιερώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης, με από πρόταση του καθηγητή Δημήτρη Γκαγκαλίδη η αναπαράσταση της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στην Ξάνθη, από μαθητές των σχολείων της πόλης μας, με τίτλο «Στα βήματα της Απελευθέρωσης».
Οι πολιτειακές αρχές του τόπου, μαθητικές αντιπροσωπείες και πλήθος κόσμου μεταβαίνουν στην πλατεία Δικαστηρίων (Μ. Βόγδου), όπου έχει οριστεί η αφετηρία της πομπής, η οποία θα «περπατά»… στα «βήματα της Απελευθέρωσης»
Η ιστορία έχει συνέχεια:
Φέτος «Στα βήματα της Απελευθέρωσης» τέθηκε επικεφαλής της σημαίας των σχολείων ο τρισέγγονος του Ανθυπολοχαγού Γαβριήλ Λαδά, ο μαθητής Γιώργος Δαστερίδης, ο οποίος παρέδωσε την Ελληνική Σημαία στο Διοικητή του Δ’ΣΣ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο.
Το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης
Τη στρατιωτική παρέλαση άνοιξε η τιμημένη μπάντα του Δ’ Σώματος Στρατού που πήρε τη θέση της δίπλα στους επισήμους, συνοδεύοντας άψογα με τα εμβατήριά της την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων.
Ακολούθησε η Πολεμική Σημαία και τμήμα πολεμικών Σημαιών των σχηματισμών και Μονάδων Φρουράς Ξάνθης.
Τα πεζοπόρα τμήματα του 1ου Τάγματος, οι πρωτομάστορες της Νίκης, το δαφνοστεφανομένο Πεζικό, οι θρυλικοί Μαυροσκούφηδες, το ένδοξο Πυροβολικό, οι λεβέντες του Μηχανικού και των Διαβιβάσεων, έδωσαν το στίγμα τους και ακολούθησε η Διμοιρία Σύγχρονου Μαχητή, με εξαιρετικό εξοπλισμό που τους επιτρέπει να επιχειρούν σε οποιοδήποτε πεδίο, με τις οποιεσδήποτε συνθήκες.
Θερμά χειροκροτήματα δέχθηκε η Διμοιρία Ειδικών Δυνάμεων που εδρεύει στην περιοχή και έχει συνδέσει την αποστολή της με τις ιδιαίτερες ικανότητες των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν στη δύναμή της, καθώς η πίστη, η αφοσίωση, η πειθαρχία και η καθημερινή επιχειρησιακή εκπαίδευση, μέρα και νύχτα, δίνει το πλεονέκτημα της άριστης ανταπόκρισης, ακόμη και στις ακραίες συνθήκες.
Την παρέλαση έκλεισε η Διμοιρία Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ξάνθης, Νέστου και Εχίνου που εκπαιδεύονται στα τάγματά τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναπτύσσουν τις κεκτημένες ικανότητές τους σε ασκήσεις συνεργασίας με τμήματα και σχηματισμούς του Δ΄ Σώματος Στρατού
Ο έχων το γενικό πρόσταγμα Συνταγματάρχης Πεζικού Στέργιος Δήμος, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης έδωσε αναφορά στον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο που παρακολουθούσε από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση, πλαισιωμένος από όλους τους Διοικητές των μονάδων και σχηματισμών του Σώματος.
Την Παρέλαση των Ελευθερίων της Ξάνθης, εκφωνούν με ευθύνη του Δήμου Ξάνθης, εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, οι Χρήστος Κοσμάς και Τηλέμαχος Αρναούτογλου.