13.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣυμμετοχή και κατευθύνσεις ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων PESCO και...

Συμμετοχή και κατευθύνσεις ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων PESCO και EDIDP

Υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Ιουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, συνάντηση εμπλεκομένων φορέων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Εκτός από τον κ. Παναγιωτόπουλο, στη συνάντηση συμμετείχε το σύνολο της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, οι υπεύθυνοι επιτελείς από τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου και τα Γενικά Επιτελεία, καθώς και αρμόδιοι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιριών που είναι επικεφαλής στις ευρωπαϊκές κοινοπραξίες που δημιουργήθηκαν και διεκδίκησαν με επιτυχία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεσσάρων προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης επιτυχίας που σημειώθηκε μετά τη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου, της αμυντικής βιομηχανίας, των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επιτεύξεως συγκεκριμένου αποτελέσματος προς όφελος της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρεμβάσεως που έκανε ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος:

«Καλώς ήρθατε και συγχαρητήρια!

Είναι χαρά μας να σας υποδεχόμαστε εδώ με πλήρη εκπροσώπηση από τα Γενικά Επιτελεία αφενός για να σας συγχαρούμε. Αυτό έγινε, άρα πάμε στο επόμενο και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε από δω και πέρα, διότι αυτό που έγινε είναι σπουδαίο  αναμφισβήτητα, αλλά ανεβάζει και τον πήχη, δημιουργώντας πλέον και άλλου τύπου ευθύνες και απαιτήσεις.

Ξέρω ότι η επιτυχία της Ελλάδας, να επιτύχει την έγκριση τεσσάρων υποβληθεισών προτάσεων από το EDIDP, ασφαλώς και οφείλεται σε δουλειά που έχει να κάνει με βάθος χρόνου. Δεν είναι χθεσινή υπόθεση, ούτε ήρθα εδώ να την καρπωθώ προσωπικά για λογαριασμό της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου. Κάθε άλλο! Επειδή, ίσως να έχετε αντιληφθεί, εδώ πλέον καλούμαστε να πάρουμε  σε πολύ συμπυκνωμένο χρόνο πάρα πολλές κρίσιμες αποφάσεις, να φύγουμε από μία περίοδο σχετικής ακινησίας ή υπερβολικής εξάρτησης από λόγια και εξαγγελίες αλλά ελάχιστες πράξεις. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο διάστημα να φύγει έτσι, πρέπει τώρα λοιπόν να κάνουμε πράγματα.

Ως Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου, είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι και συντονισμένοι ως προς αυτό και προχωρούμε με πολύ ταχείς ρυθμούς γιατί, όπως σας είπα, οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να δεχτούμε να χαθεί άλλος χρόνος. Έτσι και με την PESCO, έτσι και με το EDIDP!

Το ζητούμενο από δω και πέρα είναι πώς την Εθνική επιτυχία έγκρισης τεσσάρων προτάσεων που υποβάλατε, σε συνέργεια μεταξύ ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκής κοινότητας υπό την έγκριση των Επιτελείων όσον αφορά στην περιγραφή των απαιτήσεων πώς αυτό θα μεταφραστεί, όχι σε ακόμα μία ερευνητική προσπάθεια, αλλά σε αποτέλεσμα, δηλαδή σε κάποιο τελικό προϊόν το οποίο θα τεθεί στη διάθεση μεταξύ άλλων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πήραμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε εδώ, προκειμένου να καταθέσετε την άποψή σας,. Κρατήστε ότι ως Υπουργείο, θέλουμε να ασκήσουμε πολύ εντατική εποπτεία με όρους όμως συνέργειας και βοήθειας, όχι αυστηρού ελέγχου. Ασφαλώς πρέπει να υπάρχει έλεγχος, αλλά το Υπουργείο είναι δεσμευμένο να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και κάθε κομμάτι της, όμως πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα, διότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η ζημιά από το ευτύχημα να εγκριθούν οι προτάσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κέρδος της έγκρισης αυτών των προτάσεων και ενδεχομένως η πόρτα που άνοιξε τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την πολύ μεγαλύτερη πόρτα που θα ανοίξει από την επόμενη προγραμματική περίοδο που ξέρετε πόσο τεράστιος αριθμός κονδυλίων θα αφιερωθεί προς την Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως στρατηγική πλέον στόχευση, η πόρτα αυτή θα κινδυνεύσει να κλείσει, αν δεν παραχθούν αποτελέσματα τώρα.

Επομένως πρέπει να εξασφαλίσουμε όλοι, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία με τη δική του προσέγγιση, ότι θα παραχθούν αποτελέσματα από την ερευνητική προσπάθεια που θα γίνει, από τη χρηματοδότηση  που θα τύχουν αυτές οι ερευνητικές προσπάθειες θα παραχθούν αποτελέσματα. Θυμίζω ότι πριν από 1-2 μήνες περίπου αποφασίσαμε στη σύσταση μιας ομάδας χάραξης Πολιτικής, στελεχωμένη από Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αναφέρονται στο γραφείο του Υπουργού, προκειμένου όχι μόνο να παρακολουθήσουμε όλη την πορεία χρηματοδότησης και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  αλλά να δημιουργήσουμε εντέλει με νομοθετική παρέμβαση, τον ενδιάμεσο φορέα που θα είναι το αυτόνομο εργαλείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να επεξεργάζεται και να υποβάλει προτάσεις για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, φυσικά προτάσεις που αντανακλούν ευθέως στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Αυτό θα είναι μία θεσμική κοσμογονία για το Υπουργείο, γιατί πλέον θα καταστεί, θα έλεγα, αυτόνομο και ανεξάρτητο, στο να μπορεί να υποβάλει τις δικές του προτάσεις που ανάγονται στην Άμυνα και την Ασφάλεια κυρίως. Ξέρετε καλύτερα από μένα ότι δεν μπορούν αυτές να αφορούν σε οπλικά συστήματα, αλλά δεν υπάρχουν μόνο τα οπλικά συστήματα στην Άμυνα και την Ασφάλεια, υπάρχει πλήθος άλλων ευκαιριών που ανάγονται φυσικά στις νέες τεχνολογίες, επιτήρηση εποπτείας, κλπ, τις οποίες θα μπορούσαμε και πρέπει ως Υπουργείο  να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, δεδομένων των αναγκών, των συνθηκών και των προκλήσεων.  Για αυτόν το λόγο θα ήθελα πραγματικά να έχουμε στενή επαφή και συνεργασία, εσείς η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, ο ιδιωτικός τομέας στον τομέα της Άμυνας. Είναι στρατηγική επιλογή μας να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, το διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους, αλλά δεν μένουμε μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων και εξαγγελιών, το κάνουμε και πράξη.

 Όσοι παρακολουθείτε τι γίνεται στην Αμυντική Βιομηχανία της χώρας θα διαπιστώσετε μικρές νίκες εδώ και εκεί, πολλά προβλήματα ασφαλώς, κάποια από αυτά επιμένουν επικίνδυνα, όπως ας πούμε το πρόβλημα της ΕΑΒ. Ωστόσο δεν πειράζει κι αυτό είναι στο χέρι μας να κάνουμε τα πάντα για να βελτιώσουμε την κατάσταση, γιατί όχι, να απογειώσουμε τις δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας,  η οποία φυσικά δεν περιορίζεται μόνο σε εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο, αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι μπορεί πολλά περισσότερα να προσφέρει η βάση της λογικής μάλλον είναι πολύ δεδομένη, είναι ότι όταν μία χώρα σαν την Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό το επίπεδο, αυτή την ποιότητα, αυτή την επιχειρησιακή ετοιμότητα, λόγω των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τότε αυτές οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορεί παρά να υποστηρίζονται από μία Αμυντική Βιομηχανία που πραγματικά τις συνδράμει. Το ό,τι δεν συνέβη αυτό, στο βαθμό που έπρεπε να έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι ένα πρόβλημα που εμείς τώρα καλούμεθα να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε, αλλά στόχος είναι να συμβεί και αν παρακολουθείτε τι συμβαίνει ας πούμε στα ναυπηγεία,  θα δείτε ότι η προσπάθεια αυτή εντατικοποιείται και θα υπάρχει και ένας άλλος παράγων ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπόψη.  Πλέον έχουμε εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από πάρα πολλούς «παίκτες» εκτός Ελλάδας. Επομένως θα προκύψουν κι άλλες ευκαιρίες για συνεργασίες, για συνέργειες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας, μαζί με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της παραγωγής Αμυντικού Υλικού.

Όταν με το καλό το επιτρέψουν οι συνθήκες υγειονομικής φύσεως -πιστεύω ότι αυτό θα γίνει από το τέλος αυτού του μήνα- θα έχουμε πάρα πολλές επισκέψεις από ξένους «παίκτες»,  αρχής γενομένης με τους Ισραηλινούς που είδαμε πριν από δύο – τρεις εβδομάδες και εξέφρασαν πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για να έρθουν εδώ και να συζητήσουμε προοπτικές εισόδου τους στην Ελλάδα με όρους συνέργειας βέβαια με οίκους του εξωτερικού.

Δεν σας κρύβω ότι σε μία περίπτωση τουλάχιστον, το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους Ισραηλινούς έχει να κάνει και με την δική σας επιτυχία, ότι δηλαδή είχαμε αυτήν την επιτυχία της έγκρισης των τεσσάρων προγραμμάτων του EDIDP και φυσικά αυτό προσελκύει και το ενδιαφέρον των τρόπων που ήδη κατέχουν τεχνογνωσία σε ορισμένα επίπεδα παραγωγής υλικού και θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή την αναδυόμενη ευκαιρία της συνέργειας,  με εταιρείες μιας χώρας κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει πρόσβαση  σε αυτά τα συστήματα (PESCO, EDIDP κλπ), δεν είναι λοιπόν όπως καταλαβαίνετε φιλανθρωπική η πρόθεση, αλλά πρόθεση αμοιβαίου οφέλους, από αυτό έχουμε να κερδίσουμε και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να οργανώσουμε το σύστημα έτσι ώστε να υπάρχει πραγματική πρόοδος και πραγματικό αποτέλεσμα.

Όπως σας είπα είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η ευκαιρία να μη σπαταληθεί ως ένα ακόμα διάστημα στο οποίο θα διεξάγεται έρευνα, θα καταναλίσκονται  ευρωπαϊκά κονδύλια και τελικά στο τέλος της ημέρας,  στο τέλος αυτής προσπάθειας δεν θα υπάρχει κάτι απτό να επιδειχθεί, διότι αν συμβεί αυτό, τότε σας λέω ότι τα πράγματα Θα δυσκολέψουν για το μέλλον και δεν θέλω να δυσκολέψουν,  θέλουμε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο, διότι αυτό συνεπάγεται όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Να δούμε λοιπόν,  για να μην μακρηγορώ, μία προς μία τις προτάσεις σας, να δούμε κατά πόσον οι προδιαγραφές των προϊόντων που καλείστε τώρα να αναπτύξετε συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις των Επιτελείων και αυτό ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, εάν ή στο βαθμό που δεν συμβαδίζουν στο απόλυτο, να συντονιστούμε για να τις προσαρμόσουμε και από κει και πέρα να έχετε στο μυαλό σας, δεν είναι απαραίτητο τώρα να λύσουμε όλα  τα ζητήματα, αλλά έχετε στο μυαλό σας και στον προγραμματισμό σας να θέσουμε κάποια, στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα για να δούμε πώς πάμε από δω και πέρα.  Το Υπουργείο και η  Στρατιωτική ηγεσία, δηλώνουμε ότι θέλουμε να συνδράμουμε την προσπάθεια σας,  δεν μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά αυτό θα γίνει με όρους παραγωγής αποτελέσματος. Αποτελέσματος, το οποίο θα είναι μετρήσιμο, θα είναι απτό και εξάλλου  θα αξιολογηθεί από τους φορείς που ενέκριναν την πρόταση σας.  Κάθε τι άλλο για μένα θα είναι αποτυχία και θα είναι αποτυχία η οποία θα υπονομεύσει και το μέλλον αυτών των προσπαθειών.

Επομένως, όσο πραγματικά χαιρόμαστε και ζητώ να το δεχτείτε αυτό πραγματικά, είναι χαρά μας που σημειώθηκε αυτή η επιτυχία της έγκρισης  των τεσσάρων προτάσεων, άλλο τόσο έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ότι, από δω και πέρα θα πάμε με στιβαρά βήματα, συγκεκριμένα βήματα και έχοντας κατά νου την παραγωγή τελικού αποτελέσματος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.  Καταλαβαίνετε ότι η Ευρώπη αρχίζει και βλέπει πολύ σοβαρά τον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας και ιδίως την χρηματοδότηση προγραμμάτων, που ανάγονται, στην άμυνα και την ασφάλεια δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, αυτό επιτάσσουν οι συνθήκες, οι  προκλήσεις  για όλη την Ευρώπη όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά επειδή η Πατρίδα μας πάντα είχε έναν ορατό ρόλο σε αυτό το πλέγμα Άμυνας και Ασφάλειας και λόγω των συνθηκών που εμείς αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει τώρα να βρούμε την ευκαιρία και να  διαδραματίσουμε ένα ρόλο κεντρικό,  σε αυτή την σε αυτή τη συνθήκη, να είμαστε δηλαδή από τις χώρες που θα οδηγήσουν την προσπάθεια για την δημιουργία ενός πλέγματος Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας.

Και φυσικά σε όλο αυτό το σύστημα η PESCO και κατ’ επέκταση το EDIDP,  νομίζω ότι σιγά-σιγά βλέπουν τον ρόλο τους να αναβαθμίζεται, εκεί που κάποτε ήταν μία παράγραφος, μία υποσημείωση στη συνθήκη της Λισαβόνας τώρα γίνεται  κεντρικός όρος, ο οποίος πρέπει να αναχθεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θεωρώ λοιπόν ότι, είναι μία ευκαιρία, τα προσόντα που έχει η χώρα μας, δηλαδή ενεργές επιχειρησιακά έτοιμες, παρούσες Ένοπλες Δυνάμεις, ακαδημαϊκή κοινότητα με εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό ταλέντο, κάποια είδη συγκεκριμένα δείγματα γραφής ως προς τις δυνατότητες αυτού του ταλέντου, έχω και εγώ προσωπικά υπόψη μου αυτό,  αλλά και έναν ιδιωτικό τομέα ζωντανό ενεργό στην Αμυντική Βιομηχανία, σε συνδυασμό με τις εταιρίες που ελέγχονται από το Δημόσιο τομέα και εκεί θα δούμε τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε σας διαβεβαιώνω, ότι ξοδεύουμε πάρα πολλές ώρες εδώ πέρα, κάθε μέρα για να προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε με όλες αυτές τις εταιρείες, πρέπει να τα συγκεράσουμε και να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας.

Και το όφελος της χώρας είναι η παραγωγή, Αμυντικού Υλικού εγχωρίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  και φυσικά τις δυνατότητες. Δεν μπορούμε να γίνουμε από τη μία μέρα στην άλλη Ισραήλ, ασφαλώς εξάλλου το Ισραήλ όπως ξέρετε έχει ένα προϋπολογισμό στο Υπουργείο Άμυνας του, 36 ενώ εμείς έχουμε 530 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι χαοτική.  Όμως μπορούμε, με μικρά βήματα να αρχίσουμε να παράγουμε κι εμείς έργο, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες ενδεχομένως για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, δεν μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε.

Παράδειγμα στον τομέα των UAVs, όπου η Ελλάδα έχει προϊόν εδώ και πάρα πολύ καιρό πριν όμως ακόμα ακόμα συζητάμε, μετά από 30-40 χρόνια το πρώτο προϊόν που παράχθηκε, την ανάγκη να αποκτήσουμε το εθνικό UAV  λόγω του ότι ενδεχομένως, οι γείτονές μας έχουν κάνει μία πολύ πιο οργανωμένη μία πολύ συγκροτημένη προσπάθεια, εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουν ήδη αναπτύξει το δικό τους στόλο, δεν θα είναι η διαφοροποιός, ο διαφοροποιός  παράγων είναι η παραγωγή του Εθνικού UAV,  αλλά νομίζω είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε αρκετά γρήγορα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το έχουμε εξαγγείλει πρέπει να το οργανώσουμε. Και επειδή βλέπω τώρα να αναπτύσσονται σιγά-σιγά οι συνθήκες να μπορεί να γίνει αυτή η οργάνωση, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή  την ευκαιρία, το λέω μόνο ως παράδειγμα επειδή δεν είναι μόνο η υπόθεση του UAV  και η πρόταση η συγκεκριμένη που έχει κατατεθεί και οι άλλες οι προτάσεις σχετικά με την επιτήρηση σχετικά με την διαλειτουργικότητα, σχετικά  με την κυβερνοάμυνα, που είναι εξαιρετικά νομίζω, σημαντικό, δημιουργούν πεδίο δόξης λαμπρό.

Πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε, πώς θα πάμε σε μία διαδικασία όπου, θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, θα υλοποιηθεί η πρόταση, θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά θα παράξουμε και το τελικό αποτέλεσμα ή κάτι το οποίο να κατευθύνει, σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

Και πάλι συγχαρητήρια, κρατήστε ότι εμείς είμαστε εδώ για να σας συνδράμουμε, γιατί πραγματικά είμαστε πάρα πολύ αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε τώρα με γρήγορα, συγκεκριμένα και μεθοδικά και αποτελεσματικά βήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά,  όπως σας είπα οι  συνθήκες το επιβάλλουν αλλά και ο τρόπος που δουλεύουμε αν θέλετε, το επιτάσσει γιατί, είναι η ώρα των αποφάσεων και είναι η ώρα θα έλεγα να οργανώσουμε την επόμενη μέρα και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μας έλαχε αυτό το καθήκον, αυτή η δυσκολία, αλλά η δυσκολία είναι και η πρόκληση για μένα είναι ευκαιρία, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε τίποτα λιγότερο. Και πάλι συγχαρητήρια».