Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος -ως Επικεφαλής Υψηλόβαθμος Εθνικός Αντιπρόσωποςτης Ελλάδας, στην Επιτροπή Ανθεκτικότητας (Resilience Committee) του ΝΑΤΟ- στις 25 και 26Απριλίου 2023 συμμετείχε στις εργασίες του Συμποσίου του ΝΑΤΟ για την Ανθεκτικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας.Τα βασικά αντικείμενα του Συμποσίου ήταν:
- Η ενδυνάμωση της Ανθεκτικότητας της Συμμαχίας.
- Οι Κρίσιμες Υποδομές και η Ασφάλεια Εφοδιασμού.
- Τα Δεδομένα (Data)και ο ρόλος τους (δυνατότητες και παγίδες) στην Ενδυνάμωση της Ανθεκτικότητας.
- Η Κοινωνική Ανθεκτικότητα.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, επισημάνθηκε ότι:
- Για την επίτευξη της Ανθεκτικότητας τόσο σε εθνικό όσο και Νατοϊκό επίπεδο, απαιτείται απόφαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
- Οι ενέργειες για την επίτευξη της Ανθεκτικότητας σε επίπεδο Συμμαχίας αποτελούν το έναυσμα των ευρύτερων εθνικών ενεργειών για την διαμόρφωσή της και σε εθνικό επίπεδο.
- Η έννοια της Ανθεκτικότητας εμπεριέχει τόσο την κρατική όσο και ατομική διάσταση και για την επίτευξή της απαιτείται η συνέργεια πολλών φορέων (ή ενδιαφερομένων μερών) και η αυτό-οργάνωση της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο.
- Η ηγεσία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναδυόμενων υβριδικών απειλών και η Ανθεκτικότητα συμβάλει στην αποτροπή τους.
- Απαιτείται να δοθούν κίνητρα συνεργασίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που κατέχουν ή/και διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές μέσω :
- Νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.
- Συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Διερεύνησης των αμοιβαίων οφελών που θα επιτευχθούν.
- Συμμετοχής του εκάστου μέρους στις διεργασίες του άλλου.
- Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών αποτελεί αποφασιστικό σημείο για την επίτευξη της Ανθεκτικότητας.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ενημέρωσε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, για τον οδικό χάρτη ενεργειών της χώρας μας για την ενίσχυση της Ανθεκτικότητάς της, μέσω της ολιστικής προσέγγισης και της εμπλοκής του συνόλου της κοινωνίας και των ενδιαφερόμενων φορέων (Whole-of-societyapproach).
Επεξήγησε επίσης, ότι σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, οι εθνικές ενέργειες κατευθύνονται προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, εν όψει της Σύσκεψης Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους (Ιούλιος 2023).
Επιπρόσθετα τόνισε, ότι σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επαύξηση της Ανθεκτικότητας της χώρας μας, έναντι των υβριδικών απειλών, περιλαμβάνουν την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και εν συνεχεία την υλοποίηση των απορρεόντων Εθνικών Στόχων Ανθεκτικότητας.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συλλογικής ανθεκτικότητας εντός της Συμμαχίας, με σκοπό να προάγει την επίγνωση της κατάστασης και τη διαβούλευση, ώστε να εντοπισθούν και να μετριασθούν οι ευπάθειες και οι εξαρτήσεις των κρίσιμων υποδομών.