13.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Πρωτοβουλίας ADRION στη...

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου στη Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Πρωτοβουλίας ADRION στη Βενετία

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε, σήμερα Τρίτη 04 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία. Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini), Σλοβενίας, κ. Μαριάν Σάρετς (Marjan Šarec), Κροατίας κ. Μάριο Μπάνοτζιτς (Mario Banožić), Μαυροβουνίου κ. Ράσκο Κόνιεβιτς (Raško Konjević) και Αλβανίας κ. Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi).

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION αποτελεί υπόδειγμα επιτυχούς περιφερειακής συνεργασίας σε τομείς μείζονος προτεραιότητας και σημασίας, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα του Πολεμικού Ναυτικού των Κρατών-Μελών της Πρωτοβουλίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως μέσω των δραστηριοτήτων της Πρωτοβουλίας ADRION, ενισχύονται τα μέσα και οι μηχανισμοί των χωρών της ADRION έναντι κοινών απειλών και η κοινή θαλάσσια επιτήρηση, γεγονός που συμβάλει στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, περιοχή εξόχως σημαντική για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, το ελεύθερο εμπόριο και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί το βασικότερο όχημα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ προωθεί τη συνολική ανάπτυξη και ευημερία.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Πρωτοβουλία ADRION εδράζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS) .

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Ιταλό Ομόλογό του, κ. Γκουερίνι, κατά την οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής αναθεωρητικών συμπεριφορών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη.

H Σύνοδος των Υπουργών ADRION υιοθέτησε την κατωτέρω Κοινή Δήλωση:

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ :

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ,

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ,

ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ,

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ (ADRION)

______________________________________________________________

Εμείς, οι Υπουργοί Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μαυροβουνίου και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας συνεδριάσαμε στη Βενετία την 4η Οκτωβρίου 2022.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου,

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου ότι η συνεργασία μας εδράζεται στον πλήρη  αμοιβαίο σεβασμό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίσαμε τη σημασία της  συνεργασίας μας στο πλαίσιο της ADRION, ως επιτυχές παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας η οποία εγκαθιδρύθηκε το 2004 και βασίζεται: στην συμπεριληπτικότητα, στις κοινές αξίες και στο κοινό συμφέρον για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην λεκάνη Αδριατικής και Ιονίου.

Αναγνωρίσαμε και εξήραμε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την Πρωτοβουλία ADRION κατά την περίπου εικοσαετή περίοδο συνεχών δραστηριοτήτων  και δέσμευσης της για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας, και την πλήρη επίγνωση της καταστάσεως ασφαλείας  στη Λεκάνη Αδριατικής – Ιονίου.

Εκτιμήσαμε την πολύτιμη συνεισφορά που προσέφερε η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) ως εργαλείο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε κύριους τομείς πολιτικής προς όφελος όλης της περιοχής.

Αναγνωρίσαμε την επιτακτική ανάγκη να ανταπεξέλθουμε σε ένα αυξανόμενο εύρος προκλήσεων και κινδύνων της θαλάσσιας ασφάλειας και να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές που επηρεάζουν την περιφερειακή μας ασφάλεια και σταθερότητα, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και η διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Τονίσαμε τη σημασία της διατήρησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των χωρών μας, για να επιτύχουμε ένα βελτιωμένο επίπεδο ναυτικής ασφάλειας και να ενισχύσουμε την κοινή μας ικανότητα για παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών, Έρευνας και Διάσωσης και Ανάπτυξης Δυνατοτήτων.

Η ADRION, μέσω και του επιχειρησιακού της στοιχείου, της ναυτικής δύναμης «On Call Maritime Force» (OCMF), έχει αποδειχθεί αξιόπιστο εργαλείο για τα εξής:

●          Προώθηση της εκπαίδευσης, της ενσωμάτωσης, της ανάπτυξης δυνατοτήτων, της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης,

●          Επίτευξη αξιόπιστης ναυτικής παρουσίας στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου, όταν ενεργοποιείται,

●          Επίτευξη Ναυτικής Προστασίας και τεχνογνωσίας για το περιφερειακό ναυτιλιακό περιβάλλον.

Με Γνώμονα  την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση   της συνεργασία μας, ενθαρρύνουμε τους Αρχηγούς Ναυτικού της ADRION:

●          να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έγκρισης της αναθεωρηθείσης από τα κράτη – μέλη Τεχνικής Διευθέτησης,

●          να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την προβολή της πρωτοβουλίας,

●          να προωθήσουν και να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές, τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν και τα διδάγματα που αποκόμισαν εντός της ADRION σε φόρουμ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ,

●          να ενισχύσουν την αξιοποίηση δυνατοτήτων, διερευνώντας την υλοποίηση της αντίληψης «συνένωσης και κοινής χρήσης» στα εθνικά μέσα, ώστε να εντοπίσουν και να αναπτύξουν κοινές απαιτήσεις και να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες,

●          να επαυξήσουν, μέσω μιας προσέγγισης με μεγάλα βήματα, την κοινή Επίγνωση Καταστάσεων στον ναυτικό τομέα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό ήδη υφιστάμενα εργαλεία, όπως το Εικονικό Κέντρο Περιφερειακής Ναυτιλιακής Κίνησης (Virtual-Regional Maritime Traffic Centre).

●          να προωθήσουν την Ναυτική Προστασία στην περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου μέσω της ενεργοποίησης της OCMF σύμφωνα με τον προγραμματισμό που σχεδιάστηκε,

●          να επιδιώξουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό με επιχειρήσεις  του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εντός της Περιοχής Ευθύνης της ADRION,

●          να εξερευνήσουν οποιοδήποτε επιπρόσθετο πεδίο δραστηριότητας, κοινού ενδιαφέροντος το οποίο δύναται να λειτουργήσει προς όφελος της ADRION.

Εγκρίθηκε κατά την Υπουργική Διάσκεψη της ADRION της 4ης Οκτωβρίου 2022 στη Βενετία