13.3 C
Athens
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά σε Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική &...

Συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά σε Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία στα Ιωάννινα

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε Ημερίδα με κεντρικό θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία (GREEK ASSOCIATION FOR ATLANTIC & EUROPEAN COOPERATION – G.A.A.E.C.), στα Ιωάννινα.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στην ενότητα της εκδήλωσης με τίτλο «Οι νέες παγκόσμιες και περιφερειακές συμμαχίες σήμερα, ΝΑΤΟ – ΕΕ, επιπτώσεις για την Ελλάδα», την οποία συντόνισε η κ. Δέσποινα – Ινώ Αφεντούλη Διευθύντρια Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤO,και συνομιλητές τον Βουλευτή κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος του G.A.A.E.C. κ. Θεοδόσιος Γεωργίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας,ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, ως ομιλητές, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Στην ομιλία του, με θέμα: «Η θέση της Ελλάδας σήμερα, παράγων ασφάλειας και αξιόπιστος Εταίρος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε ένα εκλεκτό ακροατήριο και γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την «Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» για την ευγενική της πρόσκληση. 

Θα ήθελα, πριν ξεκινήσω, να συγχαρώ την Ένωσή σας διότι συνεχίζει εδώ και 30 χρόνια με το ίδιο σθένος το πολύπλευρο έργο της και συμβάλλει σημαντικά στην επιμόρφωση και εκπαίδευση των πολιτών, σε θέματα σχετικά με τις γεωπολιτικές ισορροπίες και μεταβολές, με επίκεντρο πάντα την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας σε όλους τους τομείς συνεργασίας με την Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Κυρίες και κύριοι,

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, διαχρονικά, αποτελεί τον πυρήνα συμφερόντων και αλληλεπίδρασης ισχυρών παγκόσμιων και περιφερειακών δρώντων. Η Ελλάδα ευρισκόμενη σε αυτό το σημείο τομής των τριών ηπείρων, έχει αποκτήσει μια υψηλή γεωπολιτική αξία, η οποία εκτός από δυνητικά πλεονεκτήματα, επιφορτίζει τη Χώρα μας και με την ευθύνη διατήρησης της ασφάλειας και της ειρήνης.

Ο κόσμος αλλάζει, και οι αλλαγές γίνονται πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας είναι πλέον πολυπαραγοντικό, πολυδιάστατο και ρευστό. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν και αβέβαιο. Η ώσμωση μεταξύ των κοινωνιών σε συνδυασμό με τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και η εμφάνιση νέων ισχυρών κέντρων εξουσίας (Κίνα), έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό και την αστάθεια. Τα εθνικά γεωγραφικά σύνορα δεν αποτελούν πλέον τα όρια των συγκρούσεων, γεγονός που καθιστά την ανάγκη έγκαιρης αναγνώρισης και ταυτοποίησης των απειλών επιτακτική και βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ασφάλειας της κοινωνίας μας.

Νέες μορφές απειλών έρχονται να προστεθούν στις ήδη γνωστές. Ο κυβερνοπόλεμος, ο υβριδικός πόλεμος και οι νέες μορφές τρομοκρατίας έχουν αντικαταστήσει τον παραδοσιακό μηχανισμό της άμεσης σύγκρουσης. Παράλληλα, η ευκολία πρόσβασης στην πληροφορία, σε συνδυασμό με τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο διακινουμένων πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν αναγάγει το διαδίκτυο σε βασικό εργαλείο όσων αποσκοπούν στη διαμόρφωση μιας κατάστασης αστάθειας. 

Η «εργαλειοποίηση» καταστάσεων που πηγάζουν από πολεμικές συγκρούσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο (Αφγανιστάν, Σομαλία) και από την εκμετάλλευση του ονείρου των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνιών για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αποτελεί πλέον συνηθισμένη τακτική δρώντων που επιθυμούν την αύξηση της γεωπολιτικής τους επιρροής και οραματίζονται την ανασύσταση αυτοκρατοριών του παρελθόντος. Η Χώρα μας, στο πρόσφατο παρελθόν βίωσε έντονα τη νέα αυτή πρακτική «πίεσης», υπό τη μορφή των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες στην ουσία καθοδηγούνταν να εισέλθουν βίαια στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Η πίεση όμως δεν εξαντλείται, σε ότι αφορά τη Χώρα μας, στην εκμετάλλευση των κυμάτων των μεταναστών. Οι προκλητικές συμπεριφορές, η απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος, οι ανυπόστατες θεωρίες για διεκδίκηση χερσαίου και θαλάσσιου χώρου καθώς και η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή, πολεμικές συγκρούσεις όπως: ο πόλεμος στη Συρία, η σχεδόν ατέρμονη και κατά καιρούς αναζωπυρούμενη ένταση στην Παλαιστίνη, οι συγκρούσεις στη Λιβύη, η οικονομική και πολιτική κρίση στο Λίβανο, ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη και η διαρκής ανταγωνιστική σχέση Ιράν – Δύσης, αποτελούν συνιστώσες αστάθειας που επηρεάζουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά σχεδόν όλες τις χώρες.

Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πια απλά η διαχείριση ενός προβλήματος κόστους – οφέλους. Είναι ένα πρόβλημα διεθνούς ασφάλειας ειδικά σε χώρες ασταθείς πολιτικά και με χαμηλό επίπεδο υποδομών. Η βιοποριστική ανασφάλεια ως απότοκος της κλιματικής κρίσης αποτελεί ορατή και ασύμμετρη απειλή ενάντια σε ευνομούμενα κράτη. Συνιστά δηλαδή σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας στο πλαίσιο ενός αλληλοεξαρτώμενου κόσμου.

Σε αυτό το εύθραυστο και ευμετάβλητο περιβάλλον, η Ελλάδα οφείλει και το κάνει, να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ασφάλειας. Η πολιτική σταθερότητα αλλά και η αξιοπιστία της Χώρας μας, η εξωτερική της πολιτική, βασισμένη στα διεθνή θεσμικά κείμενα και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και η προσήλωσή της στη Δημοκρατία, είναι τα κύρια και ταυτόχρονα πιο ισχυρά εχέγγυα επιτυχίας αυτού του πολύ σημαντικού και απαιτητικού ρόλου.

Επιδεικνύουμε σαν χώρα, μια ώριμη συμπεριφορά σύμφωνη πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί. Έχει δεσμευτεί ιστορικά και διαχρονικά, να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Η «διαχειριστική» πολιτική των διεθνών εξελίξεων ανήκει  στο παρελθόν. Απαιτείται πλέον η υιοθέτηση μιας πολιτικής με επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα.     

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια  και  συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της Χώρας μας ως παράγοντα ασφάλειας. Με υψηλό επαγγελματισμό, αποφασιστικότητα, αλλά ταυτόχρονα με ψυχραιμία και σύνεση.

Η ποιότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η συνεχής και αποτελεσματική παρουσία τους όπου απαιτείται, έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται αποδέκτες εγκωμιαστικών σχολίων από τους Συμμάχους μας και να αποτελούν το απαραίτητο διπλωματικό «εργαλείο» στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων απειλών.

Στην προσπάθεια αυτή, απαιτούνται συγχρονισμένα βήματα προς πολλές κατευθύνσεις. Η σύναψη Συμμαχιών αποτελεί σαφώς μια ορθολογική επιλογή. Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες σύνθετες απειλές μόνη της. Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και εξασφαλίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ χωρών, που εμφορούνται από τις κοινές αρχές της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ισότητας.

Μέσω των συμμαχιών και των συνεργασιών, το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Χώρας μας, αναβαθμίζεται. Η συχνότητα των επαφών μας ακόμα και με χώρες εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, δηλώνει ότι οι σχέσεις μας με αυτές εμβαθύνονται και μας αναγνωρίζουν πλέον ως έναν ισχυρό και αξιόπιστο παράγοντα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η Χώρα μας, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, παραμένει μια κομβική και συνεπής χώρα σε μια ιδιαίτερη περιοχή με πολλές εντάσεις και συγκρούσεις. Σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή, είναι μια χώρα που τηρεί, από την ένταξη της έως και σήμερα σταθερή άποψη χωρίς δισταγμούς και διλήμματα ως προς το που ανήκει. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι ο θεματοφύλακας των αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Βασική αρχή μας εντός του ΝΑΤΟ, ήταν και είναι η τήρηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεών μας στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να μην είμαστε πιστοί στις παραδόσεις της Ελλάδας, η οποία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, τιμά τις συμμαχίες της. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η ενότητα και ο σεβασμός στη Δημοκρατία αποτελούν τα θεμέλια αλλά και την πηγή ισχύος κάθε Συμμαχίας.

Εντός της ΕΕ, κινούμαστε πάνω στις συμφωνημένες από όλα τα Κράτη – Μέλη γραμμές της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση της ειρήνης, στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και στην ανάπτυξη και εδραίωση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Η στρατηγική μας έχει τρεις προτεραιότητες. Την αντίδραση σε εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις, την ανάπτυξη των ικανοτήτων των εταίρων και την προστασία της ΕΕ και των πολιτών της.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ταχύτατα, κινούμαστε στους άξονες που εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και οδηγούν στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Με εξωστρέφεια, πίστη στις αξίες μας, σεβασμό στον άνθρωπο, πνεύμα συνεργασίας, προσήλωση στις Συμμαχίες μας αλλά και καμία ανοχή σε παράλογες και παράνομες απαιτήσεις συνεχίζουμε με ένα μόνο στόχο. Η Ελλάδα να έχει τον σημαίνοντα ρόλο που αναλογεί στην ιστορία της και τη θέση της και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα νέα στοιχήματα και τις νέες προκλήσεις της εποχής.

Ευχαριστώ πολύ».