13.3 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση Εργασίας Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με Πρέσβη της...

Συνάντηση Εργασίας Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με Πρέσβη της Σερβίας

O Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πραγματοποίησε την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, συνάντηση εργασίας με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα Mr. Dušan SPASOJEVIĆ.

Κύριος άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας και το περιβάλλον ασφαλείας στα Βαλκάνια, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συζήτηση, σχολιάστηκε καταρχάς από αμφότερες τις πλευρές το εξαιρετικό διμερές επίπεδο της Ελληνο – Σερβικής Συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

  • Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας.
  • Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.
  • Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτή διαμορφώνεται από την προσέγγιση της Τουρκίας στις μουσουλμανικές κοινότητες των χωρών των Βαλκανίων.
  • Η τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και κατά πόσο επηρεάζει την γενικότερη σταθερότητα και ασφάλεια των Βαλκανίων.
  • Η Στρατηγική Αντίληψη (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ για την περιοχή των Βαλκανίων.
  • Η εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία.
  • Η ανάλυση των κοινών διμερών προκλήσεων και απειλών ασφαλείας.

Ο Δρ. Μπαλωμένος ανέλυσε τα προβλήματα και τις πιθανές συνέπειες του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ και ο κ. Πρέσβης σχολίασαν από κοινού επίσης, τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, δίνοντας έμφαση στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Αλβανία, τη Σερβία και Κροατία.

Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε η αναθεωρητική της πολιτική εις βάρος της Ελλάδας μέσω αξιοποίησης στρατηγικών υβριδικού χαρακτήρα όπως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, καθώς και η επαύξηση των παραβιάσεων του Ελληνικού Εθνικού Εναερίου Χώρου (FIR Αθηνών) από Τουρκικά Drones UAV’s (BAYRAKTAR, ATR).

Κλείνοντας, τονίστηκε από κοινού, ότι ο ισχυρός διπλωματικός άξονας  Ελλάδας – Σερβίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων,αποτελεί πυλώνα σταθερότητας.