Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος,στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, συνάντηση εργασίαςστο Λονδίνο με τον Διευθυντή Ευρω-Ατλαντικής Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Sebastian Carr κατόπιν πρόσκλησης του.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπωςοι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια,οι προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), η στρατηγική αντίληψη (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ,καθώς και η εμβάθυνση των σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.
Σε σχέση με την διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ουκρανία, ο Δρ. Μπαλωμένοςκαταδίκασε τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και τόνισε, πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από τους συμμάχους της κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, έχει παράσχει σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια αποτελούμενη από ιατρικές προμήθειες και υλικά και ταυτόχρονα, φιλοξενεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες.
Από την πλευρά του ο κ. Sebastian Carr, αφού αναφέρθηκε στην σημαντική βοήθεια που έχει παράσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία, τόνισε την αναγκαιότητα να υποστηριχτεί η Ουκρανία, ώστε να αποτύχει πάση θυσία η επεκτατική πολιτική της Ρωσίας.Τέλος, και οι δύο Διευθυντές, συμφώνησαν ότιο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) και το ΝΑΤΟ έχουν υποχρέωση να το αντιμετωπίσουν.
Για την κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνιατόσο ο κ. Μπαλωμένος όσο και ο κ. ο Carrσυμφώνησαν πως παρά το γεγονός, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίαςσυνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολύπλευρεςπροκλήσεις, που προέρχονται τόσο από εσωτερικές αδυναμίες όσο και από την κακόβουλη επιρροή και τις υβριδικές δραστηριότητες εξωτερικών παραγόντων. Επιπλέον, εθνοκεντρικές τάσεις, εντάσεις,και ο αναθεωρητισμός έχουν γίνει πιο έντονες σε ολόκληρη την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ως στρατηγικού στόχου, καθώς και ως σημαντικού εργαλείου για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του ο κ. Sebastian Carrεπισήμανε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι υψίστης σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο γι’ αυτό, στο προσεχές διάστημα θα εντείνει την παρουσία και την δράση του στην περιοχή.
Όσον αφορά τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη και την απειλή της Ρωσίας, αλλά να στρέψει την προσοχή του και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, διότι υφίστανται και εκεί σημαντικές απειλές, όπως η παράνομη μετανάστευση, οι υβριδικές απειλές και η τρομοκρατία. Επίσης, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις προκλήσεις και τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή (εργαλειοποίηση μεταναστευτικού, ασφάλεια συνόρων κ.λπ.) και τέλος, στηλίτευσε την στρατηγική της Τουρκίας, όπου μέσω της αναθεωρητικής και ακραία επικίνδυνης δράσης της, αποτελεί τον κύριο αποσταθεροποιητικό παράγοντα τόσο στην Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο όσο και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Sebastian Carr αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανορθολογική δράση της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στηλίτευσε τη στάση της σχετικά με τις στενές τις σχέσεις με τη Ρωσία καιτέλος, εξέφρασε την ελπίδα μετά τις Τουρκικές εκλογές να υπάρξει σταθερότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ώστε να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.
Σε σχέση με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ο Δρ. Μπαλωμένοςεπισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή αστάθεια στο διεθνές σύστημα και τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών, το ΝΑΤΟθα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευημερία στον ευρω-ατλαντικό χώρο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ενισχυθούν οι αμυντικές του ικανότητες και να ενδυναμωθεί η ανθεκτικότητά του. Για την αντιμετώπιση δε των μελλοντικών προκλήσεων και απειλών, απαιτείται η ενδυνάμωση των συνεργατικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και των ικανοτήτων τους.
Από την πλευρά του ο ΔιευθυντήςΕυρω-ατλαντικής Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε στην εν λόγω οπτική επισημαίνοντας επιπλέον, την ανάγκη αποφυγής των επικαλύψεων στη δράση και τις πολιτικές των δύο οργανισμών.
Όσον αφορά τη συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ,
τονίστηκε και από τους δύο συνομιλητές η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να διασφαλιστεί, ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρω-ατλαντικής ασφάλειας καθώς επίσης, ότι πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης έναντι των απειλών ασφαλείας και των υβριδικών απειλών.
Τέλος, όσον αφορά την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών, οι Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος καιSebastian Carrλαμβάνοντας υπόψη τοΚοινόΌραμα (Joint Vision)των δύο χωρών για την άμυνα και ασφάλεια,συμφώνησαν σε κοινό πλάνο δράσης (ActionPlan) –που θα αφορά κοινές δράσεις σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο- που θα επισφραγιστεί με την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης[MemorandumofUnderstanding – (MoU)].