13.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση Εργασίας του ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κων. Μπαλωμένου με την Πρέσβη της Εσθονίας...

Συνάντηση Εργασίας του ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κων. Μπαλωμένου με την Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα

O Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας &Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας(ΥΠΕΘΑ )Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, την Πέμπτη 04 Μαΐου 2023, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα κα Karin Rannu.

Κύριος άξονας της συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Εσθονίας και η εξέταση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο όπως αυτό διαμορφώνεται έπειτα από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ και η κ. Πρέσβης της Εσθονίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για:

 Τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 Την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

 Τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες ως κ-μ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 Τις προετοιμασίες των δύο χωρών για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους τον προσεχή Ιούλιο.

 Την από κοινού συμμετοχή και ενεργό δραστηριότητα των δύο χωρών στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας/Per manent Structured Cooperation (PESCO) και DIANA στο πλαίσιο της της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 Την ενεργό συνεισφορά της Ελλάδας στο Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας της Εσθονίας/Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence (CCDCoE).

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και η κα Karin Rannu σε συνέχεια του εξαιρετικού διμερούς επιπέδου της Ελληνο – Εσθονικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, διερεύνησαν τρόπους βελτίωσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Κλείνοντας, τονίστηκε από κοινού, η σημασία της προοπτικής δημιουργίας ενός ισχυρού διπλωματικού και αμυντικού άξονα Ελλάδας–Εσθονίας τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.