13.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣυνάντηση της ΠΟΜΕΝΣ με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας Κατερίνα Παπακώστα

Συνάντηση της ΠΟΜΕΝΣ με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας Κατερίνα Παπακώστα

Αγαπητές/οί Συνάδελφισσες/-οι,

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε θεσμική συνάντηση της ΠΟΜΕΝΣ με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Κατερίνα Παπακώστα στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ρώτας, ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Ηλίας Κολλύρης και η Γραμματέας Ισότητας Φύλων κ. Κατερίνα Κιουρτσίδου.

Η συζήτηση αρχικά περιλάμβανε ενημέρωση της Υφυπουργού, περί της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ αναφορικά με τη σύσταση, το θεσμικό ρόλο και τις δράσεις της, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στην ανάδειξη των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που εντοπίζονται στον στρατιωτικό μηχανισμό σχετικά με περιστατικά έμφυλης ανισότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, έγγραφο με το όποιο έχει ανάδειξη η Ομοσπονδία μας. 

https://pomens.gr/isotita-fylon/deltia-typou/2545-grammateia-isotetas-phylon-pomens-metra-prolepses-kai-antimetopises-tes-endooikogeneiakes-bias-stis-enoples-dynameis?fbclid=IwY2xjawFfyJ9leHRuA2FlbQIxMQABHWcWcvalLlQB5DscZBc886D3Y5IfCi3qg7ZNYmNjAEjjtSgvyu5mD6DNDQ_aem_2oQHrs289LZLIcqnz98i5g

Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε:

α. Στην διαδικασία συλλογής και καταγραφής περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης κ.α από όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, τηλεφωνική γραμμή ΔΚΨΥΕΔ, τα ΚΙΧΝΕ, τα ιατρεία μονάδων, τα Στρατιωτικά Δικαστήρια, τη Στρατονομία, Ναυτονομία, Αερονομία, τα γραφεία στρατιωτικού προσωπικού.

β. Στην διεξαγωγή στατιστικής ερευνάς στις Ένοπλες δυνάμεις.

γ. Στην διεξαγωγή ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  στις στρατιωτικές μονάδες, νοσοκομεία και σχολές, από εξειδικευμένους ομιλητές /τριες  (Σπουδές Φύλου, προσωπικό του ΚΕΘΙ, Συμβουλευτικά κέντρα).

δ. Στην ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση σε επαγγελματίες των Ενόπλων Δυνάμεων που εργάζονται με θύματα ή δράστες όλων των μορφών βίας για τη βία  (Στρατιωτικούς δικαστές, Εισαγγελείς, Στρατολόγοι, Διοικητικοί, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).

ε. Στην δημιουργία  πρωτοκόλλων σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και την εκπαίδευση του(ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΤΕΠ, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, στην εφαρμογή τους.

στ. Στην δημιουργία κόμβου ενημέρωσης του στρατιωτικού προσωπικού στην διαδικτυακή σελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με όλο το διεθνές και εγχώριο θεσμικό πλαίσιο, και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δομές υποστήριξης έμφυλης βίας.

ζ. Στην ανεξάρτητη λειτουργία και εποπτεία του γραφείου Σεξουαλικής βίας του ΓΕΕΘΑ, όπου να τελεί υπό το Γραφείο Ισότητας Φύλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας το σημερινό θεσμικό ρόλο του να προβεί σε μετονομασία με την επωνυμία ¨Γραφείο Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¨. Έτσι, το γραφείο θα μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα περιστατικά εμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, ,σεξουαλική παρενόχληση κ.α), αφού θα στελεχώνεται με Νομικό, κοινωνιολόγο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό.

η. Στην δημιουργία γραμμής καταγγελιών περιστατικών έμφυλης βίας με παράλληλη εξασφάλιση της ανωνυμίας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (chat).

θ. Στην Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και κρατικών φορέων(Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας-ΚΕΘΙ, Συμβουλευτικά Κέντρα, ΕΚΔΔΑ/ΙΝ.ΕΠ), προκειμένου να συνδράμουν με γνώση και καλές πρακτικές πάνω στην εκπαίδευση, στην ευαισθητοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού και την ιχνηλατήσει περιστατικών έμφυλης βίας.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον από πλευράς της Υφυπουργού κ. Παπακώστα   να σταθεί πλάι στις προσπάθειες της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, συμβάλλοντας με την σειρά της στη χάραξη πολίτικων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.                                                     

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΓια τη Γραμματεία Ισότητας Φύλων
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ)Αικατερίνη ΚιουρτσίδουΓραμματέας
pomens papakosta 1

pomens papakosta 2