13.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στην Ελληνο-Αυστραλιανή εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» της Ομογένειας στη...

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιά στην Ελληνο-Αυστραλιανή εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» της Ομογένειας στη Μελβούρνη

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία (22 – 29 Οκτωβρίου 2022), από τον χώρο του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης, παραχώρησε συνέντευξη στην Ελληνο-Αυστραλιανή εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», στον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Σοφιανό. Ακολουθεί ολόκληρο το σώμα της συνέντευξης.

«Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί σειρά σημαντικών επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και όχι μόνο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ), Νίκος Χαρδαλιάς, είχε την ευκαιρία να «συστηθεί» και διά ζώσης στην παροικία μας, με την οποία τον συνδέει μία ιδιαίτερη σχέση, όπως επεσήμανε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Νέο Κόσμο».

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από τη Μελβούρνη για την Καμπέρα συναντήσαμε τον κ. Χαρδαλιά στον φιλόξενο κήπο του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης την Κυριακή το μεσημέρι, μετά την ξενάγησή του στα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου από τον κ. Σπύρο Αλατσά.

Ο ΥΦΕΘΑ συνοδευόταν από το επιτελείο του, αλλά και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, όπως και το Σάββατο, όταν περιηγήθηκε στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» όπου χαιρέτισε εγκάρδια και συνομίλησε με δεκάδες συμπάροικους.

Ως γνωστόν, βρέθηκε επίσης επί της κεντρικής σκηνής, με τους επισήμους και άκουσε τον πρωθυπουργό της Βικτώριας, Daniel Andrews, αλλά και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Πολιτείας, Matthew Guy, όχι μόνο να εξυμνούν τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά και να μιλούν Ελληνικά.

«ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ»

Ποια τα συναισθήματά του εκείνη τη στιγμή κατά την οποία κορυφαίοι αξιωματούχοι της Βικτώριας επαινούν κάθε τι Ελληνικό, ενώ από κάτω παρευρίσκονται χιλιάδες Έλληνες, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα;

«Έχω βρεθεί γενικά στο εξωτερικό, κοντά στους συμπατριώτες μας σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Κόσμου. Όμως αυτό το συναίσθημα, ήταν μοναδικό», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς και συνέχισε για την ευρύτερη εμπειρία από την επίσκεψή του στη Μελβούρνη:

«Αυτή η μοναδική αίσθηση των συμπατριωτών μας, και στην περιήγηση που έκανα στα περίπτερα, αυτός ο μοναδικός τρόπος που σου χαμογελούν, απευθύνονται σε εσένα, σου σφίγγουν το χέρι, δείχνει έναν απίστευτο σεβασμό και αγάπη για οτιδήποτε Ελληνικό. Και αυτό το εισέπραξα περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Όσο για τον σύντομο, αλλά «ισχυρό» χαιρετισμό του -ειδικά ως προς το μήνυμα για την Ελλάδα και την Ομογένεια- που απηύθυνε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ «Αντίποδες», είπε ότι «ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την πατρίδα μας, για όλα όσα έχουμε πετύχει τα τρία τελευταία χρόνια».

«Αλλά και αν θέλετε και ένα μήνυμα συνολικής προσπάθειας, ενότητας όλων των Ελλήνων της Ομογένειας, της Διασποράς», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας: «Σίγουρα σε ένα γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον, με παρά πολλά προβλήματα, η χώρα μας παραμένει πρωταγωνίστρια. Έχει σταθεί όρθια κάτω από δύσκολες κρίσεις και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η χώρα, παρά τις δυσκολίες παραμένει ισχυρή και δεν θα πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μας τρομάζει, να μας φοβίζει, σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας της πατρίδας».

«ΓΟΝΙΜΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ»

Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας τίθενται άλλωστε «επί τάπητος» κατά τις συναντήσεις που έχει ο κ. Χαρδαλιάς με Αυστραλούς -και Ελληνοαυστραλούς- αξιωματούχους, στο ανώτατο επίπεδο.

Ποια η σχέση που μπορεί να έχει η Ελλάδα με την Αυστραλία στο πλαίσιο αυτό και τι ρόλο μπορούν να έχουν οι ομογενείς μας; Υπάρχουν άλλωστε ήδη ιστορικοί δεσμοί που έχουν σφυρηλατηθεί στα πεδία των μαχών σε πολέμους…

«Κατ’ αρχήν να πω ότι η Ομογένειά μας, οι Έλληνες της Διασποράς είναι οι απόλυτοι ξεχωριστοί και μοναδικοί πρεσβευτές μας. Στα μηνύματά μας, στην προσπάθειά μας, στις προτεραιότητες μας είναι παρόντες, είναι εκείνοι που μεταφέρουν το μήνυμα. Όχι μόνο σε επίπεδο πολιτειακό εδώ, αλλά και σε επίπεδο των επόμενων γενεών», τόνισε ο ΥΦΕΘΑ.

Σε σχέση δε με τις διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε πως «η κατάσταση στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, αλλά και οι προκλήσεις για τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια, δεν παρουσιάζονται μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εδώ στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια θαλάσσια περιοχή με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις, αλλά και έντονο γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Νομίζω ότι η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ηρεμίας βοηθάει και τη σχέση μας τη διμερή με την κυβέρνηση της Αυστραλίας».

«Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον… υπάρχει γόνιμο έδαφος για ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά και για αναζήτηση αμυντικών συνεργασιών, ειδικά μεταξύ κρατών που ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Και νομίζω ότι η Αυστραλία και η Ελλάδα βρίσκονται και οι δυο σε μία φάση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών τους, καθώς και περαιτέρω ενίσχυσης των σημαντικών αμυντικών συνεργασιών», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις συμφωνίες της Αυστραλίας με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (AUKUS), και πολύ πρόσφατα με την Ιαπωνία.

«Στην κατεύθυνση αυτή, η βούλησή μας είναι η διερεύνηση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Άλλωστε Ελλάδα και Αυστραλία, πέρα από τις κοινές αρχές και τους κοινούς αγώνες, βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, απέναντι σε ολοκληρωτισμό, απέναντι σε αναθεωρητικές λογικές. Και ποτέ δεν ξεχνάμε ότι οι Αυστραλοί πότισαν με το αίμα τους τα εδάφη της χώρας μας, τόσο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά βρέθηκαν πλάι στους Έλληνες και δώσανε μάχες και στην Κορέα απέναντι στον ολοκληρωτισμό. Άρα κοινές αξίες, κοινές αρχές και κοινή πορεία, νομίζω ότι αποτελούν τα κυρίαρχα δεδομένα της προσπάθειας της μεταξύ μας διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

Αυστραλία και Ελλάδα προσφέρουν αυτήν τη στιγμή και βοήθεια στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των ευρύτερων συμμαχιών που υπάρχουν, σχολιάσαμε.

«Είναι προφανές ότι στο θέμα αυτό εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν ‘καλές’ και ‘κακές’ εισβολές. Πρέπει να είμαστε απέναντι σε κάθε εισβολέα. Εμείς το ζήσαμε αυτό το ‘74 με την Κύπρο μας, άρα από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε: στάθηκε απέναντι σε αναθεωρητικές και απαράδεκτες λογικές οι οποίες δημιουργούν πολέμους και κοστίζουν πολύτιμες ανθρώπινες ζωές», είπε ο ΥΦΕΘΑ.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ»

Αναφερθήκατε στην εισβολή στην Κύπρο το ’74, που «βρισκόμαστε» σήμερα με την Τουρκία, ρωτήσαμε.

«Κατά την περιήγηση στα περίπτερα ένιωσα πάρα πολύ την ανησυχία των ομογενών μας και ειδικά αυτών που προέρχονται από ακριτικές περιοχές, εάν είμαστε ασφαλείς, αν κινδυνεύουμε, τι θα συμβεί… Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία επιδεικνύει μια συνεχόμενη και διαρκώς εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά, με μια επιθετική και αναθεωρητική ρητορική, με συνεχείς απειλές χρήσης βίας, με ανιστόρητες, επιτρέψτε μου να πω, θεωρίες για τη διεκδίκηση χερσαίου και θαλάσσιου χώρου. Όλα αυτά ξέρετε πολύ καλά, συνιστούν απόλυτη παραβίαση, κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ… η Τουρκία λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας και έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παραπέμπω και στα προσκόμματα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς και επεσήμανε:

«Το πρόσφατο ζήτημα το οποίο απασχολεί, ότι (σ.σ. η Τουρκία) δράττει κάθε ευκαιρία για να ‘εργαλειοποιήσει’ το μεταναστευτικό, στέλνοντας δυστυχισμένους ανθρώπους να παραβιάζουν τα σύνορά μας και κατηγορώντας την ίδια στιγμή με ευθεία προπαγάνδα την Ελλάδα για έλλειψη ανθρωπισμού, πλέον δεν αποτελεί μόνο δική μας διαπίστωση. Νομίζω ότι όλο και περισσότεροι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ αντιλαμβάνονται ότι η γείτονά μας, εμπαίζει τους διεθνείς οργανισμούς, προσπαθεί να αναβιώσει αναθεωρητικά σχέδια που τελικά απειλούν την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο».

«Εμείς», υπογράμμισε, «παραμένουμε σταθεροί με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κατ’ επέκταση το Δίκαιο της Θάλασσας, με απόλυτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό που ζητάμε από την Τουρκία είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις εδώ και 100 περίπου χρόνια ισχύουσες συνθήκες, με τις οποίες έχει καθοριστεί η υφιστάμενη χάραξη των συνόρων μας».

«Ταυτόχρονα το μήνυμα που στέλνουμε εμείς είναι ότι η Ελλάδα δεν μεμψιμοιρεί, δεν απειλεί κανέναν. Θέλουμε να είμαστε πυλώνας σταθερότητας, επιζητούμε την ειρήνη, τη φιλία, προτιμάμε τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή επαγρύπνηση από τα πυροτεχνήματα, τα παραληρήματα και τις απειλές των γειτόνων μας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με την αποφασιστικότητα όμως που χρειάζεται και θωρακίζουμε την πατρίδα μας με ένα από τα πιο φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα στην ιστορία της».

«Και πιστέψτε με και ότι αν ποτέ χρειαστεί, αν ποτέ απαιτηθεί, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας στην πράξη θα αποδείξουν πόσο ισχυρή χώρα είμαστε. Το απευχόμαστε, θεωρούμε ότι τα πάντα πρέπει να λύνονται με διάλογο, με συνεννόηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, παραμένουν σε πλήρη επαγρύπνηση χωρίς κανέναν εφησυχασμό και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο γαλάζιο της σημαίας και της πατρίδας μας».

Ο ΥΦΕΘΑ διευκρίνισε μάλιστα ότι «οι συμμαχίες είναι πολύ σημαντικές και έχουμε προχωρήσει σε στρατηγικής σημασίας συμμαχίες και με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και για αμοιβαία συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, αλλά και με εταίρους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος», ωστόσο «σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε τους συμμάχους μας δίπλα μας, αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε πάντα όποτε και αν χρειαστεί να δώσουμε ακόμα και μόνοι μας τον αγώνα που χρειάζεται, ώστε να μην αμφισβητηθούν ποτέ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η χώρα μας είναι ισχυρή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα προς φίλους, συμμάχους, αλλά και όλους τους υπόλοιπους».

ΠΕΡΙ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Πολλοί ομογενείς μας αγχώνονται ορισμένες φορές, όχι μόνο όταν ακούν περί Εφορίας στην Ελλάδα, αλλά και περί στρατολογίας, αναφέραμε.

«Το Προξενείο μας είναι εδώ για να δώσει απαντήσεις στα περισσότερα από αυτά τα θέματα», δήλωσε ο ΥΦΕΘΑ.

«Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού», πρόσθεσε, «λαμβάνουν αναβολή κατάταξης για όσο χρόνο εξακολουθεί η ιδιότητά τους και μέχρι τα 45 (χρόνια τους), οπότε και απαλλάσσονται από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να το τονίσουμε, θεωρούνται όσοι έχουν κύρια και μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό για 11 τουλάχιστον συνεχόμενα έτη ή έχουν βιοποριστική εγκατάσταση και κατοικούν στο εξωτερικό για 7 τουλάχιστον συνεχόμενα έτη. Αρκεί να καταθέσουν στην στρατολογική υπηρεσία το σχετικό πιστοποιητικό της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής του τόπου κατοικίας τους».

«Εμείς τους καλούμε να υπηρετήσουν βεβαίως, να επιστρέψουν», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς. «Μόνο κερδισμένοι βγαίνουν μέσα από αυτό».

«Κάποιος που αναγνωρίζεται ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, όπως το επιθυμεί μπορεί να καταταγεί και δικαιούται να εκπληρώσει μειωμένη διάρκεια εξάμηνης διάρκειας ή τρίμηνης αν έχει γεννηθεί στο εξωτερικό και επίσης έχει τη δυνατότητα εκπλήρωσης θητείας τμηματικά, πρέπει να το τονίσουμε αυτό».

«Στην περίπτωση όμως που κάποιος κατοικεί στο εξωτερικό αλλά δεν πληροί τα κριτήρια για να θεωρηθεί μόνιμος κάτοικος του εξωτερικού, υποχρεούται για κατάταξη ή αλλιώς ξέρετε πολύ καλά ότι κηρύσσεται ανυπότακτος εξωτερικού και εκτός του χρηματικού προστίμου που επιβάλλεται σε όλους τους ανυπότακτους, του επιτρέπεται να εισέρχεται και να παραμένει στην Ελλάδα μόνο ένα μήνα το χρόνο αντί για 6».

«Για τη διευθέτηση του ζητήματος ανυποταξίας θα πρέπει είτε να συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την αναγνώρισή του ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, είτε να καταταχθεί, είτε να απαλλαγεί μόνιμα από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι στρατολογικές υπηρεσίες μας είναι καθ’ ύλην αρμόδιες για την επίλυση οποιονδήποτε αποριών και παροχή διευκρινίσεων. Και θέλω να ευχαριστήσω και πάλι το Προξενείο και από αυτό το βήμα για την τεράστια προσπάθεια που κάνει, καθώς πλέον πολλά από αυτά τα θέματα επιλύονται πλέον και μέσω του διαδικτύου».

«Αλλά να έρθουν», παρενέβη ο κ. Κακαβελάκης. «Τρεις μήνες, θα γνωρίσουν και την πατρίδα».

«Σωστό», σχολίασε ο ΥΦΕΘΑ.

«ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ»

Όσον αφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ήταν μια δοκιμασία, σημειώσαμε, η οποία έφτασε να «τεστάρει» κυριολεκτικά και την υγεία του (στις 16 Αυγούστου 2021, ενώ βρισκόταν εν εξελίξει φωτιά στην Κερατέα, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο αντιμετωπίστηκε με την τοποθέτηση stent).

«Νομίζω τέλος καλό, όλα καλά. Αλλά, ήταν ένα ιδιόμορφο, ξεχωριστό ταξίδι σε μια χώρα που είχε να αντιμετωπίσει τη μια κρίση μετά την άλλη. Μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω τον σκοπό. Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή, ήταν η κινητήριος δύναμη στο να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Αντιμετωπίσαμε 23.301 φωτιές στις 784 μέρες θητείας μου, πλημμύρες, σεισμούς, μια παγκόσμια πανδημία. Όμως, η Πολιτική Προστασία, από μια άγνωστη λέξη για την ελληνική κοινωνία, έγινε ένας απίστευτος εθνικός μηχανισμός, κάθετος, με γενικά σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων και με δυνατότητες εκπαιδευτικές και με συστήματα και με εξοπλισμούς, τα οποία, βήμα-βήμα αυτήν τη στιγμή, εξασφαλίζουμε για τη χώρα, για να τη θωρακίσουμε για τα μελλούμενα.

Εγώ παραμένω άνθρωπος σκοπού και πλέον στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας την ευκαιρία και την χαρά να συνυπηρετώ με έναν εξαιρετικό υπουργό, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και με όλα τα στελέχη και τα πολιτικά και τα στρατιωτικά μας, τον Στρατηγό Φλώρο, τους επικεφαλής των Γενικών μας Επιτελείων, προσπαθούμε καθημερινά να κρατάμε τη χώρα ισχυρή πρωταγωνίστρια, μια χώρα που θα είναι περήφανη και όλοι όσοι είναι μακριά από αυτή, αλλά πάνω απ’ όλα θα είναι ασφαλής για μας και για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας».