Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι είναι πιο μεταδοτική και να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για εμβολιασμό ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.
Καμπανάκι συναγερμού έχει κρούσει ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται ήδη σε 92 χώρες δημιουργώντας φόβο για νέα κύματα πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε εξέλιξη οι εκστρατείες εμβολιασμού. Παράλληλα, ο ΠΟΥ το περασμένο Σαββατοκύριακο συνέστησε τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών και για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Μετάλλαξη Δέλτα: Υψηλή η μεταδοτικότητά της, ποιους αφορά η διασπορά
Αναλυτικά στη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό. Τόνισε ότι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας.
Υπενθύμισε ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη και σημείωσε ότι προβλέπεται πως θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος μέχρι το τέλος καλοκαιριού παγκόσμια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα», είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια.
Όπως εξήγησε, το χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού. Θέλοντας να περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού ανέφερε επίσης ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ακόμα περισσότεροι εμβολιασμοί για το τείχος ανοσίας
Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τείχος ανοσίας που χρειάζεται ξεπερνά το 80%. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εμφάνιση του στελέχους Δέλτα στο Ισραήλ, που έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα, πρότυπο εμβολιασμού, 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει υψώσει ακόμα περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%», είπε.
Σημείωσε ωστόσο ότι το αισιόδοξο στοιχείο είναι πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης.
Μαγιορκίνης-Δημόπουλος: Στο 79% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (2 δόσεις) για τη μετάλλαξη Δέλτα
Στις 25 Ιουνίου έγινε διαθέσιμη η 17η τεχνική ανάλυση (technical briefing) των μεταλλαγμένων στελεχών του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) που περιέχει και τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική δυναμική του Δέλτα στελέχους. Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.
Όσον αφορά την διεισδυτικότητα του Δέλτα σε σχέση με το Άλφα, οι πρόσφατες εκτιμήσεις με βάσει το ρυθμό δευτερογενούς διείσδυσης (secondary attack rate) εκτιμώνται σε 35% υψηλότερη διεισδυτικότητα της Δέλτα έναντι της Άλφα. Πιο συγκεκριμένα η Άλφα από το 15% μεσοσταθμικά έχει μειωθεί σε 7.9% μεσοσταθμικά ενώ η Δέλτα κυμαίνεται επί του παρόντος σε 10.7% μεσοσταθμικά.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάλυση που να λαμβάνει υπόψιν τον εμβολιασμό και την ηλικία και συνεπώς η σύγκριση μεταξύ Δέλτα και Άλφα μπορεί να υπόκειται σε επιμέρους διαφορές των κοινωνικών δικτύων στα οποία εξαπλώνονται. Το πλεονέκτημα διείσδυσης της Δέλτα έναντι της Άλφα στις παρούσες συνθήκες, ωστόσο είναι απίθανο να αντιστραφεί ακόμα και όταν ληφθούν υπόψιν οι επιμέρους συγχυτικοί παράγοντες.
Στο 79% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (2 δόσεις) για τη μετάλλαξη Δέλτα
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη συμπτωματική νόσο μετά από μία δόση για το στέλεχος Άλφα φαίνεται ότι είναι 49% έναντι 35% για το Δέλτα, ενώ μετά από 2 δόσεις φτάνει το 89% για το Άλφα έναντι 79% για το Δέλτα. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο για 1 δόση εμβολίου φαίνεται ότι είναι 78% για το Άλφα έναντι 80% για το Δέλτα, ενώ μετά από 2 δόσεις εμβολίου φαίνεται ότι είναι 93% για το Άλφα έναντι 96% για το Δέλτα.
Η ελαφρώς αυξημένη προστασία του εμβολιασμού υπέρ του στελέχους Δέλτα για εισαγωγή στα νοσοκομεία, αν και μη στατιστικά σημαντική, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πορεία της πανδημίας και τονίζει την μεγάλη σημασία που έχει η επίσπευση του εμβολιασμού για τον έλεγχο της πίεσης στα νοσοκομεία σε περίπτωση έλευσης ενός μαζικού κύματος Δέλτα.
Η επίδραση του εμβολιασμού αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό θανάτων ανά περίπτωση νόσου (case fatality rate) όπως έχει αποτυπωθεί για την Δέλτα από 1 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, ο οποίος είναι 0.1% (δηλαδή 1 στα 1000 άτομα με διάγνωση λοίμωξης με στέλεχος Δέλτα κατέληξαν). Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το στέλεχος Άλφα στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ρυθμός θανάτου από στέλεχος Δέλτα είναι σχεδόν 20 φορές χαμηλότερος (1.9% ρυθμός θανάτου για το στέλεχος Άλφα). Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός την εποχή που επικρατούσε το στέλεχος Άλφα είχε μικρότερη κάλυψη, ενώ την περίοδο που επικρατεί το στέλεχος Δέλτα το μεγαλύτερο τμήμα του ευάλωτου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μετάλλαξη Δέλτα: Οι ειδικοί προειδοποιούν -Ποια τα συμπτώματά της
Στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και στη σημασία του ελέγχου της διασποράς της αναφέρθηκαν χθες οι ειδικοί.
«Υπάρχουν χαρακτηριστικά της μετάλλαξης αυτής που την καθιστούν ιδιαίτερα ανησυχητική, κυρίως για το θέμα της μετάδοσης και κατά δεύτερο λόγο για το θέμα που έχει να προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και να κάνει ευκολότερα λοίμωξη», ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Άρα είναι πιο δύσκολο στέλεχος από τα προηγούμενα, η διασπορά του είναι παγκόσμια και ταχεία. Μέσα σε λίγο καιρό έχουν διπλασιαστεί σε πολλά κράτη, έχει επικρατήσει σε πολλές χώρες. Ανησυχούμε ότι θα γίνει το επικρατούν στέλεχος σε ΕΕ και Ελλάδα» πρόσθεσε, ζητώντας να είμαστε ιδιαιτέρως παρατηρητικοί σε εμφάνιση νόσου αυτή την περίοδο με τα συμπτώματα που παρουσιάζει το νέο στέλεχος, μεταξύ άλλων κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, και όχι με τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού.
«Μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τον αρχικό ιό και μολύνει προφανώς περισσότερους ανθρώπους. Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο βλαπτικός για τον οργανισμό, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», ανέφερε από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.
«Ο ιός Δέλτα έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση. Αυτό δυστυχώς το βλέπουμε συνέχεια με τους ιούς, ότι προσπαθούν να βρουν τρύπες στο ανοσολογικό μας σύστημα και αυτός ο ιός τις έχει βρει», εξήγησε ο κ. Παυλάκης και ανέφερε ότι υπάρχει και «ένα επόμενο στέλεχος, το Δέλτα + που είναι χειρότερο γιατί αποφεύγει πολλά από τα αντισώματα που φτιάχνει ο οργανισμός μας». Δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί».
Βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία, είπε σχετικά με τη νέα μετάλλαξη η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Επισήμανε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια.
Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έδωσε χθες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοιού αλλά και εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Παράλληλα, μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα κορωνοιού να ξεπερνούν τα 1.000, εκτίμησε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασεύσουμε νωρίτερα.
«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» τόνισε ο κος Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία.
Ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών δηλώνοντας επιπροσθέτως ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση ο κος Σαρηγιάννης τόνισε πως θα δούμε ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν τον αριθμό 1.000 και πάλι εντούτοις το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, πράγμα που δεν θα ήταν απίθανο να συμβεί εάν δεν κάναμε κάτι για αυτό.
Πηγή: iefimerida.gr